Βιταμίνες! Ξέρεις τι κάνει κάθε μια στον οργανισμό σου;

Σπρώχνεις με χάρη το καρότσι του super market και εξετάζεις με σοβαρότητα τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζεις. Πλούσιο σε βιταμίνη B! Περιέχει σημαντικές ποσότητες πυριδοξίνης και βιταμίνης Ε. Είσαι σίγουρη ότι όλες αυτές οι βιταμίνες κάνουν καλό. Αλλά σε τι;

“Οι βιταμίνες που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στις περισσότερες τροφές, βοηθούν στον έλεγχο ζωτικών σωματικών λειτουργιών. Οι βιταμίνες πρέπει να παρέχονται μέσω της διατροφής, αφού ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει τις περισσότερες από αυτές” εξηγεί η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευανθία Καραμπά

Μαθήματα “βιταμινο-λογίας”
Για να μην πιαστείς ξανά αδιάβαστη, αλλά και να εκμεταλλεύεσαι τον τρόπο διατροφής σου για να βελτιώνεις το σώμα σου, την απόδοσή σου στη δουλειά και να προστατεύεις την υγεία σου βρες παρακάτω τον ρόλο των βιταμινών, αλλά και σε ποια φαγητά θα τις “συναντήσεις”.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
– Ρόλος: Είναι η βιταμίνη της ομορφιάς αφού θα σου χαρίσει υγιή και ελκυστική επιδερμίδα. Παράλληλα ο επαρκής εφοδιασμός του οργανισμού με βιταμίνη Α θα σου χαρίσει “αετίσια” ματιά!
– Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις: Ιχθυέλαια, συκώτι, νεφρά, αυγά, πλήρες γάλα, βούτυρο και μαργαρίνη, πράσινα και κίτρινα λαχανικά.

ΘΕΙΑΜΙΝΗ (Β1) / ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (Β2) / ΝΙΑΣΙΝΗ / ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ
– Ρόλος: Έχεις ακούσει τη μαμά σου που μιλά για βιταμίνες που θα σου δώσουν ενέργεια; Αυτές είναι ακριβώς οι βιταμίνες που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις την δύσκολη καθημερινότητα προσφέροντάς σου ενέργεια.
– Σε ποια τρόφιμα θα τις βρεις: Τη θειαμίνη σε Απαχο χοιρινό, εντόσθια, γαλακτοκομικά, λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως. Τη ριβοφλαβινη σε γάλα, ψάρι εντόσθια, εκχύλισμα μαγιάς. Τη Νιασίνη σε δημητριακά, τυρί, αυγά, ψάρι, φρούτα, κρέας. Το παντοθενικό οξύ σε ζωικά προιόντα, δημητριακά και όσπρια.

ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ (Β6)
– Ρόλος: Είναι το φίλτρο που θα απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες από το κυκλοφορικό σου και θα σου χαρίσει υγιές αίμα.
– Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις: Αυγά, ψάρι, κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά.

ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

– Ρόλος: Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βιταμίνη “κλειδί” στην πρόληψη ξατά της αναιμίας
– Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις: Εντόσθια, ωμά πράσινα λαχανικά

ΒΙΟΤΙΝΗ
– Ρόλος: Η καλύτερη σου φίλη. Είναι η βιταμίνη που τα βάζει με το λίπος και το διασπά (το μεταβολίζει)
– Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις: Κρόκος αυγού, εντόσθια

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
– Ρόλος: Είναι από τις πιο “διάσημες” βιταμίνες και όχι άδικα. Συμβάλει στην υγεία του δέρματος με το σχηματισμό του κολλαγόνου και την πιο γρήγορη απορρόφηση σιδήρου. Παράλληλα η βιταμίνη C εξασφαλίζει υγιή ούλα και πολύ γρήγορα επούλωση των πληγών.
– Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις: Πατάτες, λαχανικά, φρούτα, πιπεριές, πορτοκάλια, εσπεριδοειδή

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
– Ρόλος: Η ηλιόλουστη βιταμίνη που θα προσλάβεις κυρίως από την “επαφή” σου με τον ήλιο. Προσφέρει ευεξία, αλλά και γερά όστά και δόντια
– Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις: Γαλακτοκομικά, λιπαρά ψάρια.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
– Ρόλος: Άλλη μια βιταμίνη που αγαπάει το αίμα σου. Συμβάλλει άμεσα στην πήξη του αίματος, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
– Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις: Δημητριακά και λαχανικά

Πριν αρχίσεις να κάνεις εξισώσεις και προσπάθειες να χωρέσεις όλες τις βιταμίνες στο ντουλάπι της κουζίνας, υπάρχει πολύ πιο απλός τρόπος να εφοδιάσεις το σώμα σου με όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Όπως λοιπόν επισημαίνει η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευανθία Καραμπά “Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που παρέχει μια ποικιλία ζωτικών και φυτικών τροφίμων σε τακτική βάση, μπορεί να εξασφαλίσει μια συνεχή παροχή βιταμινών και να προλάβει αβιταμινώσεις”

Read More

And More