Ζεστές σαλάτες: 5 χορταστικές συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες που θα σε αδυνατίσουν

Η θερμοκρασία πέφτει, η διάθεση αν δεν ανεβαίνει διατηρείται τουλάχιστον σταθερή – και αυτό σημαντικό είναι – και εσύ θες να φας κάτι ζεστό. Να ετοιμάσεις κάτι σε λίγα λεπτά, να χορτάσεις, να μπορείς να το απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, να μην χαλάσεις τη σιλουέτα σου. Γίνεται; Η απάντηση είναι “ναι” και ακούει στο όνομα “ζεστή σαλάτα“. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια ενώνονται σε ένα πιάτο και το αποτέλεσμα μετρά λιγότερες από 300 θερμίδες / μερίδα. Πάρε έμπνευση από τις παρακάτω συνταγές!

Ζεστή σαλάτα λαχανικών
(224 θερμίδες / μερίδα)

 

Υλικά:

  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε μισοφέγγαρα
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 1 γογγύλι, καθαρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μικρή ρίζα σέλερι, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 1 παντζάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 1/4 του φλιτζανιού καρύδια
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού μπαλσάμικο
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/4 του φλιτζανιού φέτα σε τρίμμα

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Σε μέτριο ταψί βάλε το κρεμμύδι, την πατάτα, το καρότο, το γογγύλι, το σέλερι και το παντζάρι και ανακάτεψέ τα με 2 κουταλιές από το λάδι.
  • Αλατοπιπέρωσε και ψήσε για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας μια-δυο φορές μέχρι τα λαχανικά σου να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
  • Βάλε τα καρύδια σε ταψάκι ή ταρτιέρα και ψήσ’ τα για περίπου 6 λεπτά να ροδίσουν. Ψιλόκοψέ τα μόλις κρυώσουν.
  • Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακάτεψε το ξύδι με το λεμόνι, τη μουστάρδα και την υπόλοιπη 1 κουταλιά λάδι.
  • Ρίξε το μαϊντανό και ανακάτεψε καλά. Αλατοπιπέρωσε.
  • Ρίξε τα λαχανικά και τα καρύδια στη σαλατιέρα και ανακάτεψε απαλά.
  • Πασπάλισε με τη φέτα.

Ελαφριά σαλάτα με φασολάκια και ντοματίνια
(188 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 450 γρ. καθαρισμένα φασολάκι
  • 1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό
  • 2 κουτ. της σούπας λιωμένα κρεμμύδια
  • 2 κουτ. της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος φυτική και light
  • 1 κουτ. της σούπας μέλι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κιλό ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κουτ. της σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό, βράζεις τα καθαρισμένα φασολάκια για 5 λεπτά. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, στραγγίζεις και ξεπλένεις με κρύο νερό.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις τα υπόλοιπα συστατικά και τον βασιλικό.
  • Προσθέτεις τα ντοματίνια, τα φασολάκια και ανακατεύεις απαλά.
  • Πασπαλίζεις με κουκουνάρι και μοιράζεις σε πιάτα.

Σαλάτα με φακές και κολοκύθα
(293 θερμίδες / μερίδα)

 

Υλικά:

  • 1 μεγάλη κίτρινη κολοκύθα κομμένη στη μέση, χωρίς κουκούτσια
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
  • 3 κουτ. της σούπας + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1/2  φλ. φύλλα φασκόμηλου
  • 100 gr φακές
  • 2 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1/4 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/4 φλ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλ. εστραγκόν ψιλοκομμένο
  • 100 gr γκοργκοντζόλα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση:

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.
  • Κόψε την κολοκύθια στην μέση, άδειασε το εσωτερικό από τα κουκούτσια και έπειτα κόψ’ την σε λεπτές φέτες (με την φλούδα).
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε την κολοκύθα με το κρεμμύδι και δύο κουταλιές λάδι, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι.
  • Άπλωσέ τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε για μισή ώρα.
  • Αφαίρεσε από τον φούρνο και άφησέ τα για 10 λεπτά να κρυώσουν.
  • Ζέστανε ένα κατσαρολάκι με νερό ως την μέση και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ρίξε τις φακές, χαμήλωσε την φωτιά και σιγόβρασε για περίπου 20 λεπτά.
  • Σούρωσε τις φακές και άφησέ τες να κρυώσουν πριν τις ρίξεις σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ανακάτεψέ τες με το ξύσμα και χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το εστραγκόν, αλατοπίπερο και μία κουταλιά λάδι.
  • Πρόσθεσε την ψημένη κολοκύθα με τα κρεμμύδια στις φακές και ανακάτεψε προσεκτικά.
  • Σέρβιρε ραντίζοντας με έξτρα λάδι και με την θρυμματισμένη γκοργκοντζόλα.

Σαλάτα με μήλο και κάστανο
(251 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 6 φλιτζάνια ρόκα
  • 6 φλιτζάνια μαρούλι
  • 1 1/2 πράσινα μήλα, καλά καθαρισμένα
  • 3/4 του φλιτζανιού κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα και φρέσκα
  • 1 1/2 φλιτζάνι κάστανα, καλά ψημένα
  • 3 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. της σούπας ξύδι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, καθαρίζεις καλά τα λαχανικά σου, τα στραγγίζεις, τα σκεπάζεις με μία πετσέτα και τα αφήνεις στην άκρη.
  • Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το μήλο και το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτεις τα κάστανα και σοτάρεις για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνεις με το ξύδι και απομακρύνεις από τη φωτιά.
  • Απομακρύνεις από τη φωτιά, προσθέτεις το ελαιόλαδο, ανακατεύεις με τα λαχανικά σου στο μπολ και αλατοπιπερώνεις.
  • Ανακατεύεις, ρίχνεις λίγο ροκφόρ και αλατοπιπερώνεις.

Σαλάτα με σπανάκι, γαρίδες και φασόλια
(294 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 200 γρ. σπανάκι baby
  • 450 γρ. γαρίδες καθαρισμένες, χωρίς το κεφάλι και την ουρά
  • Μία κονσέρβα λευκά φασόλια ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο + μία κουταλιά της σούπας έξτρα
  • 1 μικρό λευκό κρεμμυδάκι λιωμένο
  • 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
  • 1/4 φλιτζ. ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Πλύνε καλά και στράγγισε το σπανάκι. Στέγνωσέ το με χαρτί κουζίνας.
  • Στρώσε το σπανάκι σε μεγάλη πιατέλα.
  • Αλατοπιπέρωσε τις γαρίδες και βάλ’ τες στο τηγάνι μέχρι να ασπρίσουν, περίπου 4 λεπτά.
  • Πρόσθεσε τα φασόλια, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε μέχρι να ζεσταθούν τα φασόλια, περίπου 1 λεπτό.
  • Άπλωσε τις γαρίδες και τα φασόλια πάνω στο “στρώμα” από το σπανάκι.
  • Στο ίδιο τηγάνι ρίξε την μία κουταλιά ελαιόλαδο. Ρίξε το κρεμμυδάκι και μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει, περίπου 1 λεπτό.
  • Πρόσθεσε τη μουστάρδα και το ξύδι, ανακάτεψε και ρίξε το 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο. Ανακάτεψε καλά.
  • Αλατοπιπέρωσε το dressing και περίχυσε με αυτό τη σαλάτα σου.

Read More

And More