Halston: Όσα πρέπει να ξέρεις για την έντονη ζωή του σχεδιαστή που έγινε σειρά στο Νetflix

Ηalston: o σχεδιαστής με καταγωγή από την Indiana, έγινε παγκοσμίως γνωστός ύστερα από την επιλογή της Jackie Kennedy να φορέσει ένα από τα καπέλα του στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Αμερικής και συζύγου της, J.F. Kennedy. Αυτή η επιλογή τον έβαλε στο “χάρτη” της υψηλής μόδας και έμεινε εκει για πολλά χρόνια δημιουργώντας έναν μύθο γύρω από το όνομα του και την έντονη ζωή του.

Ανακάτεψε την υψηλή ραπτική με το Prêt-à-Porter.Ήταν ο μεγάλος διάττοντας αστέρας της μόδας στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά κάηκε πολύ γρήγορα.

 

Η ζωή του γίνεται mini σειρά στο Netflix με πρωταγωνιστή τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και θα αρχίσει να προβάλλεται από 14 Μαΐου, πριν λοιπόν την δεις, ας γνωρίσουμε μαζί τον εμβληματικό σχεδιαστή της δεκαετίας του 70!

Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1932 στην Αϊόβα και έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1958. Δεν ήταν ούτε 30 ετών όταν είχε ήδη αποκτήσει κοινό ως σχεδιαστής καπέλων. Όσο ζούσε στο Μανχάταν αναζήτησε και γνώρισε τον Charles James, τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε “Λεονάρντο ντα Βίντσι της μόδας”. Ο 50χρονος, τότε, James έγινε ο μέντοράς του, επηρεάζοντάς τον βαθιά αλλά και βάζοντας τον στο κύκλο με τους ανθρώπους της μόδας και της τέχνης της εποχής εκείνης. Στην συνέχεια και ενώ εργαζόταν για την Bergdorf Goodman, γίνεται ο αγαπημένος της θρυλικής συντάκτριας Diana Vreeland η οποία έχει πει για εκείνον: ‘’Πιθανότατα ήταν ο μεγαλύτερος σχεδιαστής καπέλων στον κόσμο και έκανε μαγικά με τα χέρια του’’.

2 Δεκεμβρίου 1968, ο Halston έκανε τα εγκαίνια του δικού του οίκου παρουσιάζοντας την πρώτη συλλογή του.Όλες οι καλές πελάτισσες που είχε γνωρίσει δουλεύοντας στο Bergdorf Goodman άρχισαν να σχηματίζουν ουρές στο ατελιέ του: Catherine Deneuve, Bianca Jagger, Ali MacGraw, Liza Minnelli, Raquel Welch, Jackie Onassis (πια), Gianni Agnelli, ακόμα και η νέα Πρώτη Κυρία, η σύζυγός Richard Nixon, Patricia.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Halston ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της μόδας. Είχε εισπράξει σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια και είχε κερδίσει τρία βραβεία Coty.  H  Eugenia Sheppard είχε ανακηρύξει το 1973 “έτος Halston”, ενώ είχε σχεδιάσει στολές για παραστάσεις της Martha Graham. 

Ντυμένος πάντα στα μαύρα και με γυαλιά ηλίου να καλύπτουν τα πράσινα μάτια του, εκτός από ταλαντούχος ντιζάινερ, ήταν και μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές στη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης, μέχρι το θάνατο του από AIDS τον Μάρτιο του 1990.

Θαμώνας του Studio 54 με διάσημη συντροφιά την Bianca Jagger και τον Andy Warhol, ο σχεδιαστής κατάφερε να αγγίξει την κορυφή, μόνο για πέσει απότομα από τον θρόνο του στα μέσα της δεκαετίας του ’80, χάνοντας τον έλεγχο της εταιρείας του μέχρι που το AIDS και ο καρκίνος του πνεύμονα το 1990 του στέρησαν τη ζωή, σε ηλικία μόλις 57 ετών. 

Mέχρι σήμερα επηρεάζει όραμα μεγάλων σχεδιαστών όπως ο Tom Ford, του οποίου τα λαμπερά γυναικεία ρούχα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 φέρουν την επιρροή του Ηalston.

Πέθανε στον ύπνο του, στις 26 Μαρτίου 1990, σε ηλικία 57 ετών. Πέρασε τις τελευταίες μέρες του στο κρεβάτι του δωματίου 670 του Pacific Presbyterian Medical Center στο Σαν Φρανσίσκο.






 

 

Read More

And More