Συμβιώνοντας με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα το 2022

Όταν ακούς για τη νόσο Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, πιστεύεις ότι δεν σε αφορά. Κι όμως, πρόκειται για μία νόσο που μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, την ευεξία τους και να δυσκολέψει την καθημερινότητά τους. Σήμερα, λοιπόν, η ρευματολόγος στη Θεσσαλονίκη, Στέλλα Ντάλη, γράφει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Ο λόγος στην ειδικό… 

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια νόσος που προκαλεί πόνο, οίδημα στις αρθρώσεις, περιορισμό στην κινητικότητα και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Κόπωση, εξάντληση, δυσκολία να κοιμηθείτε είναι συχνά συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ευεξία σας. Δεν είναι νόσος των ηλικιωμένων, όπως πολλοί νομίζουν. Το να συμβιώνει κανείς με τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν μπορεί να προβλέψει κάποιος ποια συμπτώματα θα εμφανιστούν ή πότε θα έχει μία δύσκολη μέρα, ενώ συγχρόνως μπορεί να νιώθει ανασφάλεια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον. Μία νόσος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.  

Με ποιο τρόπο;
Χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία και παρακολούθηση, για να ελεγχθούν τα συμπτώματα και η βλάβη στις αρθρώσεις. Ανάλογα με το πόσο πονάτε και πόση δυσκαμψία νιώθετε στις αρθρώσεις σας, απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να ετοιμάσετε τα παιδιά, να ετοιμαστείτε για τη δουλειά μπορεί να γίνουν πρόκληση και να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πραγματοποιηθούν. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε πόστο στην εργασία σας ή και να την εγκαταλείψετε, να νιώθετε ανασφάλεια για την εμφάνισή σας και για το πόσο ελκυστικοί μπορεί να είστε, να μην είναι εύκολο να προγραμματίσετε μια εκδρομή ή ακόμα και να δυσκολεύεστε να βρείτε παπούτσια να φορέσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Απευθυνθείτε εγκαίρως στον ρευματολόγο. Ο ρευματολόγος είναι ο γιατρός που θα σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή διάγνωση και το κατάλληλο για εσάς θεραπευτικό σχήμα. Η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Οι τρέχουσες θεραπείες προσφέρουν στους περισσότερους ασθενείς καλή ή εξαιρετική ανακούφιση από τα συμπτώματα και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε φυσιολογικά επίπεδα ή κοντά σε αυτά. Η θεραπεία αποτρέπει, επίσης, τη βλάβη των αρθρώσεων και την εξέλιξη της νόσου. Με τα σωστά φάρμακα, πολλοί ασθενείς μπορεί να μην έχουν σημάδια ενεργού νόσου. Όταν τα συμπτώματα ελέγχονται πλήρως, η νόσος βρίσκεται σε ύφεση. Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική, γιατί θα δώσει καλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Υπάρχει μία ποικιλία φαρμάκων (παλαιών και νεότερων) ανάλογα με τις εκδηλώσεις της νόσου και τις ανάγκες του ασθενή. Τα φάρμακα αυτά λέγονται τροποποιητικά της νόσου, τροποποιούν δηλαδή την πορεία της νόσου. Αρχικά, οι ασθενείς πρέπει να ξεκινούν τη θεραπεία τους με τα κλασικά τροποποιητικά της νόσου φάρμακα, όπως η Μεθοτρεξάτη, η Λεφλουνομίδη, η Υδροξυχλωροκίνη κλπ. Οι ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο ή αυτοί που δεν ανταποκρίνονται στα συμβατικά φάρμακα μπορεί να χρειάζονται αγωγή με τους βιολογικούς τροποποιητές της νόσου ή «βιολογικούς παράγοντες», δηλαδή νεότερης τεχνολογίας φάρμακα που χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης, ενδοφλεβίως ή ακόμη και τις νεότερες στοχευμένες θεραπείες με τη μορφή χαπιού. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε το φάρμακό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, καθώς το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εξάρσεων και στη μείωση του κινδύνου περαιτέρω προβλημάτων, όπως βλάβη στις αρθρώσεις .

Μπορείτε να παίξετε σημαντικό και ενεργητικό ρόλο στον έλεγχο της ασθένειάς σας και να παραμένετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Κάνετε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής και μάθετε να διαχειρίζεστε τις σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της αρθρίτιδας. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Αντιμετωπίστε την κόπωση, βελτιώστε τον ύπνο σας, κινηθείτε, κάντε αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, και ασκήσεις για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, ισορροπήστε τη δραστηριότητα με την ανάπαυση, ξεκουραστείτε σε περίοδο έξαρσης της νόσου. Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή, κόψτε το κάπνισμα, λάβετε ψυχολογική υποστήριξη. Συζητείστε με τον γιατρό σας τις όποιες απορίες και ανησυχίες έχετε σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε. Πραγματοποιείστε τους εμβολιασμούς που προτείνει ο Ρευματολόγος σας, μεταξύ αυτών και το εμβόλιο για τον COVID19. Ρωτήστε για φάρμακα που λαμβάνετε από μόνοι σας, όπως παυσίπονα και συμπληρώματα διατροφής, καθώς μπορεί να επηρεάζουν την αγωγή σας. Εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν καλύτερα για τουλάχιστον 1 χρόνο, η θεραπεία σας μπορεί να αναθεωρηθεί και ο γιατρός σας να προτείνει σταδιακή μείωσή της ή και διακοπή της, πάντοτε υπό παρακολούθηση για επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Αν παίρνετε αγωγή για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ενημερώστε τον γιατρό σας για την  επιθυμία σας να κάνετε οικογένεια και τις ανησυχίες σας σχετικά με τη λήψη  φαρμάκων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια από αυτά, όπως η μεθοτρεξάτη ή η λεφλουνομίδη δεν πρέπει να λαμβάνονται καθώς προσπαθείτε για να κάνετε παιδί. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορεί να λαμβάνονται κατά την προσπάθεια να συλλάβετε και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου η νόσος να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια πολύπλοκη και σοβαρή νόσος. Οι νεότερες όμως θεραπείες αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια  ικανοποιητική καθημερινότητα.