5 τρόποι να απομακρύνεις τη χοληστερίνη

Μπορεί να έχεις ταυτίσει στο μυαλό σου τη χοληστερίνη με τους άνδρες. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η χοληστερίνη σε νεαρές γυναίκες είναι πιο σπάνια, όμως τα επίπεδά της σε αυτές όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις που οφείλονται στη χοληστερίνη σε σχέση με τους άνδρες.
5 τρόποι για να την αποφύγεις
Αρχικά μάθε πως η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη όπως αναφέρεται) είναι λιπαρή ουσία που παράγεται εν μέρει από τον οργανισμό και εξαρτάται φυσικά από τη διατροφή.
LDL Χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) – είναι αυτή η τιμή στις εξετάσεις που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά αν είναι πολύ αυξημένη. Μεταφέρει την χολητερόλη στο αίμα, πράγμα που σημαίνει πως η κακή διατροφή και η παραπάνω χοληστερόλη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αγγείων με κίνδυνο αυτά να φράξουν.
HDL Χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη) – είναι αντίθετα αυτή που παίρνει την περιττή χοληστερόλη από τους ιστούς και την επαναφέρει στο συκώτι, όπου αποβάλλεται. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης χαρακτηρίζεται «καλός» γιατί συμβάλλει θετικά στην υγεία του οργανισμού.
Ο διαιτολόγος διατροφολόγος μας δίνει συμβουλές. Ακολούθησέ τες και η υψηλή χοληστερίνη δεν θα σε απασχολήσει ποτέ:
1. Άσκηση – Σχεδόν κάθε τύπος δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Περπατώντας 30 λεπτά την ημέρα, ακόμη και με ρυθμό που να επιτρέπει την συνομιλία, μπορεί να μειώσει την τιμή της LDL κατά 8,3% σε διάστημα 18 εβδομάδων.
2. Σκόρδο – Έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Με τη μείωση του ιξώδους του αίματος καθώς και με την αύξηση της αρτηριακής διαμέτρου, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος η οποία είναι πολύ σημαντική, σε όσους έχουν προβλήματα χοληστερόλης.
3. Φυτό στερόλες / στανόλες – Ένα από τα νεότερα συστατικά που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στη θεραπεία της χοληστερόλης είναι οι φυτικές στερόλες και στανόλες. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να βρεθούν φυσικά στα φυτά και προστίθενται σε πολλά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, όπως στη μαργαρίνη και το χυμό πορτοκαλιού.
4. Διαλυτές φυτικές ίνες – Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περισσότερων ινών είναι καλή για
πολλούς λόγους. Ειδικά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος! Ωστόσο, η διαλυτή ίνα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει επίσης στη μείωση των επιπέδων της LDL(κακης) χοληστερόλης. Με
μόλις 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών ινών που υπάρχουν σε προϊόντα όπως νιφαδες βρωμης, φασόλια, δαμάσκηνα, μούρα, μπορείς να δεις μια μείωση της χοληστερινης κατά περίπου 5%.
5. Μονοακόρεστα λίπη – Ενώ τα περισσότερα λίπη δεν πρόκειται να βοηθήσουν τα επίπεδα
χοληστερόλης, τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν είναι σαν τα άλλα είδη των λιπών. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρων καρπων, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο είναι ένας καλός τρόπος για την αύξηση της HDL σας, καθώς και στη μείωση της LDL σας και τους αριθμούς των τριγλυκεριδίων. Ακόμη και μια χούφτα αμύγδαλα είναι αρκετά για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση ψαριού – 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα – τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Read More

And More