Το έθιμο σήμερα θέλει Μπακαλιάρο-Σκορδαλιά! Πόσες θερμίδες δηλαδή…;

Γκαρσόν! Σηκώνεις το χέρι και για πρώτη φορά είσαι σίγουρη πως δεν θα δυσκολευτείς. Σήμερα όλοι παραγγέλνουν ένα και μοναδικό πιάτο. Απλό! Απλούστατο. Το μαγαζί είναι γεμάτο κόσμο που τρώει μόνο αυτό. Μπακαλιάρο σκορδαλιά! Άσε που για μία και μόνη φορά το χρόνο δεν θα έχεις κάνενα πρόβλημα με το σκόρδο. Την 25η Μαρτίου είναι σπάνιο να βρεις άνθρωπο που να μην έχει δοκιμάσει έστω και μια κουταλιά αφράτης και πεντανόστιμης σκορδαλιάς.

Πόσες θερμίδες έχει όμως ο μπακαλιάρος; Είναι καλύτερα να τον παραγγείλεις ψητό ή κροκέτα; Και η σκορδαλιά πρέπει να είναι από πατάτα ή από ψωμί;

Ψητός or not Ψητός;

Κι εκεί που νόμιζες πως δεν θα κάνετε διαπραγματεύσεις για τα πιάτα που θα πάρουν θέση στο τραπέζι, νάσου τα διλήμματα. Ο μπακαλιάρος να είναι ψητός, πλακί ή κροκέτα; Η σκορδαλιά είναι καλύτερο να είναι φτιαγμένη με ψωμί ή με πατάτα. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Η επιλογή είναι δική σου. Μην ξεχνάς πως το θέμα είναι να το ευχαριστηθείς…

Η καλύτερη επιλογή σε ό,τι έχει να κάνει με το ψαράκι είναι φυσικά ψητός. Έχει μόλις 150 θερμίδες/μερίδα και διατηρεί όλες τις θρεπτικές του ουσίες ανέπαφες.
– Ο μπακαλιάρος πλακί έχει 250 θερμίδες
– Η κροκέτα μπακαλιάρου έχει 180 θερμίδες. Το μειονέκτημα της κροκέτας είναι πως κατά τη διαδικασία παρασκευής της καταστρέφεται ένα σημαντικό μέρος των πρωτεϊνών του ψαριού.

Πες το ψωμί… πατάτα!
Θυμάσαι τη γιαγιά που την έφτιαχνε με ψωμάκι και ξηρούς καρπούς; Ο σκορδάτος πουρές πατάτας σου θυμίζει τη μαμά σου να φέρνει την πιατέλα με τον μπακαλιάρο στο τραπέζι; Μην σκας για θερμίδες και κιλά. Η σκορδαλιά είναι απλά και μόνο θέμα γούστου. “Η επιλογή της σκορδαλιάς δεν θα μας προβληματίζει, όσο και να μας βάζει σε σκέψεις η προέλευσή της, δηλαδή από ψωμί ή από πατάτα. Από θερμιδικής άποψης δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Για την “διατροφική” ιστορία μάθε πως 1 κουταλιά της σούπας έχει 95 θερμίδες.

Η έντονη γεύση της θα σου δώσει ενέργεια και θα σε χορτάσει γρήγορα χωρίς να το παρακάνεις. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η σκορδαλιά “παντρεύτηκε” με τον μπακαλιάρο. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά της “θα προστατέψουν το διαθέσιμο ποσό πρωτεΐνης του μπακαλιάρου και των λοιπών θαλασσινών, το οποίο θα καλύψει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του οργανισμού” επισημαίνει ο κ. Κριαράς. Και φυσικά λίγη σκορδαλιά θα αντισταθμίσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης των θαλασσινών.

Αν μάλιστα η σκορδαλιά έχει και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα τότε προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (Ω-6), τα οποία θα τονώσουν το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα καθώς επίσης και την επιφάνεια του δέρματος.

Πήγαινε κόντρα στο ρεύμα…
Εντάξει σέβεσαι τις παραδόσεις. Έλα όμως που δεν αντέχεις με τίποτα το σκόρδο; Είσαι με την παρέα στην ταβέρνα και πρέπει να επιλέξεις κάτι διαφορετικό. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου προτείνει δύο πιάτα που μπορείς να παραγγείλεις:

– Γαρίδες σαγανάκι
– οι γαρίδες προσφέρουν υψηλής αξία πρωτεΐνη και αρκετά σημαντικού βαθμού διαθεσιμότητα ασβεστίου, όπου σε συνδυασμό με γαλακτοκομικό προϊόν σε μικρή ποσότητα το δεύτερο, τότε μεταφέρεται η πρωτεΐνη ταχύτερα προς τη διαδικασία του μεταβολισμού και οικοδόμησης της στον οργανισμό. 300 θερμίδες η μερίδα!

– Σουτζουκάκια με πουρέ μελιτζάνα – είναι μια πλήρης επιλογή ως προς την απόδοση των θρεπτικών συστατικών. Συνδυάζει την πρωτεΐνη του κρέατος και την αναγκαία ποσότητα υδατανθράκων την οποία χρειάζεται ο οργανισμός. 900 θερμίδες η μερίδα!

Read More

And More