Συμβουλές για καλό ύπνο

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ και νιώθεις εξαντλημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας; Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 4 ενήλικες υποφέρει από κάποια μορφή αϋπνίας, με τις γυναίκες να έχουν και εδώ τα πρωτεία.

Τα αίτια της αϋπνίας μπορεί να είναι πολλά με πιο βασικό το στρες της ημέρας που σε κρατά σε υπερδιέγερση και στριφογυρίζεις στο κρεβάτι για ώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ηχορύπανση. Όπως σημειώνεται, η έλλειψη ύπνου εκτός από άμεσες επιπτώσεις στην συγκέντρωση, μπορεί μελλοντικά να προκαλέσει διανοητικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τι μπορείς να κάνεις;
Μπορείς να ακολουθήσεις μικρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πέσεις πιο εύκολα “στην αγκαλιά του Μορφέα”.
– Φρόντισε να κοιμάσαι σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα, τότε ο οργανισμός σου “μπερδεύεται” και δυσκολεύεσαι να κλείσεις μάτι. Αντίθετα, αν καταφέρεις να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα, τότε ο εγκέφαλος σου υποσυνείδητα “νυστάζει” την συγκεκριμένη εκείνη ώρα και κοιμάσαι πιο άνετα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την ώρα που ξυπνάς, η οποία πρέπει επίσης να είναι τακτική.
– Ροφήματα για καλό ύπνο. Υπάρχουν πολλά ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να έχεις όνειρα γλυκά. Εκτός από ένα ποτήρι χλιαρό γάλα, μπορείς να επιλέξεις τσάι με φρούτα του δάσους ή με γεύση λεμόνι.
– Όλα λύνονται με τη συζήτηση. Προσπάθησε να συζητήσεις τα ζητήματα που σε απασχολούν με κάποιον φίλο ή την οικογένειά σου. Η συζήτηση θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος και να χαλαρώσεις.
Προσοχή: Δεν χρειάζεται στο στρες της ημέρας να προσθέσεις και το άγχος της αϋπνίας. Θυμήσου πως μια μικρή περίοδος αϋπνίας δεν είναι και τόσο επιβλαβής. Αν αγχωθείς και για αυτό, τότε είναι που δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς.
– Η γυμναστική το καλύτερο ηρεμιστικό. Έρευνες έδειξαν πως η φυσική άσκηση αυξάνει την μελατονίνη στον οργανισμό. Η μελατονίνη ή “ορμόνη του ύπνου” όπως ονομάζεται θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόσεξε, να μην το παρακάνεις! Αν εξαντληθείς και κυρίως τελειώσεις την άσκηση λίγες ώρες πριν πέσεις για ύπνο, ενδέχεται να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.
– Απόφυγε το αλκοόλ. Μπορεί μικρή δόση αλκοόλ να χαλαρώνει το σώμα και να σε βοηθά να κοιμηθείς, αν όμως το παρακάνεις μπορεί να έρθεις σε υπερένταση για αρκετές ώρες μετά.
– Διώξε τις σκέψεις. Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι εφικτό. Όταν σε απασχολεί η δουλειά το βράδυ πριν κοιμηθείς, τότε διεγείρεις τον εγκέφαλό σου και δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε κατά τη διάρκεια του λεγόμενου βαθέος ύπνου. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τις υποχρεώσεις σου. Έτσι δεν θα έχεις λόγο να ανησυχείς για αυτά πια…

Read More

And More