Τα fitness μυστικά της Κατερίνας Στικούδη

Η πανέμορφη παρουσιάστρια μας αποκαλύπτει την αδυναμία της στα γλυκά, αλλά και τους κινδύνους που κρύβουν οι υπερβολές στη δίαιτα. Λατρεύει το καλό φαγητό, αλλά ξέρει να περιορίζει τον εαυτό της όταν αυτό χρειαστεί!

Ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο;

Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν μου αρέσουν οι υπερβολές. Δηλαδή δεν είμαι υπέρ της δίαιτας, της αυστηρής δίαιτας που πάρα πολλές φορές έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτο που κάνω είναι εγώ είναι να τρώω συχνά, 5 γεύματα τη μέρα, από μια συγκεκριμένη ποσότητα που να μην υπερβαίνει το κανονικό. Την κανονική μερίδα.
Υπήρξες όμως μοντέλο. Δεν μπήκες ποτέ στη διαδικασία αυστηρής δίαιτας;
Όχι είναι λάθος. Ίσως κάποιες φορές λόγω κάποιας φωτογράφισης μπορέι για 2-3 μέρες να ήμουν αυστηρή. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την υπερβολή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα εξασθενεί ο οργανισμός και μετά δεν μπορείς να κάνεις ούτε και τη δουλειά σου σωστά.
Ξέρεις υπάρχουν διάφορες δίαιτες των μοντέλων, στις οποίες οι γυναίκες δεν τρώνε σχεδόν τίποτα. Μόνο νερό.
Αυτό είναι καταστροφικό για τον οργανισμό. Είναι μεγάλο λάθος αυτές οι υπερβολές. Ωστόσο βέβαια, η αλήθεια είναι ότι στερούμαι, γιατί γενικά μου αρέσουν όλα τα καλά φαγητά τα παχυντικά τα γλυκά οι τούρτες. Δηλαδή έχω πολλές αδυναμίες διατροφικές. Αλλά προσπαθώ, όχι μόνο για την εξωτερική εμφάνιση αλλά και για την υγεία, να μην τρώω, να τρώω όσο πιο πολύ υγιεινά.
Τι είναι αυτό στο οποίο δεν θα μπορούσες να αντισταθείς;
Οτιδήποτε έχει ζάχαρη. Γλυκά. Γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με ζάχαρη, με γλυκό με σοκολάτα, πάστες τούρτες όλα αυτά τα υπέροχα τα σιροπιαστά. Γενικά με τα γλυκά έχω πάρα πολύ καλή σχέση. Ωστόσο προσπαθώ να τρώω φρούτα, που έχουν ζάχαρη και κάπως ισορροπεί και υποτίθεται είναι το υποκατάστατο. Αλλά Νομίζω ότι η σοκολάτα είναι αναντικατάστατη.
Ποια είναι η σχέση σου με τη γυμναστική;
Έκανα πρωταθλητισμό 13 χρόνια στην κολύμβηση. Τώρα δεν προλαβαίνω να κάνω πρωταθλητισμό, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα. Θέλει θυσίες, θέλει χρόνο. Αθλούμαι όμως καθημερινά. Πηγαίνω στο γυμναστηριάκι μου, θα κάνω το διάδρομό μου το αερόβιο μου, λίγα βαράκια, όχι πολλά κιλά. Πολλές επαναλήψεις για σωστή γράμμωση.
Σήμερα ασχολείσαι με την κολύμβηση;
Πολύ λίγο. Μπορεί να πάω δυο φορές το μήνα, γιατί είναι ένα άθλημα που θέλει πολύ χρόνο. Να πας να κάνεις ντους. Ενώ το γυμναστήριο, μπορείς να βγεις στη γειτονιά σου να κάνεις δυο κύκλους στο παρκάκι και να τρέξεις. Είναι κάτι που γίνεται πιο εύκολα.
Τι είναι αυτό που θα ήθελες να συμβουλέψεις τις γυναίκες που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν μερικά κιλά; Και αγωνιούν;
