Μην μετράς μόνο τις θερμίδες! Δεν αρκούν για να χάσεις κιλά…

Μετράς θερμίδες, μειώνεις λιπαρά, κόβεις υδατάνθρακες! Και στο τέλος… (υδατ)άνθρακες ο θησαυρός!
Η επιστήμη το ψαξε κι εμείς στο μεταφέρουμε. Μάθε λοιπόν πως οι θερμίδες δεν είναι όλες ίδιες. Υπάρχουν περιπτώσεις που δύο άνθρωποι λαμβάνουν τις ίδιες θερμίδες αλλά δεν χάνουν τα ίδια κιλά! Και για να είμαστε συγκεκριμένοι:

– Η έρευνα σε Αμερικανικό περιοδικό “Journal of the American Medical Association” έκανε το πείραμα με 3 πολύ διάσημες δίαιτες:
1. Μια απλή υποθερμιδική δίαιτα (η οποία περιλαμβάνει πολύ λίγα λιπαρά)
2. Atkins – τη θρυλική δίαιτα κατά την οποία τρως κρέας και λιπαρά, αλλά πολύ λίγους υδατάνθρακες και
3. Μια δίαιτα βασισμένη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα έπαιρναν τις ίδιες θερμίδες – 1600kcal – καθημερινά.

Το αποτέλεσμα; Όσοι ακολουθούσαν τη δίαιτα εκείνη που μείωνε τα λιπαρά και τις θερμίδες έκαιγαν 300 θερμίδες λιγότερες κάθε μέρα, συγκρινόμενοι με εκείνους που ακολουθούσαν τη δίαιτα Atkins. Με απλά λόγια παρατηρούνταν μια μείωση στο μεταβολισμό τους! Αν πάλι συγκρίνουμε τον μεταβολικό ρυθμό της Atkins με εκείνη του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, τότε θα δούμε πως και εκεί η πρώτη υπερτερεί προσφέροντας καύση 150 επιπλέον θερμίδων στον διαιτώμενο.

Πριν φύγεις για το κρεοπωλείο, για να προμηθευτείς όσα χρειάζεσαι για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (Atkins), σημείωσε πως μπορεί ο μεταβολισμός σου να “παίρνει φωτιά”, με μια τέτοια όμως διατροφή αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σου – ουσία που δυνητικά μπορεί να αποτελεί παράγοντα εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στο δια ταύτα: Aν και οι επιστήμονες επιμένουν πως η έρευνα δεν μπορεί να σου δηλώσει ξεκάθαρα πως κάποιο είδος δίαιτας είναι αποτελεσματικότερο από κάποιο άλλο, είναι ενδιαφέρον πως οι θερμίδες δεν είναι όλες ίσες. Και εσύ πρέπει να κρατήσεις από αυτό πως ένα διαιτολόγιο που ισορροπεί όλες τις τροφές, δεν αποκλείει και δεν στερεί τον οργανισμό σου είναι η μόνη εγγύηση για το σώμα που σου αξίζει.

Read More

And More