Dior in Greece

Maria Grazia Chiuri: H γυναίκα πίσω από τον οίκο Dior

To μεγαλύτερο fashion event της χρονιάς, είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η επίσκεψη του οίκου Dior την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. 17 Ιουνίου το Καλλιμάρμαρο θα φιλοξενήσει την νέα «Cruise 2022», ενώ κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας, ο οίκος θα κάνει φωτογραφήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, συγκεκριμένα στην Ακρόπολη, το Ηρώδειο, την Αρχαία Αγορά, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στην αρχαία Νεμέα. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτό το όραμα και βεβαίως ηγείται του οίκου τα τελευταία χρόνια είναι η Μaria Grazia Chiuri, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στην μακροχρόνια ιστορία του εβληματικού οίκου. Μία γυναίκα που έχει καταφέρει να ανανεώσει και να δώσει στο iconic brand μία νέα αίσθηση, πάντα με τις βασικές αξίες και αρχές που τον χαρακτηρίζουν όλες αυτές τις δεκαετίες.

Η Maria Grazia Chiuri γεννήθηκε στη Ρώμη το 1964 και σπούδασε σχέδιο μόδας στο Istituto Europeo di Design της ιταλικής πρωτεύουσας. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον Pierpaolo Piccioli, που έμελε να γίνει το ταίρι της στην δουλειά, αφού από το 1989 δούλευαν πάντα μαζί. Το 1992 βρέθηκαν στου Fendi ως designer των αξεσουάρ, η Baguette, η πιο διάσημη τσάντα του οίκου,  έχει τη δική τους υπογραφή. Το επόμενο μεγάλο κοινό τους βήμα και βεβαίως σταθμός στην καριέρα και των 2 είναι ο  Valentino.

Το διάσημο σχεδιαστικό δίδυμο  «μετακόμισαν» το 1999, για να σχεδιάζουν τα αξεσουάρ του οίκου. Το 2007 όμως, όταν ο Valentino Garavani ανήγγειλε την αποχώρησή του, ο ίδιος τούς ανακήρυξε creative directors του οίκου του. Το «ζευγάρι» με την πορεία του στον ιταλικό οίκο  κέρδισε πολλά βραβεία και κατάφερε να τον  μετατρέψει στο πιο κερδοφόρο brand πολυτελείας.Μετά από 30 χρόνια κοινής πορείας με τον Pierpaolo Piccioli, η χαρισματική σχεδιάστρια έκανε το 2016 το μεγάλο βήμα, μόνη της!

 

Η ιταλίδα creative director παίρνει την μεγάλη απόφαση και μετακομίζει στον εμβληματικό οίκο Dior.

Η πρώτη της συλλογή για τον οίκο παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο Παρίσι για την άνοιξη του 2017 και από τότε ξεκίνησε μία λαμπρή πορεία με συλλογές που έχουν πάντα και ένα πολύ δυνατο μήνυμα!Από την πρώτη στιγμή το  στυλ της γίνεται απολύτως αντιληπτό. Δεν διαγράφει την μεγάλη ιστορία του οίκου αντιθέτως ενσωματώνει όλα τα παλιά στοιχεία σε νέες, δικές της προτάσεις οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας.

 

 

Η Chiuri έχει το ταλέντο να πιάνει ακριβώς τον παλμό της επικαιρότητας και να τον μεταφράζει σε μόδα. Δυναμική, αποφασιστική, ταλαντούχα αλλά και φεμινίστρια επί της ουσίας, καθώς ηγείται εδώ και χρόνια των αγώνων για την θέση που πρέπει να κατέχει η γυναίκα στον σύγχρονο κόσμο. Οι επιρροές του ιστορικού παρελθόντος αλλά και των τεχνών αποτελούσαν ανέκαθεν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εκείνη.

 

Στα show που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια για τον Dior πρωταγωνιστούν άλλοτε ακροβάτες, άλλοτε χορευτές, ενώ έχει μείνει αξέχαστο το αφιέρωμά της στις παραδοσιακές ρουμανικές φορεσιές.Η Μαρία Γκράτσια Κιουρί βρίσκει τον μαγικό τρόπο να συνδυάζει το χθες, με το σήμερα και το αύριο.

 

Λάτρης της Ελλάδας η Chiuri έχει δηλώσει:  «Στην Ελλάδα γεννήθηκε ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον πολιτισμό»!

Το φετινό αναμενόμενο show έχει τίτλο “Dior Celebrates Greece” και θα είναι αφιερωμένο, όπως και η η συλλογή, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Για τη δημιουργία της συλλογής ο γαλλικός οίκος θα συνεργαστεί με Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες, θέλοντας έτσι να αναδείξουν το ταλέντο τους αλλά και τις παραδοσιακές τεχνικές.

Μία τεράστια προβολή για την χώρα μας και ένα μοναδικό fashion event που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο.

 

Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι, , έλαβε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής για τη συμβολή της στη μόδα και στον φεμινισμό  το 2019 και δήλωσε εκείνη την βραδιά: “Ακόμη σήμερα παραμένω το γεμάτο περιέργεια κορίτσι που πήγε στο σχολείο στη Ρώμη για να μάθει σχέδιο μόδας”.

Σήμερα, η couturier μοιράζει το χρόνο της -στο Παρίσι για τη δουλειά της, στη Ρώμη, όπου ζει ο σύζυγος της και ο Nicolo, ο γιός της,  και στο Λονδίνο όπου σπουδάζει η Rachele, η κόρη της. Eίναι μία γυναίκα που έχει ήδη γράψει την δική της ιστορία αλλά πάνω από όλα είναι μία γυναίκα που όλες θαυμάζουμε και εκτιμούμε για το μοναδικό της έργο!

 

 

 

 

 

Read More

And More