Έχει να κάνει με το σωματότυπο του καθενός. Το να προσπαθούμε να κάνουμε υπερβολές με στόχο να μιμηθούμε τα λάθος πρότυπα των περιοδικών είναι κακό. Πολλές φορές βλέπουμε φωτογραφίες στα περιοδικά της μόδας. Κοπέλες που είναι πάρα πολύ λεπτές. Πρέπει να σκεφτούμε ότι σε κάποιες φωτογραφίες από αυτές – γιατί υπάρχουν και κοπέλες οι οποίες είναι πάρα πολύ λεπτές από τη φύση τους, χωρίς να μπουν στη διαδικασία κάποιας δίαιτας – υπάρχει και το ρετους. Η επεξεργασία των φωτογραφιών.
Ωστόσο εγώ έχω να πω, ότι κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και τα 2-3 κιλά που αυτή μπορεί να νιώθει ότι είναι περιττά και την ασχημαίνουν, να είναι τελικά η γοητεία της και να είναι πολύ σέξι με τις καμπύλες της. Οπότε, να προσπαθούμε μην τρώμε πολλά τηγανιτά, πολλά γλυκά, να τρώμε σαλατούλες, φρούτακια, χυμούς. Κι όχι πολλά βαριά φαγητά με πολύ λάδι.
Πιστεύεις ότι τα περιοδικά προβάλουν λάθος πρότυπα;
Ανάλογα με το τι εκλαμβάνει ο καθένας ως πρότυπο. Για μένα, θεωρώ πως οποιαδήποτε γυναίκα είναι πρότυπο, αρκεί να νιώθει καλά με αυτό που είναι. Δηλαδή το ότι βλέπουμε κάποια να έχει ένα πολύ ωραίο σώμα και να θέλουμε να της μοιάσουμε είναι πολύ ευχάριστο. Να θες να έχεις ένα υγιές σώμα. Να έχεις όμως ένα υγιές σώμα, που να μην το καταστρέφεις απλά και μόνο για να είσαι αδύνατος.
Εσύ έχεις νιώσει ποτέ πίεση να αδυνατίσεις για τη δουλειά σου;
Έχω υποστεί πιέσεις και σε πάρα πολλά πρακτορεία μοντέλων που ήμουν, άκουγα μονίμως ότι πρέπει να χάσω κιλά. Και τώρα που είμαι πιο αδύνατη από ότι ήμουν όταν πήρα το στέμμα. Τότε ήμουν 5 χρόνια πιο μικρή, 18 χρονών, πιο αφρατούλα, είχα άλλο σχήμα. Τώρα έχω αδυνατίσει, είμαι πιο γυναίκα…αλλάζει το σώμα της γυναίκας. Τα πρακτορεία μοντέλων έχουν ως κανόνα και ως μότο, να λένε στα κορίτσια αδυνατίστε, για να μην παχύνουν. Για να νιώθουν αυτή την ανασφάλεια, ώστε να κρατιούνται σε κάποιο βάρος. Που αυτή η ανασφάλεια μπορεί να φέρει την καταστροφή για πλάκα! Πίστεψέ με. Μπορεί απλά να το λέει κάποιος για να μην παχύνεις, όταν είσαι καλά. Αλλά όταν ένας άνθρωπος είναι καλά του λές είσαι μια χάρα, πρόσεξε μόνο μη παχύνεις. Δεν του λες αδυνάτισε.
Ασχολείσαι με την μαγειρική;
Η αλήθεια είναι πως περνάμε την περίοδο, τουλάχιστον την τηλεοπτική περίοδο , της κουζίνας. Η οποία και εμένα με έκανε να μπω στη κουζίνα. Που δεν ασχολούμουν καθόλου. Γιατί δεν έχω πάρα πολύ χρόνο. Αν ασχοληθώ πιστεύω θα μάθω να μαγειρεύω. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν έχω μπει ακόμα στη διαδικασία. Πιστεύω πως ένας λόγος είναι που δεν έχω οικογένεια ακόμη, μένω μόνη μου. Ποιος μπαίνει στη διαδικασία τώρα να λερώσει τα κουζινικά του; Ενώ αν έχεις κάποιον άλλο να το μοιραστεί το φαγητό λες, άντε θα μαγειρέψω για μας.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Σαββίδη

And More