Χάσε το λίπος με αυτά τα εύκολα tips! Μήπως πρέπει απλά να κοιμηθείς παραπάνω;

Όλα στη ζωή αλλάζουν, αλλά αυτό το επίμονο και ενοχλητικό λίπος δεν λέει να σε αποχωριστεί! Τα σημεία που επιλέγει; Δυστυχώς πολλά! Το συναντάμε κυρίως στην κοιλιά, στους γλουτούς, στα μπράτσα, πολλές φορές και στα γόνατα. Και σαν να μην έφτανε το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που επιφέρει, κατά καιρούς γίνεται η επικίνδυνη αιτία που δημιουργεί προβλήματα στην υγεία πολλών γυναικών.

Μετά από αυτήν την πληροφορία λοιπόν, μου φαίνεται λογικό και σοφό να αλλάξεις κάποια μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σου για να φέρεις την αλλαγή που επιθυμείς. Ναι, είναι όντως μικρά! Όπως για παράδειγμα, να κινείσαι ενώ μιλάς στο τηλέφωνο, να ξεκουράζεσαι λίγο περισσότερο, να φας κανένα πορτοκαλάκι παραπάνω και πολλά άλλα! Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημά μας!


ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ…

Έλεγξε τα επίπεδα σιδήρου
Όταν έχεις χαμηλό σίδηρο, η μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα μειώνεται, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαπιστώσει αν έχεις έλλειψη σιδήρου και αν χρειάζεται να λάβεις το αντίστοιχο συμπλήρωμα. Μπορείς να ενισχύσεις αυτή σου την ανάγκη με την καθημερινή κατανάλωση 3-4 τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το άπαχο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τους ξηρούς καρπούς σόγιας.

Έλεγξε τον θυρεοειδή σου
Υποπτεύεσαι ότι έχεις αργό μεταβολισμό; Μπορεί να έχεις υποθυρεοειδισμό ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, το οποίο πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών, που συνήθως δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτήν την πάθηση. Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει το μεταβολισμό του σώματος και όταν αυτός δεν λειτουργεί σωστά επιφέρει ανικανότητα απώλειας βάρους.


ΆΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ ΣΟΥ…

Απόβαλε το άγχος
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το άγχος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ορμόνες όπως η κορτιζόλη, διεγείρουν την όρεξή μας, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Κοιμήσου περισσότερο
Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν μόνο 4 ώρες, είχαν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στην επεξεργασία των υδατανθράκων. Αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και κορτιζόλης. Όταν εξαντλούμαστε, το σώμα δεν έχει την ενέργεια να κάνει κανονικά τις λειτουργίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποτελεσματική καύση θερμίδων. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις έναν ομαλό μεταβολικό ρυθμό, είναι να κοιμάσαι 6-8 ώρες κάθε βράδυ.

Κινήσου ενώ μιλάς στο τηλέφωνο
Οι άνθρωποι που είναι συνεχώς σε κίνηση ενώ μιλάνε στο τηλέφωνο, φαίνεται να καίνε περισσότερες θερμίδες. Όταν μια μελέτη ζήτησε από μερικά άτομα να καταναλώσουν επιπλέον 1.000 θερμίδες την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο όσοι δεν κινούνταν αποθήκευσαν τις θερμίδες ως λίπος.


Επέλεξε την ιδανική άσκηση

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλής έντασης προπόνηση με μικρά διαλείμματα καίει περισσότερο λίπος από την κλασσική αερόβια άσκηση. Μπορείς λοιπόν, ενώ τρέχεις ή περπατάς, να αυξήσεις την ταχύτητα για λίγα λεπτά, να επανέλθεις στην αρχική σου ταχύτητα και να επαναλάβεις.

Ή αν γυμνάζεσαι άλλαξέ την
Γνώριζες ότι όσο περισσότερο κάνεις μια δραστηριότητα, τόσο περισσότερο το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτήν, με αποτέλεσμα να καίει λιγότερες θερμίδες; Αν λοιπόν, κάνεις καιρό την ίδια άσκηση, άλλαξέ την και ενίσχυσε το μεταβολικό σου ρυθμό με ένα άλλο είδος εκγύμνασης που να σου αρέσει.


Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Απόφυγε το αλκοόλ
Το αλκοόλ επιβραδύνει το μεταβολισμό και επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι όταν το αλκοόλ προστέθηκε σε ένα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής θερμιδικής αξίας γεύμα, αποθηκεύτηκε ως σωματικό λίπος.

Αύξησε την πρόσληψη νερού
Μια νέα γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι αν πίνει επαρκής ποσότητες νερού, ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται κατά περίπου 30%. Χρησιμοποιώντας αυτά τα αποτελέσματα, εκτιμάται ότι με την αύξηση κατανάλωσης νερού, αυξάνεται και η απώλεια βάρους.

