Πόσο αλκοόλ μπορείς να πιεις τις εορταστικές βραδιές; Πόσες θερμίδες έχει κάθε κατηγορία ποτού;

Οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές αποτελούν περίοδο χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς που όλοι χρειαζόμαστε μετά από ένα δύσκολο χειμώνα. Εντούτοις, για εκείνους που ακολουθούν δίαιτα, η εορταστική περίοδος είναι γεμάτη από πειρασμούς, όπως είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στις βραδινές εξόδους.

Η ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπία-μέτρο-ποικιλία αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου η εξόρμηση στα μπαρ να μην επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη της ζυγαριάς μας.

 

Σήμερα, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, σου έχει ετοιμάσει ένα αναλυτικό κείμενο σχετικά με το τι πρέπει να προσέξεις στην κατανάλωση ποτών, ποια είναι τα πιο light ποτά και οτιδήποτε σχετικό μπορείς να φανταστείς!

 

1)  Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας, αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7,1 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και περίπου ίσες με εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Επιπλέον, το αλκοόλ δε δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Επίσης, λόγω του ότι απορροφάται σχετικά γρήγορα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης, δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας. Έτσι, καλό είναι να είμαστε πάντα φαγωμένοι, πριν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

2) Τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ μπορεί να είναι γευστικά, ωστόσο κρύβουν παγίδες για την υγεία μας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, (π.χ. ζάχαρη), τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο. Επίσης, η ανάμιξη 2 ή περισσοτέρων ποτών αυξάνει τις θερμίδες των κοκτέιλ, λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Έτσι, η ενεργειακή αξία των κοκτέιλ ξεπερνά τις 400 θερμίδες. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα.

3) Η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάμε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα, η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml. Επιπλέον, η μπίρα δεν έχει συντηρητικά και μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά, αλλά και μία συνολικότερη ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε με ελαφρά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανητούς μεζέδες. Έτσι, η μπίρα δεν «προκαλεί κοιλιά», αντίθετα αποτελεί την πιο ασφαλή λύση ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

Ποτό  (μέσα στην παρένθεση είναι το ποσοστό αλκόολ) Ποσότητα σερβιρίσματος (ml) Θερμίδες
Μπίρα (4%) 250 (ml) 107
Οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ(τζιν,ρούμι,ουίσκι,βότκα) 45 (ml) 100
Ούζο 30 (ml) 150
Μπράντι,κονιάκ (38%) 30 (ml) 75
Κρασί λευκό.ξηρό (9%) 120 (ml) 80
Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%) 120 (ml) 85
Κρασί γλυκό (10%) 120 (ml) 105
Bloody Mary (10%) 150 (ml) 116
Daiquiri (25%) 60 (ml) 111
Manhattan (30%) 60 (ml) 178
Martini (31%) 75 (ml) 156

 Συμβουλές για να μην σας επιβαρύνει το αλκοόλ:

 

  • Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τη μέση.
  • Πίνετε αρκετό νερό μαζί με το ποτό σας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.
  • Μην καταναλώνετε παραπάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως.
  • Εάν κάποια μέρα πιείτε παραπάνω αλκοόλ να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες.
  • Για να αποφύγουν τη μέθη, οι Ρωμαίοι έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν το ποτό. Εσείς αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κ.σ. λάδι, μία ώρα προτού καταναλώσετε αλκοόλ. Παρόμοια δράση έχουν, επίσης, ένα ποτήρι γάλα.
  1. Αποφύγετε να αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικά με ζάχαρη.
  2. Προσοχή στην κατανάλωση διαφόρων αλμυρών σνακ ταυτόχρονα με το ποτό.
  3. Μην πίνετε αλκοόλ μόνος σας, αλλά με παρέα και κάνετε παύσεις για συζήτηση και φαγητό.
  4. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα, όταν έχετε προγραμματίσει βραδινή έξοδο.
  5. Αντιμετωπίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ  πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο.

 

Πώς θα ξεπεράσω γρήγορα το Hangover; Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βασικό βήμα για την «αποτοξίνωση» του οργανισμού ενώ τα γαλακτοκομικά μπορούν να απαλύνουν τον πόνο στο στομάχι που μερικές φορές ακολουθεί μία απρόσεκτη νυχτερινή έξοδο. Για να βρεις την ποσότητα που σου αντιστοιχεί πολλαπλασίασε το βάρος σου με τον αριθμό 40. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι τα ακριβή ml νερού που πρέπει εκείνη την ημέρα να καταναλώσεις.

Read More

And More