Stay Fit! 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν φωνάξεις τον σερβιτόρο της ταβέρνας…

Ταβερνάκι, ε; Σου έλειψε, ε; Ήρθε η ώρα του… Θαλασσίτσα, βουτιές και μετά αυτή η γλυκιά κούραση και η τεράστια πείνα που σε οδηγούν …στην καταστροφή!!!

Πριν λοιπόν παρασυρθείς και παραγγείλεις τα πάντα, η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σε βοηθάει να το ρίξεις έξω χωρίς να ανησυχείς για θερμίδες, λιπαρά και κιλά. Άλλωστε με τις σωστές κινήσεις, ταβέρνα και δίαιτα δεν είναι ασυμβίβαστα!

ΟΙ 5 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ
1. Τρως μονάχα μια φορά! Καλοκαίρι είναι. Η ζέστη δεν σε προδιαθέτει για πολύ φαγητό. Kαι εδώ που τα λέμε δεν κατέβηκες στην παραλία για να δοκιμάσεις όλες τις ταβέρνες. Διασκέδασε στο νερό και προγραμμάτισε μία έξοδο για φαγητό μέσα στην ημέρα. Το μεσημέρι ή το βράδυ! Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρα μπορείς να έχεις μαζί σου, φρούτα και φρέσκα λαχανικά που δεν θα σε βαρύνουν.

2. Τη σαλάτα απ’ το μενού ποιος θα την πάρει.
Παίρνεις το μενού ανά χείρας και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να παραγγείλεις τη σαλάτα. Μην την παραλείπεις ποτέ. Θα σε δροσίσει και θα σε χορτάσει… Κι έτσι θα φας λιγότερο από ό, τι ακολουθήσει.

3. Λίγο από όλα… Ταβέρνα σημαίνει μεζές με έντονη γεύση. Καλαμαράκι ροδέλα στο τηγάνι, χταποδάκι. Ή αν είσαι fan τους κρέατος κεφτεδάκι! Ό, τι και να επιλέξεις να έχεις στο μυαλό σου τον παρακάτω πίνακα. Με αυτόν οδηγό δεν θα έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Και θα αποφύγεις το εκνευριστικό: “Όχι ευχαριστώ. Κάνω δίαιτα!”

Μέχρι 2-4 πιρουνιές Μέχρι 6-8 πιρουνιές
Τηγανιτά κολοκυθάκια/ μελιτζάνες Σουπιά ψητή
Τηγανιτά ψάρια / κεφτεδάκια Γαρίδες ψητές
Τυροκροκέτες Χταπόδι ψητό
Καλαμαράκια τηγανιτά Οστρακοειδή
Γαρίδες σαγανάκι Τυροκαυτερή/ Μελιτζανοσλαλάτα
Τυρί σαγανάκι Φάβα/ Τζατζίκι

4. Ουσίες κι οινοπνεύματα. Το αλκόολ θέλει μέτρο. Έτσι κι αλλιώς και αυτό το γνωρίζεις καλά. Για να προστατεύσεις και τη σιλουέτα σου καλό είναι να ελέγξεις πόσο θα πιεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη εφίδρωση συνιστά τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με δεδομένη την προκαλούμενη αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση του οργανισμού.
– Αν η παρέα επιλέξει κρασί, τόσο το καλύτερο. Δύο ποτηράκια είναι ύπερ αρκετά!
– Επειδή όμως το καλοκαίρι “τραβιέται” και μια παγωμένη μπύρα, προσπάθησε να σταματήσεις στο πρώτο ποτήρι.
– Αν πάλι οι θαλασσινοί μεζέδες σε καλέσουν σε “γεια μας” με ούζο, έχε το νου σου να μην πιεις περισσότερο από 4 δακτυλάκια.

5. Πες όχι στα αναψυκτικά. Αφού αποφάσισες να πιεις αλκόολ μην παραγγείλεις και αναψυκτικό. Αντί για αναψυκτικά που μόνο κακό σου κάνουν, δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα διάφορα ροφήματα με πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες. Μαζί με το φαγητό, το πράσινο τσάι θα μειώσει το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και στην κατανομή του λίπους σε όλο το σώμα.

Read More

And More