Γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας με τις σχεδιάστριες που επηρέασαν την εξέλιξη της μόδας!

Oι σχεδιάστριες είναι οι celebrities της βιομηχανίας της μόδας. Διοχετεύουν τα οράματά τους στις ομώνυμες σειρές τους, αναβιώνουν παλιούς οίκους και οικοδομούν ολόκληρα brands. Mε αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζουμε σήμερα λοιπόν, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τις σημαντικότερες γυναικείες φιγούρες που επηρέασαν και με το ρόλο τους διαμόρφωσαν την εξέλιξη της μόδας σε όλον τον κόσμο

Από την Jeanne Lanvin, η οποία ξεκίνησε την αυτοκρατορία της ως επιχειρηματίας πριν από τον 19ο αιώνα, μέχρι την απόλυτα σύγχρονη Rei Kawakubo, η οποία έχει χαράξει μια επιτυχημένη θέση στο “fashion meets art”, αυτές οι γυναίκες δημιούργησαν looks που άλλαξαν τη μόδα και εξακολουθούν να επηρεάζουν εμάς σήμερα.

Mετακινήσου προς τα κάτω για να τις θυμηθείς ή να τις γνωρίσεις σε περίπτωση που δεν σου είναι οικείες μέχρι τώρα!

Jeanne Lanvin

Μια από τις πρώτες γυναίκες επιχειρηματίες στο χώρο της μόδας, η Jeanne Lanvin, άνοιξε έναν οίκο καπέλων το 1889. Αργότερα, εμπνευσμένη από την κόρη της, Marguerite Marie-Blanche di Pietro, η Lanvin άρχισε να δημιουργεί πλούσια φορέματα για τα μικρά κορίτσια χρησιμοποιώντας λεπτά μετάξια και υπέροχα κεντήματα. Η Lanvin συνέχισε από τα παιδικά στα ρούχα για ενήλικες, και το πολυκατάστημά της ήταν πολύμπροστά από την εποχή της -μέχρι τη δεκαετία του 1920, η γραμμή της επεκτάθηκε σε αθλητικά είδη, γούνες, διακόσμηση σπιτιπύ, εσώρουχα, ανδρικά ενδύματα, μαγιό και άρωμα.

Madeleine Vionnet

Είναι η γαλλίδα σχεδιάστρια που έγινε γνωστή ως η “αρχιτέκτων ανάμεσα στους σχεδιαστές”! Έγινε διάσημη μέσα από τα grecian φορέματα που σχεδίαζε! Εφηύρε το ιδιαίτερο κόψιμο bias, κάτι που έκανε τα ρούχα πολύ πιο άνετα αλλά και πιο κολακευτικά για τη γυναικεία σιλουέτα. Η Vionnet είναι υπεύθυνη για τις τουαλέτες των μεγαλύτερων σταρ της εποχής και διαχρονικών fashion icons όπως Marlene Dietrich, Katharine Hepburn και Greta Garbo.


Coco Chanel

Η Coco Chanel ήταν ο πρώτος άνθρωπος από την υψηλή ραπτική που κατάφερε να μπει στη λίστα των Τimes με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλαντήτη! Εισήγαγε καινοτομίες όπως τα ανδρόγυνα σχέδια στα γυναικεία ρούχα ενώ πολύ γρήγορα κατάφερε να αποκτήσει πιστή πελατεία στην Αγγλία και την Αμερική. To όνομά της φέρνει αβίαστα στο μυαλό συνειρμούς πολυτέλειας και υψηλής ραπτικής! Πολλές από τις ιδέες που εισήγαγε στο χώρο της μόδας, στάθηκαν αφετηρίες για διαχρονικά κομμάτια που κάθε γυναίκα έχει στη ντουλάπα της όπως το L.B.D..

Elsa Schiaparelli

H Ιταλίδα Elsa Schiaparelli αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της Coco Chanel ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Εκείνη έφερε τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης στο πεδίο της μόδας, ονόματα όπως ο Salvador Dali και ο Jean Cocteau. Οι ιδέες της είναι μέχρι σήμερα σύγχρονες αφού εκείνη πρώτη ξεκίνησε να συνδυάζει την πασαρέλα με τη live μουσική και άλλες τέχνες, χρησιμοποίησε πιο εύσωμα μοντέλα ενώ πάντα έλεγε ότι οι γυναίκες με αγορίστικο σώμα δείχνουν τα ρούχα καλύτερα από τις πολύ αδύνατες κοπέλες.

Mary Quant

H Mary Quant δημιούργησε τη μίνι φούστα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 στο Λονδίνο, η Quant βρήκε την έμπνευση της στους δρόμους που την περιέβαλαν. Είπε κάποτε: «Ήταν τα κορίτσια στον King’s Road τα οποία εφηύρε το μίνι. Έφτιαχνα εύκολα, νεανικά, απλά ρούχα, με τα οποία μπορούσες να κινηθείς, να τρέξεις και να πηδήξεις.” Τα κοντά φορέματα της σε έντονα χρώματα σε συνδυασμό με τα fun, printed καλσόν πραγματικά όρισαν μια εποχή.

Sonia Rykiel

H λαχτάρα για μαλακότερα πουλόβερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γαλλίδας σχεδιάστριας Sonia Rykiel το 1962 λειτούργησε ως κίνητρο για να δημιουργήσει κομμάτια υπό την γραμμή μόδας του συζύγου της, ένα εκ των οποίων ήταν ένα ριγέ πουλόβερ που ονόμασε “poor boy.” Σύντομα, τα πλεκτά πουλόβερ και φορέματα της θα άλλαζαν τον τρόπο που ο κόσμος κατανοούσε τη μόδα. Αγαπημένη αντάρτισσα της μόδας, έγινε η πρώτη σχεδιάστρια που σκόπιμα άφηνε εκτεθειμένες τις ραφές και λέξεις ή φράσεις τυπωμένες σε πουλόβερ, εμπνέοντας γενιές γυναικών να κάνουν ένα statement.

