Μυωπία: Να κάνω laser;

Μυωπία: Να κάνω laser; | tlife.gr
Σε έχουν κουράσει τα γυαλιά και έχεις κουραστεί το βάλε-βγάλε συνέχεια με τους φακούς επαφής. Σκέφτεσαι να κάνεις laser και να ξαναδείς καθαρά, χωρίς προβλήματα.

Ζητήσαμε την συμβουλή του Χειρουργού Οφθαλμίατρου Γιώργου Χρονόπουλου, για την τεχνική της Laser διόρθωσης της όρασης: “Η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με σκοπό τη βελτίωση της όρασης και την μείωση ή εξάλειψη της εξάρτησης από γυαλιά και τους φακούς επαφής, είναι εφικτή εδώ και αρκετά χρόνια με διάφορες χειρουργικές τεχνικές”.

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. “Η επέμβαση γίνεται γρήγορα, ανώδυνα και ο ασθενής φεύγει από το χειρουργείο άμεσα και χωρίς επιδέσμους.”
Μπορώ και εγώ να κάνω εγχείριση;
Θεωρητικά κάθε άτομο μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης εφόσον συμβουλευθεί τον οφθαλμίατρο. Θα λέγαμε ακόμη ότι μπορεί να υποβληθούν σε επέμβαση:
– Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και η διάθλασή τους παραμένει σταθερή τον τελευταίο χρόνο.
– Όσοι ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους και όσοι θέλουν να έχουν καλή ποιότητα στην όραση χωρίς εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής.
Οι τεχνικές
Η τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως σήμερα σε όλον τον κόσμο είναι η laser in situ κερατοσμίλευση (LASIK) που είναι ο συνδυασμός μικροχειρουργικής και laser.
– Η LASIK, ενδείκνυται για μυωπίες από -1.00 μέχρι -12.00 D και ανάλογα με τις ενδείξεις.

Η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός έχουν περισσότερους περιορισμούς (μέχρι 6 D), ωστόσο μπορούμε να επέμβουμε ώστε να μειώσουμε την ανωμαλία εφόσον είναι μεγαλύτερη.

Μια εναλλακτική τεχνική είναι η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK). Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται όταν το πάχος του κερατοειδούς του ματιού δεν μας επιτρέπει να κάνουμε lasik. Αν ακολουθήσει κανείς αυτή την τεχνική θα πρέπει να φορά έναν θερα πευτικό φακό, μέχρι να επουλωθεί το επιθήλιο του ματιού.

Από τι εξαρτάται;
Η κατάσταση του κερατοειδούς, η ηλικιά του ασθενή, το μέγεθος του διαθλαστικού σφάλματος, τα αποτελέσματα της τοπογραφίας και παχυμετρίας, καθώς επίσης το επάγγελμα ή οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, είναι, γενικά, μερικοί από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο χειρουργός.

Για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να μην φοράμε τους φακούς επαφής τουλάχιστον 7 ημέρες πριν από τις εξετάσεις και την επέμβαση.

Σε πόσο χρόνο θα επανέλθω;
Η επέμβαση γίνεται με σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 30 sec ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά.
Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά.
Η όραση αποκαθίσταται άμεσα (μέσα σε λίγες ώρες) και o ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του. Καλό είναι να φορέσει βέβαια γυαλιά ηλίου και να αποφύγει να οδηγήσει ο ίδιος.
Πόσο θα μου κοστίσει;

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιώργος Χρονόπουλος ακολουθεί το τιμολόγιο που συνηθίζουν όλοι οι συνάδελφοι του στην Ευρώπη. Όπως μας εξηγεί μια τέτοια εγχείριση θα κοστίσει γύρω στα 2.000 ευρώ. Το κόστος της δεν εξαρτάται από το ύψος της μυωπίας ή την συδνυασμένη αντιμετώπιση μυωπίας και αστιγματισμού.

Είναι όμως το αποτέλεσμα μόνιμο;

Μετά την επέμβαση είναι δυνατόν να έχουμε τροποποίηση του αποτελέσματος (υποστροφή) είτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο, είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο μέλλον. Αυτό μπορεί να συμβεί εφ’ όσον:
Η επουλωτική διαδικασία σε ένα άτομο είναι πολύ έντονη. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατόν να παρατηρηθεί υποστροφή του αποτελέσματος.
Αυτό συμβαίνει στους 6 πρώτους μήνες και αν συμβεί μπορούμε, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να επανεπέμβουμε με το Laser διορθώνοντας έτσι το εναπομείναν πρόβλημα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Η μυωπία στο συγκεκριμένο άτομο είναι εξελικτική. Αυτό της δίνει το δικαίωμα να αρχίσει ξαφνικά να μεγαλώνει οποιαδήποτε στιγμή και σε κάθε ηλικία κάτι που ούτως ή άλλως, θα συνέβαινε ασχέτως με την επέμβαση του Laser. Το κέρδος που έχει αυτός που χειρούργησε τη μυωπία του είναι ότι ακόμη κι αν αυτή αρχίσει να μεγαλώνει θα ξεκινήσει ξανά από το μηδέν ή πολύ κοντά στο μηδέν.
Η ακτινοβολία του Laser δεν ενέχει κινδύνους ούτε για το μάτι ούτε και για τον οργανισμό μας, γιατί όλη η ενέργειά του εξαντλείται αποκλειστικά στο επίπεδο της εφαρμογής του και δεν διαπερνά σε μεγαλύτερο βάθος τους ιστούς.

READ more