H Stella McCartney φτιάχνει τα πρώτα ρούχα από δέρμα μανιταριών

Για την Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ είναι μονόδρομος η προστασία του περιβάλλοντος και το βασικό βήμα για να γίνει μία αρχή είναι η κατάργηση χρήσης του δέρματος σαν βασικό υλικό. Είναι γνωστό ότι η McCartney δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ δέρματα ζώων ή γούνα σε καμία από τις συλλογές της ενώ μέσα από τις καμπάνιες της δίνει το δικό της μήνυμα για την ηθική της μόδας και την χρήση των πρώτων υλών.

Η κτηνοτροφία είναι ο κύριος συντελεστής στην κλιματική αλλαγή και τα βοοειδή που παράγουν δέρμα και κρέας συνδέονται ιδιαίτερα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, την αποψίλωση των δασών και τη ρύπανση των υδάτων.  Από την άλλη το ψεύτικο δέρμα είναι συχνά χαμηλότερης ποιότητας και προέρχεται από πετρέλαιο, το οποίο είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση για το πιο βλάπτει περισσότερο το περιβάλλον.

Η εταιρεία Bolt Threads στο Σαν Φρανσίσκο έχει  αναπτύξει μία  πολλά υποσχόμενη φυτική καινοτομία: το Mylo, ένα «μη δέρμα» που καλλιεργείται από μυκήλιο, το φυτικό μέρος ενός μύκητα όπως είναι το μανιτάρι.  Το 2018, έφτιαξαν ένα πρωτότυπο της τσάντας Falabella της Mylo για την έκθεση «Fashioned From Nature» του Μουσείου Victoria & Albert, και το περασμένο φθινόπωρο, δημιουργήθηκε μια κοινοπραξία με τους Kering, Adidas και Lululemon για να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του Mylo.

Τώρα η διάσημη σχεδιάστρια αποκαλύπτει τα πρώτα ενδύματα της με βάση αυτό το καινοτόμο υλικό και μας τα παρουσιάζει: ένα τζετ μαύρο μπούστο και παντελόνια. Τα δεδομένα αλλάζουν και ο πλανήτης μας δίνει σημάδια για αλλάγές που πρέπει να γίνουν ώστε να καταφέρουμε να ζήσουμε αρμονικά με την φύση. Η μοδα αφουγκράζεται όλα ατυά τα σημάδια και ήδη πολλοί σχεδιαστές κάνουν στροφή στην παραγωγή τους για να υπάρχει ένα βιώσιμο μέλον για όλους.

Read More

And More