ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ! Διατροφικά τρικς για να μην μετανιώνεις αύριο…

Παίρνεις το πιάτο και κατευθύνεσαι προς το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έχεις άραγε το back up plan της διατροφής στο μυαλό σου ή θα “υποπέσεις” άλλη μια χρονιά στα ίδια λάθη και την επομένη θα το μετανιώσεις; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώσεις πίεση και να μην φας. Αρκεί να ακολουθήσεις σωστά το σχέδιο…

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου σου δίνει συμβουλές για να διασκεδάσεις χωρίς να το μετανιώσεις.

Fitness Tips για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι…

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για ένα απλό τραπέζι, αλλά για υπερπαραγωγή. Τρία μέτρα, υπερφορτωμένο με ό, τι μπορεί να βάλει ο νους σου. Μην αντισταθείς! Κάνε όμως μερικά διατροφικά τρικ για να μην παρασυρθείς:

Ξεκίνα από τις σαλάτες! Γέμισε το φαγητό με μπόλικα λαχανικά που και θα σε χορτάσουν και θα “πιάσουν” θέση από άλλους πειρασμούς που παχαίνουν πιο πολύ. Μην κλέψεις. Στις σαλάτες δεν πιάνονται όσες είναι φορτωμένες με πολύ τυρί, μαγιονέζα και παχυντικά dressings!

Κάντο παραδοσιακά. Προτίμησε την κλασική γαλοπούλα, χωρίς όμως την πέτσα! Η περιεκτικότητα της γαλοπούλας σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα χαμηλή και έτσι, δεν επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με πολλά λιπαρά και θερμίδες

Ωραία η γέμιση αλλά με μέτρο. Περιόρισε την κατανάλωσή της σε 1-2 κ.σ.

Αν το μενού περιλαμβάνει αρνάκι; Αν δεν υπάρχει επιλογή και στο τραπέζι υπάρχει μόνο αρνί, αφαίρεσε την πέτσα και τα ορατά λίπη και διάλεξε ένα κομμάτι μαλακό. Το αρνί είναι περισσότερο παχύ και λιπαρό κρέας από τη γαλοπούλα

Μην το παρακάνεις στις πατάτες και το ρύζι! Τόσα πράγματα έχεις, γιατί να φας μεγάλες ποσότητες από συνοδευτικά; Συνόδευσε το κρέας/γαλοπούλα με μία μικρή μερίδα πατάτες, ρύζι ή ψωμί

Ο γλυκός πειρασμός;
Μη μου πεις πως δεν βούτηξες το… χέρι σου στην πιατέλα με τα μελομακάρονα της μαμάς όλες αυτές τις μέρες; Άρα, δεν είναι ανάγκη να αισθανθείς στέρηση! Τα έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά γλυκά των Χριστουγέννων. Επειδή όμως απόψε έχουμε γιορτή, καλό είναι να μην πιεστείς:

– Αν έχεις την επιλογή προτίμησε τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες, αφού περιέχουν λιγότερα λιπαρά.

– Μην ξεπεράσεις σε ποσότητα τα 1-2 κομμάτια (ανάλογα πάντα και με το μέγεθός τους)

– Μήπως το μενού περιλαμβάνει και φρουτοσαλάτα; Αν ναι, τότε μην χάνεις καιρό! Τα φρούτα είναι η νούμερο 1 επιλογή
μας αντί για γλυκό.

– Αν υπάρχει στο τραπέζι κάποια τούρτα, πάστα ή άλλο γλυκό καλό είναι να μη φας. Αν τώρα έχει την αγαπημένη σου black forest δείξε πυγμή. Δοκίμασε 1-2 κουταλιές για το καλό και άφησε το κομμάτι στην άκρη.

Στην υγειά μας… αλλά με μέτρο!

Το κέφι και η διασκέδαση δεν απαιτούν πολύ αλκοόλ! Το αντίθετο θα έλεγα… Θα πιεις όμως για το καλό. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπουλου προτείνει:
– Το κρασί και η μπύρα συνήθως δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Και τα 2 είναι ελαφριά ποτά, χαμηλής θερμιδικής αξίας και μπορείς να πιεις 1 εως 3 ποτηράκια.

– Σχετικά χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι και η ρακί/τσίπουρο, αλλά και τα καθαρά ποτά (βότκα, ουίσκι κλπ). Επειδή είναι πιο δυνατά ποτά προσπάθησε να μην πιείς περισσότερα από 2.

– Μην αντικαταστήσεις τίποτα με το νερό! Πίνε άφθονο. Ακόμα και αν συνοδεύεις το γεύμα σου με κάποιο κρασί ή άλλο ποτό φρόντισε να πίνεις παράλληλα και νερό.

Read More

And More