Το σώμα σου μιλάει: 5 σημάδια ότι πρέπει να (ξανα)αρχίσεις γυμναστική!

Κάποια στιγμή πρέπει να πας στο γυμναστήριο. Ξέρω είναι δύσκολο. Και το κομμάτι που σε κουράζει περισσότερο δεν είναι η προπόνηση, αλλά όλα αυτά που πρέπει να ρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσεις να γυμναστείς για μία ώρα. Α, και να κάνεις την αρχή, δεν το λες και ιδιαίτερα εύκολο.

Πάντως, το μυστικό βρίσκεται στο να μη γυμνάζεσαι αποκλειστικά και μόνο για να χάσεις κιλά. Σίγουρα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους (αν όχι τον πρωταρχικό) σου στόχους, όμως, η γυμναστική έχει να προσφέρει στο σώμα σου πολύ περισσότερα από μία απλή απώλεια κιλών. Η τακτική άσκηση προσφέρει στον οργανισμό σου ευεξία.

Προσωπικά, επειδή είμαι από τους χαρακτήρες που ξεκινούν γυμναστήριο “Από Δευτέρα” – Τη Δευτέρα δεν έχω βρει ακόμα, όλα τα άλλα είναι έτοιμα, τώρα που βρίσκομαι σε φάση αποχής, συνειδητοποιώ βαθύτερα τα οφέλη που προσφέρει η γυμναστική στο σώμα. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, το σώμα μου ήδη μου δείχνει με τον τρόπο του ότι ήρθε ο καιρός να επισκεφτώ ξανά το fitness studio μου. Ποια σημάδια; Θα στα πω, για να δεις και εσύ, αν έχεις λάβει τα πρώτα μηνύματα και δεν το έχεις πάρει είδηση.

#1 Πιάνεσαι πολύ εύκολα

Μήπως μόλις τεντώνεις το χέρι σου, πονάει ο ώμος; Σηκώνεσαι στις μύτες των ποδιών σου και οι γάμπες σου πονάνε για το επόμενο 24ώρο; Κουβαλάς δύο σακούλες ψώνια και αισθάνεσαι τα χέρια σου υπερβολικά κουρασμένα, σαν να έχεις κρατήσει τόνους ολόκληρους; Ε, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να είχες γραφτεί ήδη και να είχες κάνει τουλάχιστον δύο – τρεις προπονήσεις. Το λέω και στον εαυτό μου, που όλο το καλοκαίρι ένιωθε ένα τράβηγμα με το παραμικρό, αλλά είχε και την άρνηση του να επαναφέρει τη fitness routine του.

#2 Δεν κοιμάσαι καλά

Αν μετά τα μεσάνυχτα ο καλύτερος σου φίλος είναι η αϋπνία, ίσως η λύση εντοπίζεται στο να περπατάς ή να τρέχεις περισσότερο μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του NorthWestern, η τακτική άσκηση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν αθλείσαι, για τουλάχιστον 20 λεπτά ημερησίως, τότε υπάρχει σωτήρια για τον ύπνο σου, αφού θα απολαύσεις βαθύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, χωρίς διαλείμματα και χωρίς ενοχλήσεις.

#3 Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη

Όσο οξύμωρο και να ακούγεται, η άθληση, μέσω των ουσιών που παράγει, ξεκουράζει το σώμα και τους μύες σου. Αν ακόμα, λοιπόν, και όταν τρως και κοιμάσαι καλά αισθάνεσαι ανεξήγητα κουρασμένη, ίσως το φάρμακο να είναι η γυμναστική. Μελέτη του Πανεπιστήμιου της Τζόρτζια ανακάλυψε ότι 20 λεπτά γρήγορου βάδην, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορούν να προσφέρουν στο σώμα σου, 20 % περισσότερη ενέργεια. Καθόλου άσχημα, ε;

#4 Σε κυριεύει το άγχος

Με την επιστήμη να προειδοποιεί ότι το άγχος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης των ασθενειών, το γρήγορο τρόπο ζωής, τον οποίο συνοδεύουν οι αναρίθμητες υποχρεώσεις μας, η γυμναστική φαντάζει το καλύτερο αντίδοτο για τη συγκεκριμένη συνθήκη. Έρευνες έχουν δείξει ότι 20-30 λεπτά τρέξιμο ή περπάτημα την ημέρα, 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για μειώσουν σημαντικά το άγχος μας και να γεννήσουν την αίσθηση της αποσύνθεσης και αποσυμπίεσης.

#5 Αντιμετωπίζεις προβλήματα πέψης

Θυμάσαι εκείνες τις εποχές που έτρωγες όσο ήθελες και δεν αγχωνόσουν αν θα επιβιώσει το στομάχι σου; Μήπως παρατηρείς ότι αισθάνεσαι φουσκωμένη αρκετά πιο συχνά και ένα βάρος που σου φαίνεται ξένο; Ε, πρέπει να γίνεις ξανά fitness girl. Η αεροβική άσκηση επιταχύνει την αναπνοή και τους παλμούς, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη σύσπαση των μυών του εντέρου. Με τη σειρά της η τελευταία επιταχύνει το μεταβολισμό της τροφής και εμποδίζει την εμφάνιση φαινομένων δυσκοιλιότητας.

Αν έχεις εντοπίσει 1,2 ή ακόμα και τα 5 από τα προαναφερθέντα σημάδια, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Και κάν’το τώρα.

Read More

And More