Τα μάτια σου και τα… μάτια σου! Μάθε τα πάντα για την υγεία των ματιών, καθημερινά tips και συμβουλές για αλλεργίες

Αυτήν τη φορά αφήνουμε στην άκρη το αδυνάτισμα και τη δίαιτα και ασχολούμαστε με ένα θέμα υγείας που αφορά τις περισσότερες. Όπως πολύ καλά κατάλαβες, αγαπητή μου αναγνώστρια, σήμερα θα ασχοληθούμε με την υγεία των ματιών μας και θα μάθουμε σημαντικές λεπτομέρειες που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζαμε. Γιατί α) μόλις μπήκε η άνοιξη, οπότε ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της παρέας θα θα έρθει αντιμέτωπο με αλλεργίες, β) οι περισσότερες ασχολούμαστε αρκετές ώρες με τον υπολογιστή και γ) καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με διάφορα μικρόβια που επιβαρύνουν τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Κάναμε, λοιπόν τις απαραίτητες ερωτήσεις στον Οφθαλμίατρο Ιωάννη Θεοχάρη, ο οποίος μας εξηγεί κάθε πότε πρέπει να κάνουμε οφθαλμολογικό έλεγχο, μας δίνει μερικά έξυπνα tips για να προστατέψουμε τα μάτια μας και χρήσιμες συμβουλές για όσες αντιμετωπίζουν αλλεργίες αυτήν την περίοδο. Αυτά και ακόμα περισσότερα αναλύει ο ειδικός μας για σήμερα. Ο λόγος σε εκείνον…


1. Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε οφθαλμολογικό έλεγχο;

Η κάθε ηλικία έχεις τις δικές της απαιτήσεις και ανάγκες. Στους ενήλικες αρκεί μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε τρία με πέντε χρόνια, για τους υγιείς έως 45 ετών και μία φορά το χρόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα χρονοδιαγράμματα εξατομικεύονται ανάλογα με τα ευρήματα αλλά και το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου.

Ένα βρέφος ελέγχεται αμέσως μετά την γέννηση του από οφθαλμίατρο κι ακολουθεί μια εξέταση μεταξύ 6- 12 μηνών από οφθαλμίατρο ή ακόμα και από εξειδικευμένο παιδίατρο. Κρίσιμη είναι κι η εξέταση στην προσχολική ηλικία των 3- 3,5 ετών για προβλήματα συντονισμού των ματιών και μόλις το παιδί μπορέσει, για έλεγχο της οπτικής του οξύτητας. Μετά στη σχολική ηλικία, τα παιδιά εξετάζονται κάθε τρία χρόνια και φυσικά κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα.

2. Ποιες συνήθειες βλάπτουν μακροπρόθεσμα την υγεία των ματιών μας;
Όσον αφορά στους ενήλικες, καλό θα ήταν να μη βρισκόμαστε συχνά σε περιβάλλοντα με έντονα φυσικά αλλεργιογόνα και ερεθιστικές χημικές ουσίες ή ακτινοβολία. Γενικότερα τα μάτια μας δε θέλουν έντονη τριβή, που καμιά φορά κάνουμε αφηρημένοι με τα χέρια μας, ειδικά το πρωί. Όσοι χρησιμοποιούμε φακούς επαφής, προσέχουμε αρκετά για την καλή υγιεινή των ματιών μας.

Στα παιδιά η παρατεταμένη κοντινή εργασία, το κλειστό περιβάλλον και πιθανόν το μη φυσικό φως. Τα παιδιά- ειδικά μέχρι τα εννέα τους χρόνια- θέλουμε να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους την ημέρα για τουλάχιστον μία ώρα. Παιδιά και ενήλικες ωστόσο, προσέχουμε την έκθεση στον ήλιο ενώ φοράμε πάντα απορροφητικά γυαλιά.

