Τρεις λόγοι που ο χειμώνας μας παχαίνει! Ιδέες και λύσεις για να μην την “πατήσεις” φέτος

Από εκεί που ήμασταν ανέμελες, ευδιάθετες και χαλαρές (λόγω καλοκαιριού), ήρθε ο χειμώνας και τα κατέστρεψε όλα. Ναι, μπορείς να καταλάβεις ότι δεν συμπαθώ καθόλου αυτούς τους μήνες γιατί τρέμω στην ιδέα μην πάρω κιλά και την “πατήσω” ξανά.

Οκ, καταλαβαίνω ότι ο χειμώνας είναι η αγαπημένη σου εποχή, αλλά φαντάζομαι πως κι εσύ θα έχεις προσέξει τον αριθμό στη ζυγαριά σου να ανεβαίνει. Εκτός από την περίοδο των γιορτών (μια πολύ γνωστή αιτία για να πάρουμε κιλά), υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί λόγοι που το αγαπημένο σου τζιν δεν εφαρμόζει τέλεια το χειμώνα, που νιώθεις τα στενά φορέματα να σε καταπιέζουν και που βλέπεις ξεκάθαρα στη ζυγαριά σου ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πάμε λοιπόν, να δούμε τους τρεις λόγους, αλλά και τις λύσεις για να “σώσεις” τα κιλά σου.

Αιτία Νο1
Από τη στιγμή που νυχτώνει νωρίτερα, το βιολογικό μας ρολόι μας κάνει να νυστάζουμε πιο νωρίς, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να μην έχουμε όρεξη και κουράγιο για δραστηριοποίηση.

Η λύση
Παίξε… την ωραία κοιμωμένη και αφέσου στα χέρια του Μορφέα: Κοιμήσου νωρίς το βράδυ και ξύπνησε νωρίς το πρωί, ώστε να προλάβεις το φως του ήλιου και να είσαι πιο δραστήρια τις πρωινές ώρες. Όταν ξυπνάς νωρίς, έχει θετική επίδραση στο κύκλο του ύπνου σου. Ο περισσότερος ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα, ιδιαίτερα το χειμώνα, βοηθά τη διάθεσή σου να μείνει σταθερή, σε αποτρέπει από τα σνακ τα μεσάνυχτα , και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου.

Αιτία Νο2
Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, μειώνει τη βιταμίνη D, με αποτέλεσμα να έχουμε πεσμένη διάθεση και ψυχολογία και το μόνο που αναζητούμε είναι η χαλάρωση στον καναπέ.

Η λύση
Βγες στον ήλιο: Το φως του ήλιου μπορεί να αποτρέψει την πτώση της σεροτονίνης και να βοηθήσει στην ενίσχυση της χημικής ουσίας του εγκεφάλου, που είναι εν μέρει υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας. Ακόμη και το τεχνητό φως, ειδικά το πρωί, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της επιθυμίας για φαγητό που ωθεί πολλές φορές σε υπερφαγία.

Αιτία Νο3
Η μείωση της θερμοκρασίας πολλές φορές μας κρατάει μέσα στο σπίτι, θέλοντας και μη! Οπότε, χαζεύουμε στην τηλεόραση για ώρες ολόκληρες και συνήθως έχουμε για συντροφιά κάποιο “αμαρτωλό σνακ”.

Οι λύσεις

1.Κατανάλωσε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νερό: Αν θες να αποφύγεις την αύξηση βάρους και να μειώσεις ταυτόχρονα την πείνα σου, επέλεξε τροφές με υψηλή περιεκτηκότητα σε νερό. Πρώτα στις επιλογές σου πρέπει να είναι οι σούπες που περιλαμβάνουν 80-95% νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά με 80-95 % και τα γαλακτοκομικά με 85 %. Το νερό αυξάνει τον όγκο του στομαχιού με αποτέλεσμα να σε χορταίνει και ταυτόχρονα να σε ενυδατώνει.

2.Εστιάστε στα σωστά λιπαρά: Το σώμα σου χρειάζεται το σωστό είδος λιπών για να βοηθήσει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, καθώς και για να χάσει βάρος. Τα υγιή λίπη βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τις βιταμίνες Α, D και Ε και είναι απαραίτητα για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρως τα σωστά λίπη, η διάθεσή σου είναι καλύτερη. Ενίσχυσε την διατροφή σου το χειμώνα με μια ποικιλία από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα από κορεσμένα λίπη, αλλά απόφυγε τα υδρογονωμένα και trans λιπαρά που παραμονεύουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δοκόμασε τις ελιές, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, το σολομό, τα καρύδια, τις αντσούγιες, τους σπόρους λιναριού, τη μαλακή μαργαρίνη.

3.Αντικατέστησε τα γλυκά: Τα εξευγενισμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες είναι υπεύθυνα για την παχυσαρκία και τις καρδιοπάθειες. Αν ποθείς ένα γλυκό, προσπάθησε να μην ακούσεις τη λαιμαργία της στιγμής και να αρκεστείς σε μια ποικιλία από φρούτα, χυμούς, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, ρυζογκοφρέτες με μέλι και ταχίνι, ώστε να πάρεις τις βιταμίνες τους και την ήπια φυσική γλυκύτητά τους.

4.Αύξησε την πρωτεΐνη: Με την ενίσχυση της πρόσληψης της πρωτεΐνης μπορεί να “κόψεις” ακόμα και 440 θερμίδες ημερησίως. Αρκετές δηλαδή για να χάσεις σχεδόν ένα κιλό την εβδομάδα χωρίς να πεινάσεις. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες φαίνεται να ξεγελάει τη σκέψη του εγκεφάλου και να νιώθεις ότι έχεις φάει… περισσότερο από ό,τι έχεις. Προτίμησε να καταναλώνεις άπαχη πρωτεΐνη και όχι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως όσπρια, αυγά, ψάρια, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

“Λιχουδιές” που μπορείς να απολαύσεις

  • Στικάκια λαχανικών
  • Ζεστά ροφήματα (πχ. τίλιο, χαμομήλι, λουίζα, ταραξάκο που είναι χαλαρωτικά και βοηθούν και στο αδυνάτισμα)
  • Ζεστό κακάο με υποκατάστατο ζάχαρης
  • Σούπα λαχανικών (ακόμα και αυτές της στιγμής)
  • 1-2 ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες
  • 1-2 φέτες γαλοπούλας
  • Αναψυκτικό light
  • 1 παξιμαδάκι με 1-2 ασπράδια αυγού
  • Λίγο γιαούρτι με 1 κουταλιά της σούπας βρώμη

Extra Info
Αν τα σνακ δεν καταφέρουν να σου αλλάξουν γνώμη και να σε ικανοποιήσουν, τότε μπορείς:

  • Να πλύνεις τα δόντια σου
  • Να αλλάξεις κανάλι, ώστε να βρεις κάτι που θα σου τραβήξει την προσοχή
  • Να κλείσεις την τηλεόραση και να βάλεις μουσική ή να διαβάσεις ένα βιβλίο
  • Να απασχολήσεις τον εαυτό σου βάφοντας τα νύχια σου, βάζοντας μια μάσκα προσώπου

Read More

And More