Ο διακεκριμένος Δρ. Νίκος Κελέσης γράφει για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες σήμερα

Είναι ένα θέμα σοβαρό και ακόμα σοβαρότερη η πρόληψη. Για εμάς τις γυναίκες είναι ένα θέμα που δεν πρέπει καθόλου να αμελούμε και οφείλουμε να ενημερωνόμαστε, αλλά και να είμαστε συνεπείς στις εξετάσεις. Σήμερα ο διακεκριμένος Δρ. Νίκος Κελέσης, MD, PhD, SSAT, Χειρουργός Ογκολόγος, γράφει για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες σήμερα και όλες πρέπει να διαβάσουμε όσα έχει να μας πει…

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που αφορούν όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και σε πολύ μικρότερο βαθμό τους άνδρες. Τα τελευταία 15-20 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί, με συνέπεια σήμερα 8-9% των γυναικών να εμφανίσει κάποια στιγμή την νόσο.

Στα αρχικά στάδια η νόσος δεν δίδει συμπτώματα και εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μεθίσταται συχνά στους λεμφαδένες της μασχάλης και σε απομακρυσμένα όργανα. Η προσεκτική και τακτική αυτοεξέταση των μαστών, το υπερηχoγράφημα αλλά και ο μαστογραφικός έλεγχος ανά διετία από τα 40 χρόνια και ανά έτος από τα 50 χρόνια, αποτελούν τις σημαντικότερες εξετάσεις πρόληψης της νόσου.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες τον ίδιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού. Το οικογενειακό ιστορικό, οι σκληρίες στους μαστούς ή οι πολύ πυκνοί μαστοί κατά τον μαστογραφικό έλεγχο, αλλά και η μακροχρόνια λήψη οιστρογόνων όπως μετά την εμμηνόπαυση αποδεδειγμένα συνιστούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου. Απεναντίας, η τεκνοποίηση και ο θηλασμός μέχρι τα 30 παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Η έγκαιρη διάγνωση, όχι μόνο βελτιώνει την τελική επιβίωση, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο καρκίνος αντιμετωπίζεται με συντηρητικές επεμβάσεις διατήρησης του μαστού ακολουθούμενες από προφυλακτική ακτινοθεραπεία. Άρα και για λόγους αισθητικούς πρέπει η διάγνωση να γίνεται έγκαιρα.

Κάθε γυναίκα που αντιμετωπίστηκε με το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει για την εμφάνιση υποτροπής ή ενός νέου καρκίνου στον άλλο μαστό και να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα μετεγχειρητικής παρακολούθησης για πολλά χρόνια.

Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των γυναικών που έχουν αντιμετωπιστεί για καρκίνο μαστού και η διάδοση πληροφοριών όπως αυτές που καταγράφουμε, είναι σίγουρο ότι θα ευαισθητοποιήσουν πολλές γυναίκες ώστε να υπάρξει βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών αυτών, όπως συνέβη και με την ευρεία διάδοση του Pap test για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Read More

And More