3. Ένα άτομο που εργάζεται πολλές ώρες σε υπολογιστή οφείλει να κάνει πιο τακτικά έλεγχο;
Ναι και ειδικά όταν εμφανίζει συμπτώματα. Σημαντικό είναι ακόμη να γνωρίζει το άτομο πως να χειριστεί την πολύωρη και μακρόχρονη κοντινή εργασία.

4. Τι μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση για να προστατέψουμε τα μάτια μας;
Κάλυψη από ξένα σώματα- αλλεργιογόνα- κι από το αλάτι. Προφύλαξη από την ακτινοβολία του ηλίου και καλή υγιεινή των βλεφάρων και της γενικότερης οφθαλμικής επιφάνειας. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η χρήση γυαλιών ηλίου είναι υποχρεωτική και το χειμώνα ή ακόμα και στο χιόνι. Τέλος τονίζουμε την έγκαιρη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, όταν εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα.

Επιπλέον tips που θα βοηθήσουν είναι τα εξής:

  • Πλένετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας με τρεχούμενο νερό (ιδιαίτερα μετά το πρωινό ξύπνημα).
  • Να κοιτάτε μακριά και συχνά τον ορίζοντα.
  • Οι γυναίκες να καθαρίζετε το μακιγιάζ σας καλά.
  • Να προσέχετε ιδιαίτερα αν εργάζεστε σε περιβάλλον με σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια.
  • Να κοιμάστε επαρκώς και σε καλώς αερισμένους χώρους.
  • Να μη βάζετε τα χέρια σας στα μάτια, γιατί ενδέχεται να μεταφέρουν μικρόβια και να μεταδώσουν ιούς.


5. Ποια είναι τα tips σας για όσους αντιμετωπίζουν αλλεργίες, που εκδηλώνονται και στα μάτια;

Αρχικά να εντοπίσει και να αποφύγει τα αλλεργιογόνα στοιχεία, που του προκαλούν το πρόβλημα. Πιθανόν μάλιστα να χρειαστεί και μία αποευαισθητοποίηση από αλλεργιολόγους.

Στη συνέχεια απαιτούνται τα εξής:

  • Κάλυψη των ματιών και μετά το πλύσιμο, με κρύο τρεχούμενο νερό. Αυτό ισχύει για την περίπτωση, που είμαστε σε ερεθιστικό περιβάλλον.
  • Συνετή χρήση των κολυρίων και ιδιαίτερα των κορτιζονούχων, που μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη και γλαύκωμα.
  • Πρόληψη με μη κορτιζονούχα αντιαλλεργικά κολύρια και χάπια, εφόσον κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό ως αναγκαίο.


6. Ακούγεται πως η βιταμίνη Α θεωρείται ως η βιταμίνη των ματιών. Γιατί;
Η βιταμίνη Α συμμετέχει στη διαδικασία ανανέωσης των φωτουποδοχέων του ματιού, δηλαδή στα κύτταρα που δεσμεύουν το οπτικό σήμα και το στέλνουν στον εγκέφαλο. Απαραίτητο λοιπόν για την καλή λειτουργία της όρασης, είναι αυτά τα κύτταρα να δεσμεύουν το οπτικό σήμα και να το στέλνουν στον εγκέφαλο. Η έλλειψη τώρα της βιταμίνης Α πρέπει να καλύπτεται αρχικά από μία ισορροπημένη διατροφή. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν καταφύγουμε σε με χάπια ή σε όποια άλλη λύση εκτός της διατροφής, γιατί εκεί κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία του ατόμου. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάλογη χορήγηση φαρμάκου, χωρίς τη συνταγή του ιατρού, χωρίς προηγούμενη μέτρηση και χωρίς την επισταμένη παρακολούθηση διαφόρων παραγόντων στο αίμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

7. Οι γυναίκες ή οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα μάτια;
Οι οφθαλμικές παθήσεις δεν αναγνωρίζουν κάποιο φύλο ως το ισχυρό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ασθένειες που εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες και κάποιες άλλες στους άνδρες. Δε μπορούμε όμως να δώσουμε μία γενική απάντηση.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More