Πώς να επιλέξεις ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Η σωστή διατροφή ίσως χρειάζεται πολλές φορές μια μικρή βοήθεια…
Τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν ώστε ο οργανισμός σου να παίρνει όλα όσα χρειάζεται σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτό όμως πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο για να αδυνατίσεις και να είσαι υγιής. Να λοιπόν τι συστήνει η διαιτολόγος: 

– Περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν πρακτικά και ποσοτικά μέσω της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης. Χαραχτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι η εφηβεία, ο πρωταθλητισμός και η εγκυμοσύνη.

– Περιπτώσεις όπου υπάρχει μια γενετική-γονιδιακή ιδιαιτερότητα όπου αφορά είτε στη μειωμένη απορρόφηση, είτε στη μειωμένη διάθεση, είτε στη μειωμένη αποθήκευση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως για παράδειγμα η αναιμία, όπου χορηγείται σίδηρος.

– Περιπτώσεις αλλεργιών ή τροφικών δυσανεξιών, όπως αυτές στη λακτόζη. Αυτόματα η απόρριψη πρόσληψης γαλακτοκομικών προιόντων, συνεπάγεται μειωμένη πρόσληψη Ca. Εδώ συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων.

– Ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι καπνιστές (βιταμίνη C), οι χορτοφάγοι (Fe και Β12), οι αλκοολικοί (πολυβιταμίνες), γυναίκες κυρίως στην εμμηνόπαυση με οστεοπόρωση (Ca, Mg, vit-D), καθώς και καρδιοπαθείς (αντιοξειδωτικά).

Καλό είναι πάντα να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου ή τον διαιτολόγο σου πριν επιλέξεις το συμπλήρωμα που χρειάζεσαι.

Read More

And More