Για να νικήσεις την παχυσαρκία χρειάζεσαι τον κατάλληλο σύμμαχο. Τον βρήκες!

Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο γνωστές νόσους παγκοσμίως. Το γνωρίζεις. Ναι, δεν αποτελεί απλά διατροφική διαταραχή, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ορίζεται ως η αποθήκευση υπερβολικής ποσότητας λίπους, που δύναται να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας. Με τη σειρά της, αυτή η επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά πολλές και διαφορετικές ασθένειες. Όμως, είναι μία νόσος που με πρόγραμμα και υπομονή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για να μην το έχεις βάρος

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης της νόσου;
Μπορεί να πιστεύεις ότι ο βασικός λόγος είναι η διατροφή, όμως, συνδυαστικά, υπάρχουν μερικοί ακόμη παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, όπως οι διατροφικές διαταραχές, το στρες που δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο, μία έντονη φαρμακευτική αγωγή, γενετικοί παράγοντες και φυσικά η έλλειψη άσκησης.

Οι επιπτώσεις
Σύμφωνα με αρκετές μελέτες και επιστημονικά δεδομένα, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σε καρκίνο (με 78.000 περίπου περιστατικά εμφάνισης στην Ευρώπη να συνδέονται με την συγκεκριμένη νόσο), οσφυαλγία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και… κατάθλιψη.

Πώς θα το διαπιστώσεις
Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να υπολογίσεις τον Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ). Μπες στο www.mintoxeisvaros.grβρες τον δικό σου αριθμό και κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου τα εξής: αν η τιμή είναι μεγαλύτερη από 30kg/m2 ή αν ξεπερνάει τα 27kg/m2 και συνυπάρχει τουλάχιστον 1 πρόβλημα υγείας όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αποφρακτική άπνοια ύπνου, προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τότε χρειάζεται να ακολουθήσεις φαρμακευτική αγωγή, αλλάζοντας συνδυαστικά τη διατροφή, αλλά και τη συχνότητα που γυμνάζεσαι. Στη συνέχεια, μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις, ο γιατρός σου θα κρίνει αν χρειάζεται να ακολουθήσει βαριατρική χειρουργική επέμβαση. 

Ο σύμμαχος σου
Όπως καταλαβαίνεις, η προσπάθεια να αλλάξεις την εικόνα του σώματος σου χρειάζεται χρόνο. Και τους σωστούς συμμάχους. Εκείνους που θα απαντούν στα ερωτήματα σου και θα σου παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προσπάθεια σου. Γιατί, η γνώση είναι δύναμη. Τον βρήκες! Στο www.mintoxeisvaros.gr θα βρεις άρθρα με τις απαραίτητες συμβουλές γύρω από το θέμα της παχυσαρκίας, όπως παραδείγματος χάρη τα μυστικά για αποδοτικότερο ύπνο, τρόπους να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου -ακόμα και τώρα-, μυστικά από ειδικούς για να φέρεις τα πάνω – κάτω στην διατροφή σου και να προσθέσεις στο μενού σου τις σωστές τροφές. Την ίδια στιγμή, θα έχεις στα χέρια σου επιστημονικά άρθρα, τα οποία θα δώσουν απαντήσεις στις δικές σου απορίες και ώθηση να συνεχίσεις την προσπάθεια σου – γιατί ένα μπουστάρισμα είναι πάντα απαραίτητο -. Το περιεχόμενο ανανεώνεται καθημερινά και είμαι σίγουρος ότι αν κάνεις ένα γρήγορο scroll-down, θα βρεις εκείνο το επιστημονικό κείμενο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σου ανάγκες. Κλικ, λοιπόν!

Οι σημαντικές αλλαγές που θα δεις
Μόλις η προσπάθεια σου αρχίσει να αποδίδει καρπούς και η αλλαγή να φαίνεται στα ρούχα και τον καθρέπτη σου, τότε ετοιμάσου να δεις πρόοδο και στους παρακάτω τομείς:

  • Η ποιότητα του ύπνου σου θα βελτιωθεί. Γιατί, όλοι θέλουμε να κοιμόμαστε σωστά και να ξυπνάμε το επόμενο πρωινό με κέφι και ενέργεια. 
  • Αν ταλαιπωρείσαι από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τότε η σωστή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του συνδρόμου. Ένα 5% αρκεί.
  • Αν, πάλι, έχεις βάλει στόχο την νέα χρονιά να γίνεις μανούλα και κάνεις προσπάθειες με το σύντροφο σου, η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες.
  • Την ίδια στιγμή, θα μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά και τον εγκέφαλο σου. Μειώνοντας συστηματικά το σωματικό σου βάρος, ουσιαστικά επιτρέπεις στην καρδιά σου να λειτουργεί απρόσκοπτα και πιο αποδοτικά, ενώ ταυτόχρονα θα παρατηρήσεις μείωση στην αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!