“Πιάσε το Μολύβι”: Η εκστρατεία που μας καλεί να γίνουμε η φωνή των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

“Ξέρεις τι είναι να σου πέφτουν τα αντικείμενα από τα χέρια; Ξέρεις τι είναι να μην μπορείς να κόψεις μια φέτα ψωμί; Ξέρεις τι είναι να δυσκολεύεσαι να πιάσεις ένα μολύβι και να γράψεις; Σου ζητώ να μπεις για λίγο στη θέση μου και να γίνεις η φωνή μου. Να προσπαθήσεις να νιώσεις τι σημαίνει να δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις, όπως να πιάσεις ένα μολύβι και να γράψεις. “Πιάσε το μολύβι”, βίωσε για λίγο αυτή τη δυσκολία και ενημέρωσε τους φίλους σου για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Μπορεί το μήνυμά σου να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου”.

Σε αυτά τα λόγια μιας γυναίκας που πάσχει από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα “Πιάσε το Μολύβι”. Ορισμένοι από τους ανθρώπους που πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα δυσκολεύονται να κάνουν απλές, καθημερινές δραστηριότητες, λόγω του πόνου που νιώθουν στις αρθρώσεις τους. Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, ενώ οι γυναίκες ασθενείς είναι τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες.

Δυστυχώς, πολλοί από τους περίπου 70.000 ασθενείς στη χώρα μας, δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και καθυστερούν να λάβουν τη βοήθεια που απαιτείται. Εν τω μεταξύ, η νόσος μπορεί να εξελίσσεται με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία τους, να μειώνεται η λειτουργικότητά τους και να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής τους1,2. Εάν όμως ο ασθενής διαγνωστεί έγκαιρα, η εξέλιξη της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας μπορεί να επιβραδυνθεί και η ποιότητα ζωής του να βελτιωθεί.

Το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης του κόσμου για τη νόσο έρχεται να αντιμετωπίσει η πρωτότυπη και διαδραστική εκστρατεία “Πιάσε το Μολύβι”. Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τα συμπτώματα της νόσου και την ειδικότητα του ρευματολόγου, ώστε όσοι ενδεχομένως εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα, να τα αναγνωρίσουν εγκαίρως και να αναζητήσουν την κατάλληλη ιατρική συμβουλή.

Η κεντρική ιδέα της εκστρατείας
Πηγή έμπνευσης της εκστρατείας ήταν η δυσκολία ορισμένων ασθενών με ενεργή Ρευματοειδή Αρθρίτιδα να κάνουν απλές, καθημερινές κινήσεις, όπως να πιάσουν ένα μολύβι και να γράψουν. Μέσα από μια διαδικασία που προσομοιώνει αυτήν τη δυσκολία στο ψηφιακό περιβάλλον, η εκστρατεία, μας καλεί να προσπαθήσουμε να “βιώσουμε” την εμπειρία των ασθενών και να συμβάλλουμε ενεργά στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση άλλων ανθρώπων.

“Σου ζητώ να μπεις για λίγο στη θέση μου και να γίνεις η φωνή μου
Μία γυναίκα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αποτύπωσε τα συναισθήματα και τις σκέψεις της για τη νόσο σε ένα προσωπικό γράμμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.piasetomolyvi.gr. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, καλούμαστε να επιλέξουμε μία φράση από το γράμμα και να τη γράψουμε στο ειδικό πεδίο χρησιμοποιώντας τον κέρσορα-μολύβι. Τότε διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να γράψουμε καθαρά και σταθερά, βιώνοντας κατά κάποιον τρόπο, τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην καθημερινότητάς τους. Στη συνέχεια, καλούμαστε να μοιραστούμε αυτή τη φράση στον προσωπικό μας λογαριασμό Facebook, συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματος για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Στήριξε κι εσύ την εκστρατεία “Πιάσε το Μολύβι”. Μπες στο www.piasetomolyvi.gr και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1. Διάβασε την ιστορία της ασθενούς
2. Επίλεξε μία φράση από το γράμμα
3. Γράψε τη φράση στο ειδικό πεδίο
4. Δημοσίευσε τη φράση που έγραψες στο προσωπικό σου λογαριασμό Facebook

Παραπομπές

1. Rheumatoid Arthritis in Greece: patient journey, access to treatment barriers and their impact to adherence, V. Stathakopoulos, A. Evaggelatos, G. Painesis, K. Kottikas. Marketing and Communication, Athens University of Economics and Business, Athens, Greece, http://www.abstracts2view.com/eular/view.php?nu=EULAR16L_AB1017

2. Andrianakos A, Trontzas P, Christoyiannis F, kaskani E, Nikolia Z, Tavaniotou E, Georgountzos A, Krachtis P; ESORDIG Study Group. Prevalence and management of RA in the general population of Greece- The ESORDIG study. Rheumatology (oxford) 2006Dec;45(12) 1549-54

3. Ποσοτική Έρευνα για τα Ρευματικά Νοσήματα – Bridge, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης και Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ, 2014. http://www.srcrete.gr/newsletter_common_details.asp?news_ID=56

Read More

And More