Τι φταίει και παίρνεις πίσω τα κιλά που έχασες στη δίαιτα; Τι μπορείς να κάνεις;

Διάβασες καλά τα μυστικά του αδυνατίσματος… Βρήκες και το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και έγινε το θαύμα! Έχασες τα κιλά που ήθελες και είσαι πανευτυχής! Τι συμβαίνει όμως και οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν και πάλι πίσω τα “χαμένα” κιλά; Τι κάνεις λάθος και πάνε “στράφι” οι κόποι σου; Μάθε πότε η συντήρηση μετά τη δίαιτα στέφεται από επιτυχία και τι δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να μην πάρεις πίσω ούτε γραμμάριο.

“Ενώ στόχος πολλών ατόμων είναι να χάσουν βάρος, λίγοι είναι αυτοί που θα δώσουν βαρύτητα στη διατήρηση της απώλειας αυτής” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Βιβή Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτης του medidiatrofi και σου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να μην υποπέσεις πάλι στο λεγόμενο “φαινόμενο γιογιό” (Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις τι είναι ακριβώς)!

Μετά τη δίαιτα τι;
Αρχικά θα πρέπει να το πάρεις απόφαση πριν καν ξεκινήσεις την προσπάθεια. Ο στόχος σου πρέπει να είναι διπλός. Από τη μια βέβαια να χάσεις βάρος, αλλά και από την άλλη να διατηρήσεις το βάρος αυτό. “Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια, πρέπει να σκεφτούμε καλά αν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά έτσι ώστε να έχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα” εξηγεί η διαιτολόγος!

Τι σημαίνει επιτυχία στην διατήρηση της απώλειας βάρους;

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή! Πότε “δικαιούσαι” να πανηγυρίσεις για την απώλεια κιλών; Πως δηλαδή έχασες για τα καλα τα παραπάνω κιλά; “Όταν κάποιος έχει χάσει τουλάχιστον 10% του σωματικού του βάρους και έχει διατηρήσει αυτή την απώλεια για τουλάχιστον ένα χρόνο” τότε μπορούμε να πούμε ότι έχασε με επιτυχία τα κιλά αναφέρει η διαιτολόγος.

Και γιατί το λέμε αυτό; Μα φυσικά γιατί όλα εκείνα τα άτομα που κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος για 2 ή περισσότερα χρόνια, έχουν τις πιθανότητες με το μέρους τους να το διατηρήσουν και την επόμενη χρονιά. Όσο περισσότερο διατηρείς τη νέα, πιο σέξι σιλουέτα σου – και το βάρος σου σταθερό – τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να μην παχύνεις ξανά!

Ποια είναι όμως τα μυστικά της επιτυχίας;
Καταλαβαίνεις τώρα γιατί η διατήρηση είναι ίσως πιο σημαντική ακόμη και από την ίδια τη δίαιτα; “Η διατήρηση της απώλειας του βάρους που χάσαμε, είναι σημαντικότερη από την ίδια την απώλεια, και θα πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή” αναφέρει χαρακτηριστικά η διαιτολόγος διατροφολόγος Βίκυ Κατσαρού.

Πώς θα γίνει όμως αυτό; Μα φυσικά με το να “χωνέψεις” τις πιο σημαντικές αιτίες που σε κάνουν να πάρεις και πάλι κιλά:

1. Αυξημένα υπερφαγικά επεισόδια – όταν ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή δίαιτα με πολλές απαγορεύσεις και πολλή… πείνα, έχουμε πολλές πιθανότητες να νιώσουμε στέρηση, και αυτό να μας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής ή στο τσιμπολόγημα στη συνέχεια!

2. Χαμηλή ή σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας – ακόμη και μικρής διάρκειας φυσική δραστηριότητα καθημερινά, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του νέου βάρους!

– Plus ένα σώμα που χάνει κιλά χωρίς γυμναστική είναι πλαδαρό και παρουσιάζει χαλάρωση και σίγουρα δεν το θέλεις!

3. Αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών και γενικότερα των θερμίδων της ημέρας – πολλά άτομα μετά την απώλεια βάρους αρχίζουν να τρώνε με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες ποσότητες όπως πριν τη δίαιτα. Όμως το σώμα τους με το νέο, χαμηλότερο βάρος, έχει και λιγότερες ανάγκες σε θερμίδες απ΄ ό,τι πριν, γι’ αυτό και χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των καθημερινών αναγκών για τη διατήρηση του βάρους.

Smart Tip: Μια διατροφή που δεν ξεπερνά τις 1800 με 2000 θερμίδες καθημερινά – έχοντας πάντα κατα νού πως εκτός από την ποσότητα, μετρά και η ποιότητα του φαγητού – σου εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία!

4. Το ρίχνεις στο φαγητό για να διώξεις το άγχος! Το έκανες και στο παρελθόν… Πριν ξεκινήσεις τη δίαιτα. Όμως, όπως και τότε, το μόνο που έχεις να κερδίσεις είναι να πάρεις κιλά.

Smart Tip: Κάθε φορά που νιώθεις το άγχος να σε κυριεύει – ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι – φύγε από το σπίτι. Κάνε μια βόλτα έξω στο πάρκο και πάρε βαθιές ανάσες. Και καλό στη διαχείριση του στρες θα σου κάνει και θα σε απομακρύνει από τον πειρασμό να το ρίξεις στο φαγητό.

5. Αποφεύγεις την ζυγαριά επιμελώς! Εντάξει σίγουρα δεν είναι σωστό να ζυγίζεσαι μέρα-νύχτα, αλλά πρέπει να έχεις τον έλεγχο. Φρόντισε λοιπόν να ζυγίζεσαι μια φορά τη βομάδα (ή στις 2 εβδομάδες)για να να γνωρίζεις

6. Ξέχασες πάλι το πρωινό σου! Όσο έκανες δίαιτα ήσουν η καλύτερη “μαθήτρια” και δεν παραμελούσες κανένα γεύμα της ημέρας! Τι σε κάνει να πιστεύεις πως τώρα που έχασες τα κιλά μπορείς να τα παραμελείς; Και ιδιαίτερα το πρωινό σου; Μπορεί να μην κάνεις ολιγοθερμική δίαιτα πια, αλλά το να κρατήσεις σταθερό τρόπο διατροφής είναι σημαντικό για να μην παχύνεις ξανά.

7. Η κακή ψυχολογία! Πρέπει να έχεις υπομονή, να μην απογοητεύεσαι και να ξέρεις τι θέλεις, αλλά και τον τρόπο να το αποκτήσεις! Παράγοντες που ευνοούν τη διατήρηση της απώλειας είναι τα προσωπικά κίνητρα του ατόμου για την αρχική απώλεια βάρους, η υποστήριξη από το περιβάλλον του, η ικανότητα διαχείρισης του άγχους και της ανάληψης των προσωπικών του ευθυνών, η αυτοπεποίθηση, και γενικά η ψυχολογική δύναμη και σταθερότητα.

Read More

And More