Vivienne Westwood

Είναι η ιέρεια της αναρχικής μόδας και απολαμβάνει ιδιαίτερα τον τίτλο της “γιαγιάς” της μόδας! Το όνομά της είναι απόλυτα συνυφασμένο με την punk και την new age κουλτούρα. Τη δεκαετία του ’70 ξεχώρισε για τα ρούχα που σχεδίαζε για τις on stage εμφανίσεις του άνδρα της Malcolm McLaren και του συγκροτήματος των Sex Pistols. Πριν από λίγα χρόνια η πρώτη έκθεση ρετροσπεκτίβα της δουλειάς της παρουσιάστηκε στo Μουσείo Victoria & Albert του Λονδίνου και περιείχε από punk κομμάτια μέχρι «ιστορικά» βραδινά φορέματα.

Rei Kawakubo

Σαν μια γυναίκα που σχεδιάζει για άλλες γυναίκες, η Rei Kawakubo αμφισβήτησε πάντα τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές της μόδας, χωρίς ποτέ να θυσιάζει την τέχνη πάνω στη φορεσιμότητα. Με ένα υπόβαθρο στις καλές τέχνες, ξεκίνησε στον οίκο Comme des Garçons το 1973 και παρουσίασε την πρώτη συλλογή της στο Παρίσι το 1981. Τα μεγάλα, γεωμετρικά καρέ της και τα αποδομημένα φορέματα σε ουδέτερα χρώματα δημιούργησαν το έντονα μοντέρνο στλ της.

Miuccia Prada

Το 1978, ως η νεότερη εγγονή του Mario Prada, η Miuccia ανέλαβε το αγαπητό εμπορικό σήμα της εταιρείας με δερμάτινα και το μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής μόδας. Με Ph. D. στις πολιτικές επιστήμες, η Miuccia έχει ένα σοφιστικέ όραμα και περίπλοκες αναφορές στο χώρο της μόδας, ενώ ηγείται, επίσης, ένα καλά επιτυχημένο διεθνή οίκο μόδας. Το 1992, ξεκίνησε και τη Miu Miu.

Diane Von Furstenberg

Τα wrap φορέματα της DVF προκάλεσαν “κύμα” στον διεθνή κόσμο της μόδας, όταν λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά το 1974. Η Diana Vreeland του Ηarpers BAZAAR ήταν οπαδός τους, και πολλοί χαρακτήρισαν την επιτυχία της DVF ως τόσο επαναστατική όσο της Coco Chanel με το μικρό μαύρο φόρεμα. Από τότε, συνέχισε να αυξάνεται το εμπορικό σήμα της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Norma Kamali

Η λιβανέζικης καταγωγής σχεδιάστρια βρήκε πάθος στη δομή, συμπεριλαμβανομένων των ογκωδών βατών της, οι οποίες έγιναν μια γενική τάση στο womenswear στη δεκαετία του 1980. Για την Kamali ήταν όλα σχετικά με τη δημιουργία νέων σχημάτων, από το περίφημο “sleeping bag coat” της μέχρι τα ολόσωμα μαγιό της, που έγιναν διάσημα από τη Farrah Fawcett στους Άγγελους του Τσάρλι.

Donna Karan

Η Donna Karan ξεκίνησε την αυτοκρατορία της, όταν ξεκίνησε τη γυναικεία συλλογή της το 1985, και στη συνέχεια τη δεύτερη γραμμή της DKNY το 1988. Η δημιουργία των εύκολων, κομψών basics της γρήγορα έγινε ένα σημαντικό σημείο επιρροής. Εκείνη έφερε νωρίς την παγκόσμια απήχηση των μετατρέψιμων, καθημερινών κομματιών που θα μπορούσαν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως «Το άνετο,πλεκτό τοπ πουλόβερ που μπορεί να φορεθεί πάνω από 12 διαφορετικούς τρόπους”.

Stella McCartney

Και οι ακτιβιστές και oι λάτρεις της μόδας υποστήριξαν την εισφορά της Stella McCartney για την ηθική μόδα. Ως δια βίου vegan και υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων, η McCartney χρησιμοποιεί πάντα δερμάτινα vegan και faux γούνα στα ρούχα, τις τσάντες και τα αξεσουάρ της από τότε που ξεκίνησε την ομώνυμη γραμμή της το 2001. Τα κομμάτια της είναι κομψά και φοριούνται τόσο από την καθημερινή γυναίκα μέχρι την ενθουσιώδη fashionista.

Phoebe Philo

Το 2008, η Phoebe Philo ονομάστηκε creative director της Céline. Ως επικεφαλής του ιστορικού οίκου έφερε νέα ζωή σε αυτόν και ρυθμίσε μια αισθητική που πολλοί σχεδιαστές θα ακολουθήσουν τις επόμενες εποχές: καλά tailored κομμάτια με έναν υπαινιγμό μινιμαλιστικής κομψότητας.

The Olsens

Με τη σειρά τους, οι, Mary-Kate και Ashley Olsen έχουν αποδείξει ότι είναι κάτι περισσότερο celebrities. Oι δίδυμες έχουν μια ικανότητα να δημιουργούν πολυπόθητα, luxury κομμάτια που κάθε γυναίκα θέλει να έχει. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι αδελφές έγιναν boho-chic icons και η πιο προσιτή fashion line τους Elizabeth & James έπαιρνε έμπνευση από το vintage στιλ τους. Το 2015, στα CFDA ονομάστηκαν οι γυναίκες σχεδιάστριες του έτους.

Read More

And More