Πιες πράσινο τσάι
Συμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που κατανάλωναν πράσινο τσάι τρεις φορές την ημέρα, είδαν μεταβολικές αυξήσεις κατά περίπου 4%. Αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα του μεταβολισμού και συμβάλλουν στην επιτάχυνση της νορεπινεφρίνης του εγκεφάλου.

Δώσε έμφαση στα μικρά και συχνά γεύματα
Η κατανάλωση πέντε μικρών γευμάτων (200-500 θερμίδες), αντί για τρία μεγάλα μέσα στην ημέρα, θα βοηθήσει τον μεταβολισμό να ενεργοποιηθεί και να κάνει περισσότερες καύσεις. Επίσης, προσπάθησε να τρως κάθε τρείς ώρες, ξεκινώντας με το πρωινό στις 7, ένα σνακ στις 10 το πρωί, το μεσημεριανό στη 1, ένα ακόμη σνακ στις 15:00 και το δείπνο στις 7μμ.


Μην παραλείπεις το πρωινό

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού παίζει ρόλο στην επιτυχή απώλεια βάρους. Σχεδόν το 80% των ανθρώπων που διατηρούν με επιτυχία το βάρος τους οφείλεται σε αυτό το γεύμα. Ο μεταβολισμός επιβραδύνει το ρυθμό του όταν κοιμόμαστε και “ξυπνάει” πάλι με την κατανάλωση του πρωινού. Προσπάθησε να μην ξεπεράσει τις 300-400 θερμίδες και επέλεξε τρόφιμα όπως το γάλα, τα δημητριακά ή το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρούτα ή τους χυμούς, το μέλι, το ταχίνι, τη μαλακή μαργαρίνη.

Κατανάλωσε μπανάνες
Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, ρυθμίζοντας την ισορροπία του νερού στο σώμα μας. Εάν είσαι αφυδατωμένη, καις λιγότερες θερμίδες. Βεβαιώσου ότι προσλαμβάνεις τουλάχιστον 2.000 mg καλίου την ημέρα (1 μπανάνα=450mg, 1φλ. γάλα=370mg, 1 πορτοκαλί=250mg).

Αύξησε την κατανάλωση εσπεριδοειδών
Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται σε αυτά τα φρούτα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει την καύση του λίπους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Φρέσκαρε λοιπόν τη διατροφή σου τρώγοντας πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ σαν σνακ, χρησιμοποίησε τα λεμόνια ή το λάιμ για να ενισχύσεις τη γεύση του νερού σου ή προσθέστε οποιοδήποτε από αυτά σε μια σαλάτα.

Πες ναι στα πικάντικα φαγητά
Αν σου αρέσουν τα πικάντικα τρόφιμα, δοκίμασε το εξής: Πρόσθεσε μερικές καυτερές πιπεριές ή πιπέρι καγιέν στην σαλάτα σου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Θα ενισχύσεις προσωρινά το βασικό μεταβολικό ρυθμό, χάρη στην καψαϊκίνη που περιέχουν οι πιπεριές. Η καψαϊκίνη είναι μια ένωση που βοηθάει το σώμα να απελευθερώσει περισσότερη αδρεναλίνη και αυτή με τη σειρά της, επιταχύνει το μεταβολισμό.



Κατανάλωσε
περισσότερα γαλακτοκομικά

Οι γυναίκες που τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το άπαχο γιαούρτι και τυρί 3-4 φορές την ημέρα, χάνουν 70% περισσότερο λίπος από ότι οι γυναίκες με μια χαμηλή σε γαλακτοκομικά δίαιτα. Το ασβέστιο λειτουργεί ως διακόπτης που λέει στο σώμα να κάψει το περιττό λίπος πιο γρήγορα. Στόχος είναι η πρόσληψη 1.200mg ασβεστίου την ημέρα, η οποία περιλαμβάνει περίπου τρεις μερίδες γαλακτοκομικών.

Κατανάλωσε ψάρια
Όσοι τρώνε συτηματικά ψάρια, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης (ορμόνη) και αυτό είναι καλό καθώς τα υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο μεταβολισμό και παχυσαρκία. Προσπάθησε κάθε εβδομάδα να καταναλώνεις 3-4 μερίδες λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος ή το σκουμπρί.

Αύξησε τις πηγές πρωτεΐνης
Μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Το πεπτικό σύστημα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει την πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αυγό, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί.



Κατανάλωσε τροφές πλούσιες
σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, δίνοντας στα κύτταρα ενέργεια. Στόχος είναι η πρόσληψη 320mg μαγνησίου την ημέρα, που μπορείς να προσλάβεις μέσα από το ψωμί ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις φακές, το κόκκινο κρέας, τα μήλα, το γάλα, το γιαούρτι, τη σόγια.


Προσοχή στο είδος των υδατανθράκων
Καλό είναι να αποφεύγεις τα αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι και τα γλυκά, μιας και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να προκαλούν αυξομειώσεις στα επίπεδα της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό. Είναι σημαντικό να λαμβάνεις υδατάνθρακες από τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More