Έχεις άσπρα στίγματα στα νύχια; Τι σημαίνει; Τι μπορείς να κάνεις;

Θα έχεις ακούσει δεκάδες φορές να λέγεται πως για αυτό φταίει η έλλειψη ασβεστίου. Η κατάσταση των χεριών σου και πιο συγκεκριμένα των νυχιών είναι πολύ πιο σύνθετη για να “ενοχοποιήσεις” απλά και μόνο το ασβέστιο! Τις περισσότερες φορές η αιτία για τα λευκά στίγματα είναι κάποιο χτύπημα ή τραυματισμός στο σημείο. Το θρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με τα στίγματα αυτά είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή των πρωτεϊνών, όπως είναι η κερατίνη στα νύχια.

Καλό είναι να γνωρίζεις πως τα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα μας αντικατοπτρίζουν τη θρεπτική μας κατάσταση. Μία διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο, σίδηρο αλλά και ασβέστιο καθιστά τα νύχια αδύναμα, λεπτά και εύθραυστα, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται εύκολα και να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά λευκά σημάδια.

Πώς λοιπόν θα “διορθώσεις” το πρόβλημα; Το πρώτο και σημαντικότερο όλων, είναι να διορθώσεις τη διατροφή σου γενικά. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θα κάνει και πάλι τα δάχτυλά σου υγιή και λαμπερά. Συγκεκριμένα όμως για τον ψευδάργυρο, φρόντισε να βάλεις στη διατροφή σου τα παρακάτω:
– Κόκκινο κρέας (όχι περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα)
– Δημητριακή ολικής άλεσης
– Σουσάμι
– Σπόροι κολοκύθας (ανάλατα πασατέμπο)
– Οστρακοειδή!

Read More

And More