Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε, όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε!

Το να χάσεις κιλά, στη σκέψη, φαίνεται πολύ απλό: μειώνεις τις θερμίδες και Voila. Όμως, η πραγματικότητα σύντομα σου “χτυπά” την πόρτα και συνειδητοποιείς ότι το να αδυνατίσεις δεν είναι και τόσο εύκολο. Πόσω μάλλον, τώρα που όλοι μας είμαστε στο σπίτι, οι σκέψεις για αδυνάτισμα σχεδόν διαγράφονται από το μυαλό μας, αφού πλέον είναι σχεδόν επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσο περισσότερο καθόμαστε στο σπίτι, τόσο λιγότερο θα προσέξουμε τη διατροφή μας.

Όμως, το καλοκαίρι δεν αργεί. Για αυτό, το πιο σοφό που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις τη δίαιτα σου ή να ξεκινήσεις εκείνη που σκεφτόσουν αρκετό καιρό. Δε χρειάζονται υπερβολές. Χρειάζεται, όμως, να μην “πέσεις” σε ορισμένες παγίδες, οι οποίες, τελικά, δε θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο στόχο σου.

 

Σήμερα, λοιπόν, λέω να ρίξουμε μία ματιά στα πιο συχνά λάθη που όλοι μας κάνουμε, όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα. Σημειώνουμε!

 

– Προσθέτεις λίγο παραπάνω στο φαγητό και ξαφνικά η μερίδα… μεγαλώνει. “Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όσων ξεκινούν την προσπάθεια να αδυνατίσουν είναι ότι στην αρχή ζορίζονται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνιστώμενη” αναφέρει ειδικός. Επίσης, κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι επειδή μία τροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να την καταναλώσεις χωρίς μέτρο. Το πιο κλασσικό παράδειγμα: η γλυκοπατάτα. Ναι, είναι πιο θρεπτική από την κανονική, όμως, δεν μπορείς να φας όλο το μπολάκι.

– Ζυγίζεσαι πολύ συχνά. Ο ήλιος μπαίνει μέσα από τα στόρια στα μάτια σου. Ξυπνάς. Πλένεις το πρόσωπο σου και πριν φτάσεις στην κουζίνα, στρίβεις στη ζυγαριά. Τρως το μεσημεριανό σου. Αισθάνεσαι ότι έχεις φάει λίγο παραπάνω. Τι κάνεις; Μα, φυσικά, πας να ζυγιστείς. Και οι αριθμοί που εμφανίζονται στην οθόνη είναι εντελώς πλασματικοί. Η ψυχολογία σου κλονίζεται και το επόμενο βήμα είναι να “χτυπηθεί” και το διατροφικό σου πρόγραμμα. Το πιο σωστό; Μία φορά την εβδομάδα και κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και χρονική στιγμή.

– Προσθέτεις τροφές που είναι υγιεινές, γιατί πιστεύεις ότι έτσι θα αδυνατίσεις γρηγορότερα. Δε θέλω να ξεχνάς: “παν μέτρον άριστον” και στη διατροφή. Προσπάθησε, λοιπόν, να τηρείς την αναλογία τροφών και την κατανομή τους μέσα στην εβδομάδα, όπως σου το έχει συστήσει ο διατροφολόγος σου.

– Ξεκινάς γυμναστική, αλλά επικεντρώνεσαι στις αερόβιες ασκήσεις. Και πώς να κάνεις διαφορετικά, όταν ακόμα και σήμερα ο μύθος ότι άμα αρχίσεις τις ασκήσεις με βάρη ή αντιστάσεις, σταδιακά θα μοιάσεις σε… Bodybuilder. Σύμφωνα με αρκετούς Personal Trainers, η ιδανική προπόνηση περιλαμβάνει το συνδυασμό αερόβιας άσκησης με διάφορες ασκήσεις με λάστιχα ή βάρη. Δοκίμασε τη διαλειμματική προπόνηση, για γρηγορότερη καύση λίπους. Μην παραλείψεις, όμως, να ρωτήσεις το γυμναστή σου, πριν δοκιμάσεις οτιδήποτε.

– Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη. Αποτελεί τη βασική τροφή, αν θες να ενισχύσεις το μυικό σου σύστημα. Ναι, τα αβγά αποτελούν μία από τις πηγές της, όμως σε καμία περίπτωση τη μοναδική. Για αυτό, αν δε σου αρέσουν τα αβγά, αναζήτησε την σε άλλες τροφές: στο σολομό, όπως για παράδειγμα στο σολομό.

– Παραμελείς τον ύπνο σου. Πολλές φορές, το μυστικό, για να αδυνατίσεις βρίσκεται στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα του ύπνου σου. Γιατί; Όταν κοιμάσαι λίγες ώρες, τότε ο οργανισμός σου εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα από την ορμόνη που σε κάνει να πεινάς, και μικρότερη από εκείνη που σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης. Επίσης, η ξεκούραση είναι ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου το σώμα σου να “απορροφήσει” σαν σφουγγάρι τα θετικά της γυμναστικής.

– Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους. Δε χρειάζεται να υπερβάλλεις. Κάποια στιγμή θα απογοητεύεις. Όχι, επειδή η πρόοδος σου δε θα είναι αξιοσημείωτη, αλλά γιατί δε θα μπορείς να φτάσεις το στόχο σου, ο οποίος εξ’ αρχής ήταν άπιαστος. Step By Step, υπομονή και τα αποτελέσματα θα φανούν ακόμα γρηγορότερα.

 

Read More

And More