Το ανοσοποιητικό σύστημα επιβάλλεται να είναι γερό μιας και προστατεύει από ιώσεις και όχι μόνο. Ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc, συγγραφέας εξηγεί στη συνέχεια όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις ώστε να το ενισχύσεις με τον πιο σωστό τρόπο.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σαν τον προσωπικό μας «στρατό», που δουλεύει ασταμάτητα για να μας προστατεύει από ιούς, βακτήρια και άλλους «εχθρούς». Το να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση είναι σημαντικό, ειδικά όταν οι εποχές αλλάζουν ή όταν η καθημερινότητά μας είναι πιο απαιτητική. Αν ψάχνεις τρόπους για να ενισχύσεις την άμυνά σου, συνέχισε να διαβάζεις γιατί θα σου δώσω απλά και πρακτικά tips για να το πετύχεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υιοθέτησε ισορροπημένες διαιτητικές συνήθειες
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η διατροφή. Φρόντισε να καταναλώνεις ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τροφές όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια), οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο και τα καρότα είναι πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι οι «στρατιώτες» του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ένταξε στην διατροφή σου όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και Μην ξεχνάς και τα προβιοτικά, που θα βρεις σε τρόφιμα όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το κεφίρ, καθώς ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα, μείωσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.
Να έχεις έναν δραστήριο τρόπο ζωής
Η άσκηση όχι μόνο δυναμώνει το σώμα αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα και 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης καθημερινά (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο) μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, δίνοντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος την ευκαιρία να μετακινηθούν πιο αποτελεσματικά. Βέβαια, απόφυγε την υπερβολή, καθώς η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να καταβάλει τον οργανισμό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοιμήσου καλά
Ο ύπνος είναι το φυσικό «reset» του σώματός μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα ανασυντάσσεται και δυναμώνει. Προσπάθησε να κοιμάσαι 7-9 ώρες κάθε βράδυ για να δώσεις στο σώμα σου την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή προστατευτικών ενώσεων από το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Χαλάρωσε και προσπάθησε να μειώσεις το άγχος
Το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι καταστάσεις έντονου άγχους αυξάνουν την παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την άμυνά μας. Ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά σου δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και μην ξεχνάς ότι το να χαλαρώνεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη!
Θυμήσου την ενυδάτωσή σου
Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα και ανοσοποιητικό σύστημα. Προσπάθησε να πίνεις 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα και, αν δεν σου αρέσει το σκέτο νερό, μπορείς να προσθέσεις φέτες λεμονιού αγγουριού για επιπλέον γεύση. Τα ροφήματα όπως το πράσινο τσάι, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι επίσης καλή επιλογή.
Κόψε το κάπνισμα και μείωσε το αλκοόλ
Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνουν τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Αν και το να μειώσεις ή να σταματήσεις αυτές τις συνήθειες δεν είναι εύκολο, θα δεις μεγάλη διαφορά στην υγεία σου. Ξεκίνα σταδιακά, και αν χρειαστεί, αναζήτησε υποστήριξη από ειδικούς.
Τι να κρατήσεις
Η φροντίδα του ανοσοποιητικού μας συστήματος δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ίσως φαίνεται. Με μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα, σε συνδυασμό με την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (π.χ. καλό πλύσιμο χεριών), μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από αρρώστιες. Δοκίμασε τα παραπάνω tips και δες τη διαφορά στην ευεξία σου! Αν πάλι νιώθεις ότι έχεις διατροφικές ελλείψεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο για να αξιολογήσεις τις διαιτητικές σου συνήθειες, καθώς και αν θα επωφεληθείς από τη λήψη κάποιου διατροφικού συμπληρώματος.
Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc, Συγγραφέας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