Οκτώβριος και Καρκίνος του Μαστού: Επαγρύπνηση για την Κοινωνία και τα Μέσα ή δυστυχής ατομική υπενθύμιση για πολλούς συνανθρώπους μας;

Σημαντικά και καθοριστικά βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα το 2022 – και αναμένονται σημαντικά καλύτερα μέσα στους επόμενους μήνες – για να περιοριστούν οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού με βάση την πρόωρη διάγνωση, την καλύτερη χειρουργική προσέγγιση καθώς και την επιλογή των βέλτιστων θεραπευτικών παραγόντων – είτε αφορά ορμονοθεραπεία, είτε χημειοθεραπεία, είτε στοχευτική θεραπεία, είτε ανοσοθεραπεία- που μπορούν να εφαρμοστούν προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά για τις ασθενείς.

Επιπρόσθετα η ακτινοθεραπεία συμμετέχει σημαντικά στον έλεγχο της νόσου ώστε να περιορίσει τις πιθανότητες της τελευταίας να επανεμφανιστεί στην αρχική ανατομική περιοχή του όγκου.

Είναι γνωστό ότι η μέση 5ετης επιβίωση για τις ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού βρίσκεται περί το 90% , παρόλα αυτά η γνωστοποίηση της διάγνωσης προκαλεί σοβαρό φόβο, άγχος, απογοήτευση και αγωνία για το μέλλον στις ασθενείς και τους αγαπημένους τους. Το δεδομένο αυτό υποδηλώνει ισχυρά την ανάγκη που έχουν οι ασθενείς μας από ορθή στρατηγική προσέγγιση:

Ενημέρωση – Πρόληψη – Ανθρωπιστική Υποστήριξη

Οι θεραπείες που έχουμε στο οπλοστάσιο μας για τις ασθενείς είναι πολύ αποδοτικότερες από το παρελθόν , λιγότερο τοξικές, περισσότερο στοχευμένες και εξατομικευμένες με βάση το μοριακό προφίλ του κάθε μοναδικού τύπου καρκίνου (γνώση που λαμβάνουμε με σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης του DNA ) με αποτέλεσμα όλη η πρόοδος να μεταφράζεται στην κοινή συνισταμένη της ποιοτικότερης ζωής και του βελτιωμένου εν τέλει ποσοστού επιβίωσης.

Σε αυτό καθοριστικό παράγοντα κατέχει η πρώιμη διάγνωση και η εντόπιση του όγκου στα δυνατόν πρωιμότερα στάδια εξέλιξης του. Υπάρχουν ωστόσο και ασθενείς που δεν θα είναι τόσο τυχεροί να ανήκουν στην κατηγορία της πρώιμης διάγνωσης και η νόσος τους αναδεικνύεται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα είναι η παρουσία και εφαρμογή σύγχρονων φαρμάκων που θεωρητικά και στατιστικά προσφέρουν σταθεροποίηση έως και ανταπόκριση της νόσου για ικανούς μήνες ακόμη και χρόνια , μετατρέποντας μια ακρωτηριαστική νόσο σε μια ποιοτική χρόνια κατάσταση όπου οι ασθενείς μπορούν και συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την κοινωνική συμμετοχή τους και κυριότερα τα προσωπικά όνειρα και σχέδια τους.

Ένας χρωματισμένος ροζ Οκτώβριος, εν τέλει, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος ως υπενθύμιση για την πρόληψη, την κινητοποίηση του πληθυσμού για τακτικό επανέλεγχο, ως ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ανθρώπων με γνώμονα την ταχύτερη διάγνωση και αποδοτικότερη διαχείριση της νόσου. Για πολλούς ανθρώπους όμως είναι μια σκληρή ανάμνηση της πρώτης επαφής με την έννοια του καρκίνου, είναι η ανάσυρση του συναισθηματικού βάρους τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους και δυστυχώς πολλές φορές η ανάμνηση και νοσταλγία των δικών τους ανθρώπων που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την πρόκληση αυτής της διάγνωσης.

Αυτούς οφείλουμε να τους προσεγγίζουμε με ουμανισμό, σεβασμό και ενσυναίσθηση όταν αναφερόμαστε μόλις σε έναν μήνα που αφιερώνεται στον καρκίνο του μαστού, διότι για εκείνους είναι μια μόνιμη σφυρηλατημένη βαθιά χαρακιά στην ψυχή που διαρκεί για μια ολόκληρη ζωή.

Η πρόληψη νικά!

Υγεία και Αγάπη σε όλους!

Μποτσόλης Κωνσταντίνος
Ειδικός Παθολόγος Ογκολόγος

Ο ειδικός παθολόγος ογκολόγος Κωνσταντίνος Μποτσόλης διατηρεί την κλινική του πράξη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.