Ζάχαρη: Tricks για να την απολαύσεις χωρίς να παχύνεις!

Ζάχαρη! Από τη μία την έχουμε δαιμονοποιήσει γιατί η υπερβολική κατανάλωσή της προκαλεί προβλήματα και από την άλλη την έχουμε θεοποιήσεις γιατί είναι… ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ! Καμία μας δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά. Όλες μας όμως θέλουμε να χάσουμε κιλά. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Τι κάνουμε λοιπόν;

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαργαρίτα Μπουλούμπαση σου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε να μην στερηθείς από τη ζωή σου το γλυκό και παράλληλα να μην επιβαρύνεις το σώμα σου. Αν λοιπόν κάνεις δίαιτα, αποφάσισες να χάσεις κιλά δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips που θα σε βοηθήσουν να “χρησιμοποιήσεις” σωστά τη ζάχαρη στη ζωή σου.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Ξέρω ότι θα σε ξενερώσω, αλλά πραγματικά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τρως φρούτα. Να κάνεις ένα “κλικ” στον εγκέφαλό σου και να αλλάξεις τα δεδομένα σου. Όπως τονίζει και η διαιτολόγος “τα φρούτα περιέχουν τα δικά τους σάκχαρα που μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για μια γλυκιά γεύση. Γιατί λοιπόν να καταναλώσουμε κάτι ανθυγιεινό και γεμάτο ζάχαρη; Ας επιλέξουμε καλύτερα ένα φρούτο καθώς θα δώσει τη γλυκιά ευχαρίστηση που αναζητούμε χωρίς να μας φορτώσει με κορεσμένα λίπη και περιττές θερμίδες. Όταν θέλεις γλυκό σκέψου… φρούτο, καθώς είναι η ιδανικότερη επιλογή μείωσης της ζάχαρης αλλά και ενίσχυσης της γενικότερης προσπάθειας απώλειας βάρους”.

Επειδή όμως καταλαβαίνω πως όταν θέλεις γλυκό είναι σχεδόν αδύνατο να αρκεστείς σε ένα φρούτο… τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΧΥΝΕΙΣ)
1. Κατανάλωσε τη ζάχαρη παράλληλα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
Η κατανάλωση γλυκού θα φέρει πείνα μισή ώρα μετά το γεύμα. Συνιστούμε λοιπόν όταν καταναλώνουμε ζάχαρη να την συνδυάζουμε με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες θα επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα και θα διατηρήσουν τα επίπεδα της ενέργειας σταθερά. Τι εννοούμε: Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό να επιλέγουμε κάποιο με μια επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών όπως για παράδειγμα γλυκά με βάση το γάλα, και αντίστοιχα κάποιο με φυτικές ίνες, όπως γλυκά με προϊόντα ολικής άλεσης ή φρούτα.


2. Κράτησε τη ζάχαρη μακριά από τον καφέ σου

Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να αναστέλλει την ικανότητα του σώματός να επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η καφεΐνη κάνει τα κύτταρα του σώματός να είναι λιγότερο δεκτικά σε ινσουλίνη, προκαλώντας έτσι σύντομη αντίσταση στην ινσουλίνη. Το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη από τον καφέ σου γιατί η καφεΐνη επηρεάζει την επεξεργασία της ζάχαρης.

3. Χρησιμοποίησε κανέλα παντού… ακόμα και στο γλυκό σου
Η κατανάλωση κανέλας σε οποιαδήποτε είδος τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των ζαχαρούχων, βοηθά στη μείωση της ποσότητας του σακχάρου στο αίμα, ειδικά μετά από ώρες αφαγίας. Αυτή η τακτική μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, γιατί θα σε προστατεύσει από την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να σε «φορτώσει» με επιπλέον κιλά.

4. Αντικατάστησε τα πλήρη λιπαρά με light στο γλυκό σου
Πολλές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση γλυκού. Συνήθως σε γιορτές ή επισκέψεις πρέπει να ετοιμάσουμε κάτι για να κεράσουμε. Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις τα πλήρη σε λιπαρά προϊόντα με light. Η γεύση του γλυκού δεν θα εξαρτηθεί από αυτό. Υπάρχουν στο εμπόριο πάρα πολλά υλικά και υποκατάστατα, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα κανονικά, κάνοντας το γλυκό σου αναπάντεχα γευστικό!


5. Προτίμησε γλυκά με λιγότερες θερμίδες

Αν είσαι από εκείνες που δεν μπορούν χωρίς γλυκό, μια πολύ καλή εναλλακτική είναι η κατανάλωση γλυκών χωρίς ζάχαρη. Μπορείς επίσης να προμηθευτείς ζελέ φρούτων, γλυκό του κουταλιού, μαύρη σοκολάτα ή και παστέλι. Ειδικότερα η μαύρη σοκολάτα και το παστέλι θα σου παρέχουν ποσοστά σιδήρου, ο οποίος συμβάλει στην μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, στην λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην μεταβίβαση νευρομυϊκών ερεθισμάτων.


Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
Κανείς δεν λέει να μην φας ποτέ ξανά γλυκό. Ένα γλυκό μέσα στην εβδομάδα δεν θα βλάψει ούτε εσένα ούτε τα κιλά σου! Θυμήσου πως ένα γλυκάκι την εβδομάδα, είναι η καλύτερη τακτική για να μην «πέσεις» με τα μούτρα στα γλυκά μετά την δίαιτα αλλά και να καταπιέσεις τον εαυτό σου. Η καταπίεση και η στέρηση φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα!

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More