Μυκητιάσεις! Γιατί είναι πιο διαδεδομένες το καλοκαίρι; Πώς θα προφυλαχτείς;

Η λέξη και μόνο σε κάνει να συνοφρυώνεσαι. Σου φέρνει στο μυαλό ενοχλήσεις, κακή διάθεση στις διακοπές και ταλαιπωρία. Τι είναι όμως οι μυκητιάσεις; Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται κατά κύριο λόγο (ναι, δεν είναι μόνο στην ευαίσθητη γυναικεία περιοχή); Τι είναι αυτό που κάνει το καλοκαίρι, την πιο “κατάλληλη” περίοδο για να εμφανιστούν;

Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις μυκητιάσεις.

Τι είναι οι μύκητες;
Κάποιες φορές, όταν ακούς τη λέξη μύκητες σκέφτεσαι γυναικολογικά προβλήματα και ενοχλητικές κολπίτιδες. Όμως οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που μπορεί να προσβάλουν σε διάφορα σημεία το ανθρώπινο σώμα. Και ξέρεις και κάτι; Δεν βλάπτουν από τη φύση τους τον άνθρωπο. “Οι μύκητες δεν είναι πάντοτε βλαπτικοί για τον άνθρωπο. Αντιθέτως οι περισσότεροι είναι ή ωφέλιμοι για τον άνθρωπο (π.χ. ζυμομύκητες) ή δυνητικώς παθογόνοι, γίνονται δηλαδή παθογόνοι υπό ορισμένες συνθήκες” εξηγεί η παθολόγος.

Τι οδηγεί στη μυκητίαση;
Τότε τι είναι αυτό που προκαλεί τα διάφορα δερματικά (ή και πιο εσωτερικά) προβλήματα που σχετίζονται με τις μυκητιάσεις; “Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η κατάχρηση αντιβιοτικών, η νοσογόνος παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων, η υγρασία, οι πληγές, τα τσιμπήματα, η κακή διατροφή είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που μετατρέπουν αβλαβείς υπό φυσιολογικές συνθήκες μύκητες σε βλαπτικούς για την υγεία μικροοργανισμούς” σημειώνει η κα. Μοσχοβάκη.

Πώς μεταδίδονται οι μύκητες;
Ανεξάρτητα από το σημείο του σώματος όπου εμφανίζονται οι μύκητες μεταδίδονται με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώα στον άνθρωπο. Η μετάδοση μπορεί να γίνει όμως και από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες. Καταλαβαίνεις πως αφού η υγρασία, η άμμος και οι πετσέτες είναι βασικοί παράγοντες μετάδοσης, το καλοκαίρι είναι η κατ’ εξοχήν εποχή που εμφανίζονται οι μυκητιάσεις.

ΤΙPS ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΣ
Παρακάτω θα βρεις απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις στις διακοπές σου, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο:

Μην περπατάς ποτέ ξυπόλητη σε κοινόχρηστους χώρους ή ακόμη και την άμμο.

Χρησιμοποίησε πετσέτα ή ψάθα για την παραλία και μην κάθεσαι στην άμμο. Φρόντισε να έχεις δεύτερη πετσέτα σώματος για να σκουπιστείς μετά το μπάνιο, η οποία και χρησιμοποιείται μόνο από εσένα.

– Καλό είναι να έχεις ένα δεύτερο μαγιό για να μην αφήσεις το πρώτο να στεγνώσει πάνω σου. (Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο τη μυκητίαση του κόλπου).

– Βάλε στο νεσεσέρ σου ένα αντισηπτικό ή κάποιο άλλο καθαριστικό και ένα τζελ για τα τσιμπήματα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση τραυματισμού ή τσιμπήματος για να αποφύγεις τη μόλυνση, ειδικά αν δεν έχεις καθαρό νερό να ξεπλύνεις το σημείο αποτελεσματικά.

Smart Tip: Σημείωσε πως και τα αντισηπτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, γιατί η κατάχρησή τους μπορεί να είναι η αιτία κάποιας μυκητίασης ή ερεθισμού του δέρματος.

Έλεγξε καλά τα σεντόνια και τις πετσέτες τους ξενοδοχείου αν βρίσκεσαι στις καλοκαιρινές σου διακοπές. “Η αυξανόμενη εμφάνιση μυκητιάσεων, οφείλεται στα πλημμελούς αποστείρωσης εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε χώρους όπως κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ιατρεία και ξενοδοχεία για οικονομικούς συχνά λόγους” εξηγεί η παθολόγος.

Health Tip: Η καλή υγιεινή και η προσοχή είναι τρόπος να προφυλαχθείς. Παρόλα αυτά η βασική αιτία εμφάνισής των μυκητιάσεων είναι ένας αδύναμος, εξασθενημένος οργανισμός, ευαίσθητος και επιρρεπής σε μια μόλυνση. Γι’ αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και όλα όσα θα λέγαμε με μια φράση “σωστός τρόπος ζωής”!

ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί όμως πως εκτός από την ελλιπή υγιεινή και καθαριότητα, στην εμφάνισή της ασθένειας συμβάλλουν κατά κύριο λόγο και οι παρακάτω παράγοντες:

– Η αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας, της κακής διατροφής και του υψηλού σακχάρου στον ελληνικό πληθυσμό με ταυτόχρονη μείωση της συχνότητας διενέργειας σωστών ιατρικών προληπτικών ελέγχων.

– Η κατάχρηση αντισηπτικών και αντιβιοτικών που αλλοιώνουν την φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος, του εντέρου και του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

– Το υπερβολικό stress το οποίο συνδυαζόμενο με ορισμένους παράγοντες (π.χ. αύξηση σακχάρου) συντελεί σε σημαντική πτώση της ετοιμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ;
Οι συνηθέστερες θέσεις των μυκητιάσεων είναι ο γυναικείος κόλπος, η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, τα νύχια, τα πόδια, το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής(μαλλιά). Πώς όμως μπορείς να υποψιαστείς πως κάτι δεν πάει καλά; Τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα είναι:

– αλλοίωση του χρώματος της περιοχής,
– κνησμός (φαγούρα),
– ερυθρότητα,
– τοπική καταστροφή του ιστού.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Αν παρά τις προφυλάξεις έχεις την υποψία ή και τη βεβαιότητα πως πάσχεις από κάποια μορφή μυκητίασης, τότε η μόνη σου επιλογή είναι η επίσκεψη σε ένα ειδικευμένο παθολόγο. “Ο σωστός ειδικός παθολόγος πρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το μύκητα με την κατάλληλη θεραπεία που εξαρτάται από το είδος του μύκητα, το μέγεθος της προσβολής και την ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος” σημειώνει η παθολόγος.

Μην ξεχνάς πως πρέπει να προσέχεις διπλά αν έχεις προσβληθεί από κάποια μυκητίαση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, προκειμένου να μην μεταδόσεις το μύκητα σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο.

Read More

And More