To τραπέζι της 25ης Μαρτίου! Μικρά μυστικά και έξυπνες συμβουλές για να μην το μετανιώσεις…

To τραπέζι της 25ης Μαρτίου! Μικρά μυστικά και έξυπνες συμβουλές για να μην το μετανιώσεις… | tlife.gr

Το τραπέζι επιβάλει βακαλάο σκορδαλιά και ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς μας δίνει τα μυστικά για να τον απολαύσεις χωρίς να έχεις να ανησυχείς για θερμίδες, κατακράτηση και κιλά!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ IT IS! ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ;
Δοκίμασε να αγοράσεις παστό μπακαλιάρο και να τον αφήσεις όλο το βράδυ στο νερό να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος από το αλάτι. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξεις είναι ο τρόπος που θα τον μαγειρέψεις.

Ο διαιτολόγος λοιπόν προτείνει να τον κόψεις σε κομμάτια και να τον ψήσεις στο γκριλ του φούρνου. «Έτσι, διατηρούνται σε υγεία όλα τα θρεπτικά συστατικά του με σκοπό να στηρίζεται ο μυικός ιστός του διαιτωμένου» επισημαίνει ο κ. Κριαράς.

Μπακαλιάρος και θερμίδες
Αλλά ας έρθουμε στο δια ταύτα! Αν ακούσεις το διαιτολόγο σαν καλό fitness girl, τότε η μερίδα με τον ψητό μπακαλιάρο δεν θα έχει περισσότερες από 149 θερμίδες η μερίδα!

Κροκέτες μπακαλιάρου: Ο μπακαλιάρος κροκέτα θα αποδώσει 180 θερμίδες! Εδώ πρέπει να σημειώσεις πως το τηγάνισμα θα καταστρέψει όλα τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου.

ΒΡΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙΣ ΕΔΩ

Μπακαλιάρος Πλακί: Ο μπακαλιάρος πλακί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι θα αποδώσει 280 θερμίδες

ΔΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ ΠΛΑΚΙ ΕΔΩ

Τηγανητός μπακαλιάρος: Ο τηγανητός μπακαλιάρος έχει και τις περισσότερες θερμίδες! Ένα μεγάλο κομμάτι θα σου δώσει 380 θερμίδες

ΜΑΘΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΕΔΩ

DEBATE ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ! ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ Ή ΜΕ ΨΩΜΙ;

Ο μπακαλιάρος όμως μια τέτοια μέρα δεν πάει ποτέ σκέτος! Συνοδεύεται από βελούδινη σκορδαλιά. Ποια είναι η πιο έξυπνη επιλογή; «Εάν θέλεις να είσαι προσεκτική, τόσο με την σιλουέτα σου, αλλά και για να χορτάσεις, τότε θα πρέπει να επιλέξεις σκορδαλιά με πατάτα» σημειώνει ο διαιτολόγος.

«Η πατάτα σε βραστή μορφή έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (γλυκαιμικός δείκτης 81) σε σύγκριση με το λευκό ψωμό (γλυκαιμικός δείκτης 100).

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; «Με την επιλογή της σκορδαλιάς από πατάτα, θα εμφανισθεί πιο αργά το αίσθημα της πεινάς με θετικό αποτέλεσμα να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην περισσότερη δοσολογία ή στην επιλογή ενός γλυκού αμέσως μετά το γεύμα» εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Πόσες θερμίδες να υπολογίσεις; ΜΙα κουταλιά της σούπας σκορδαλιά, θα σου δώσει 95 θερμίδες! Η ιδανική δοσολογία είναι τα 3 κουταλάκια του γλυκού.

EXTRA TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Καλά όλα αυτά! Ξέρεις όμως πως ένα αρκετά αλμυρό γεύμα, όπως ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, προκαλεί ανεπιθύμητη κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση φούσκωμα, πρήξιμο ή ακόμη και κυτταρίτιδα! Ζητήσαμε από το διαιτολόγο να μας δώσει πολύτιμα tips διατροφής για να ισορροπήσεις το αλάτι από το φαγητό και να τελειώσεις το γεύμα σου ανάλαφρη και ήσυχη πως δεν θα έχεις ανεπιθύμητες «παρενέργειες»!

– Πιες ανθρακούχο νερό. Πριν ξεκινήσεις το γεύμα, κατανάλωσε ένα ποτήρι φυσικό ανθρακούχο νερό, το οποίο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία θα συγκρατήσει στα υγιή φυσιολογικά επίπεδα την ενυδάτωση του οργανισμού.

– Συνόδευσε το πιάτο σου με άφθονη σαλάτα
. Κατά την διαδικασία του γεύματος θα πρέπει να καταναλωθεί ένα αρκετά ικανοποιητικό – χορταστικό ποσό λαχανικών, μιας και λόγω των φυτικών ινών και της μεγάλης περιεκτικότητας σε νερό θα εμποδίσουν την κατακράτηση νερού στο σώμα.

– Κράτησε τρία φρούτα για το τέλος του γεύματος
! Έτσι κι αλλιώς μετά το γεύμα πάει ένα φρουτάκι. Ο διαιτολόγος λοιπόν προτείνει να τα κάνεις τρία, δύο από τα οποία να είναι πορτοκάλι. Το πορτοκάλι λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κάλιο, δεν θα επιτραψεί τη δέσμευση νερού, απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατακράτησης!

READ more