Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την ουσιαστική έλευση του φθινοπώρου. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι πρώτες βροχές κάνουν την εμφάνισή τους και ο οργανισμός μας αρχίζει να προσαρμόζεται σε έναν πιο απαιτητικό ρυθμό.
Μαζί με τις αλλαγές στη φύση, αλλάζει και η διάθεση μας, ενώ αυξάνεται και η ανάγκη για θρεπτικά γεύματα που θα μας προσφέρουν ενέργεια, ζεστασιά και κυρίως ισχυρή άμυνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ευτυχώς, η εποχικότητα μάς χαρίζει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά – τα superfoods του Οκτώβρη!
Κολοκύθα
Η κολοκύθα είναι αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό τρόφιμο αυτής της εποχής. Πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη βελτίωση της υγείας του δέρματος.
Επιπλέον, οι χαμηλές θερμίδες την καθιστούν ιδανική επιλογή για όσες θέλουν να προσέχουν τη σιλουέτα τους. Με την κολοκύθα μπορείς φτιάξεις βελουτέ σούπα, πουρέ ή ακόμα και γλυκό κέικ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρόδι
Το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας, αλλά και πραγματική «βόμβα» αντιοξειδωτικών. Οι πολυφαινόλες και οι τανίνες που περιέχει προστατεύουν την καρδιά και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ένα ποτήρι φρέσκος χυμός ροδιού το πρωί μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό «boost» ενέργειας και ευεξίας.
Μανιτάρια
Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που τα μανιτάρια βρίσκονται στο φόρτε τους. Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνη D, σελήνιο και αντιοξειδωτικά.
Βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Από μια απλή ομελέτα μέχρι ένα ριζότο, τα μανιτάρια μπορούν να μετατρέψουν κάθε φαγητό σε γαστρονομική εμπειρία.
Κάστανα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο φθινοπωρινό από τη μυρωδιά των καστανών που ψήνονται. Τα κάστανα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, κάλιο και μαγνήσιο, χαρίζοντας ενέργεια που απελευθερώνεται σταδιακά.
Είναι ιδανικά για σνακ, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή γλυκά. Επιπλέον, η γλυκιά τους γεύση ικανοποιεί την ανάγκη για κάτι «comfort», χωρίς τύψεις.
Μήλα
Το γνωστό ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» δεν είναι τυχαίο. Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και στη βελτίωση της πέψης.
Ένα μήλο ως απογευματινό σνακ, συνδυασμένο με λίγους ξηρούς καρπούς, προσφέρει κορεσμό και ενέργεια.
Σταφύλια
Ο Οκτώβρης είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε να απολαύσουμε φρέσκα σταφύλια. Πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, προστατεύουν την καρδιά και καθυστερούν τη γήρανση των κυττάρων.
Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, σε σαλάτες ή ακόμη και να συνοδεύσουν τυριά για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις.
Ραδίκια και άγρια χόρτα
Τα ραδίκια, που κάνουν την εμφάνισή τους τον Οκτώβρη, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ενισχύουν την υγεία του ήπατος.
Μια απλή σαλάτα με βραστά ραδίκια, ελαιόλαδο και λεμόνι μπορεί να λειτουργήσει σαν φυσικό φάρμακο.
Φωτογραφίες: istock.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