Τελικά η έλλειψη ύπνου… παχαίνει; Ποια διατροφικά tips πρέπει να ακολουθήσουμε για να κοιμόμαστε καλύτερα;

Αν διαβάζεις συστηματικά το Tlife θα έχεις προσέξει ότι οι Κλινικοί Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι που πλαισιώνουν την ομάδα των ειδικών, αναφέρονται συνεχώς στον… ύπνο! Το διαβάζεις, το ξαναδιαβάζεις και σκέφτεσαι αν τα λόγια τους ισχύουν. Όντως ο ποιοτικός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα; Ίσως αν κοιμηθούμε λίγο περισσότερο, θα δούμε διαφορά στα κιλά μας;

Σήμερα θα μας τα εξηγήσει όλα η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη και θα μιλήσει βάσει ερευνών για να μας λύσει κάθε απορία. Θα μας αναλύσει τι ακριβώς γίνεται με το αδυνάτισμα και τον ύπνο, και θα μας δώσει μερικές συμβουλές για να κοιμόμαστε καλύτερα τα βράδια, χωρίς να έχουμε αϋπνίες ή ανάστατο ύπνο. Πάμε να δούμε όλα όσα εξηγεί…

Τι μας προσφέρει ο ύπνος;
Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός επιβραδύνει τις λειτουργίες του για να γεμίσει με ενέργεια και να αντεπεξέλθει την επόμενη ημέρα.

Σχετίζεται ο ύπνος με την αύξηση του βάρους;
Αρκετές έρευνες που έχουν διεξαχθεί τελευταία αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κιλών.

Ας μιλήσουμε βάσει ερευνών…
Έρευνα η οποία διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Οχάιο σε 70.000 γυναίκες έδειξε ότι γυναίκες οι οποίες κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες την ημέρα είχαν την τάση να εμφανίσουν αυξημένο βάρος έως και 15 κιλά συγκριτικά με εκείνες οι οποίες είχαν επαρκή ύπνο. Ο περιορισμός του ύπνου φαίνεται να επηρεάζει την όρεξη μας και πιο συγκεκριμένα προκαλούνται κάποιες νευρολογικές και ενδοκρινολογικές αλλαγές με αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση της γρελίνης.

Τι είναι όμως η γρελίνη;
Η γρελίνη είναι η ορμόνη η οποία ενισχύει το αίσθημα της πείνας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο και συνεπώς να καταναλώνουμε παραπάνω τροφή.

Συμβουλές και διατροφικά tips για… καλύτερο ύπνο:

1.Αποφεύγουμε να τρώμε αργά το βραδινό γεύμα και προσπαθούμε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

2.Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, μιας και αυξάνουν την έκκριση του γαστρικού υγρού στο στομάχι, το οποίο όταν ξαπλώνουμε, παλινδρομούμε στον οισοφάγο με αποτέλεσμα την εμφάνιση καούρας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

3.Αποφεύγουμε τα βαριά και πικάντικα φαγητά γιατί βαραίνουν το στομάχι και θα μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας. Μια μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι νέοι άνδρες που έριξαν σάλτσα Tabasco και μουστάρδα στο δείπνο τους είχαν περισσότερο πρόβλημα να κοιμηθούν βαθιά συγκριτικά με τους άνδρες που απέφευγαν τα μπαχαρικά.

4.Αποφεύγουμε τα γλυκά μιας και ζάχαρη δημιουργεί υπερένταση στον οργανισμό, «ξυπνάει τις βιολογικές λειτουργίες», με αποτέλεσμα να έχουμε αϋπνίες αντί να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.

5.Αποφεύγουμε τα πολλά υγρά πριν τον ύπνο γιατί θα χρειαστεί να κάνουμε αρκετές επισκέψεις στην τουαλέτα μέσα στην νύχτα διακόπτοντας τον ύπνο. Προτιμάμε γάλα ή βαλεριάνα, που φημίζονται για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες.

6.Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και τη νικοτίνη πριν τον ύπνο. Η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή διαταραχές στον ύπνο.

7.Η καφεΐνη είναι επίσης ένας από τους εχθρούς του ύπνου. Αποφεύγουμε τροφές όπως σοκολάτα, καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola πριν τον ύπνο. Η καφεΐνη είναι διεγερτική και λόγω του ότι παραμένει στον οργανισμό από 3 έως 5 ώρες καλό είναι να μην καταναλώνεται τις βραδινές ώρες.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

 

Read More

And More