Εκκεντρικότητες των σταρ! Μπορούν τα ακραία outfits να χτίσουν καριέρες;

Τι είναι η μόδα για τους σταρ; Είναι μήπως ένα επικοινωνιακό εργαλείο που τους εξασφαλίζει τα φλας των φωτογράφων, συνεπώς το ενδιαφέρον του τύπου και φυσικά του κοινού; Οι καλλιτέχνες τρέφουν μια ρομαντική αγάπη προς την ρομαντική τέχνη της ραπτικής ή την αξιοποιούν ωφελιμιστικά για να σοκάρουν, να πουλήσουν και να βρεθούν στο επίκεντρο της επικαιρότητας; Σε μια εποχή που τα album δεν αποφέρουν έσοδα σε τραγουδιστές και δισκογραφικές, ποια είναι τα νέα όπλα για να αυξήσουν τα έσοδά τους;

H Lady Gaga έχει χτίσει την αυτοκρατορία της πάνω στις ακραίες εμφανίσεις της! Ξεκίνησε δειλά δειλά με περίεργους φιόγκους πάνω στα μαλλιά της, πρωτότυπα γυαλιά ηλίου και ζωγραφισμένες αστραπές στις παρειές της, πέρασε σε μοναδικά καπέλα του Philip Treacy, ισορρόπησε πάνω στα armadillos του Alexander McQueen και έκανε την παγκόσμια fashion κοινότητα να παραληρεί με το φόρεμα από κρέας του Franc Fernandez στα βραβεία MTV του 2010! Κάθε εμφάνισή της, ακόμα και όταν δεν περπατάει στο κόκκινο χαλί είναι άκρως εκκεντρική! Πιο συχνά πλέον οι εμφανίσεις της περιλαμβάνουν περούκες, πανύψηλες πλατφόρμες και πολλά μα πολλά εσώρουχα! Η Lady Gaga έχει καταφέρει να μετατρέψει την μόδα σε εργαλείο επικοινωνίας και φυσικά να στρέφει πάνω της βλέμματα και φακούς με κάθε εμφάνιση.

Από το Like a Virgin και τον γάμο της με τον Sean Penn μέχρι το Hard Candy και τον Jesus Luz η Madonna έχει αλλάξει χίλια πρόσωπα, έχει εγκαινιάσει δεκάδες νέες τάσεις όχι μόνο στη μουσική και στη μόδα αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ποπ κουλτούρας! Έχει φορέσει ό, τι φοριέται, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας και έχει καταφέρει να συμπεριλάβει στο ενεργητικό της μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία της μελοποιημένης μόδας. Ποιος μπορεί να αγνοήσει τον κωνικό στηθόδεσμο που σχεδίασε ο Jean Paul Gaultier για την περιοδεία της “Blonde Ambition”; Η εικόνα της ήταν πάντα πιο σημαντική από τη φωνή της! Έχει αποδομίσει την έννοια του στιλ και έχει καταφέρει να επαναφεύρει τον εαυτό της μέσα από στιλιστικές ακροβασίες! Εκτός από πρωταγωνίστρια στις καμπάνιες των μεγαλύτερων οίκων μόδας έχει και τη δική της σειρά ρούχων “Material Girl”

H Rihanna λατρεύει τη μόδα και το δείχνει σε κάθε της βήμα, σε κάθε φλας. Κοινός παρανομαστής των εμφανίσεών της είναι το γυμνό! Λατρεύει τα κορμάκια, τα εσώρουχα και ό, τι αφήνει αρκετό δέρμα ακάλυπτο προς τέρψη του κοινού της. Στις καθημερινές της εμφανίσεις είναι κάπως πιο συγκρατημένη αλλά πάντα με ένα προσωπικό twist σαν fashion icon που είναι! Στη σκηνή και στο κόκκινο χαλί εξατομικεύει την σέξι περσόνα που κρύβεται πίσω από τις καμπύλες της! Το προσωπικό της δράμα με τον πρώην σύντροφό της αποτυπώνεται πλήρως στη νέα στιλιστική (και μουσική) ταυτότητα αποδεικνύοντας το δυναμισμό της. Εκτός βέβαια από τις συχνές και έντονες αλλαγές στο στιλ της, δεν μπορούμε να μην κάνουμε λόγο για το θάρρος της να ανανεώνει την εικόνα της μέσα από δραματικές κομμωτικές αλλαγές της ανά περιοδικά διαστήματα.

Τα πρώτα της βήματα στη μουσική βιομηχανία την έφεραν απέναντι από την Lady Gaga μια και η χρονική τους αφετηρία ήταν σχεδόν ταυτόχρονη! Η Gaga τράβηξε το δικό της δρόμο αλλά η Κaty δεν αρκέστηκε στη μέση οδό! Οι μεταμορφώσεις της είναι δεκάδες… Από τα video clip της και την παρουσίαση των MTV μέχρι το κόκκινο χαλί έχει συνδυάσει το όνομά της με έντονες fashion-ίστικες στιγμές. Η ειδοποιός διαφορά της από κάθε άλλη star είναι το χιούμορ! Η πλειοψηφία των εμφανίσεών της στοχεύει και πετυχαίνει ένα αμήχανο μηδίαμα, απλώς γιατί δεν μπορείς να αντιδράσεις διαφορετικά στο φόρεμα με κρυφό φωτισμό των The Blondes ή στο φόρεμα-χιονάνθρωπο… Σίγουρα παίρνει πόντους για το σεξ απίλ της αλλά πάντα υπονομεύει την σεξουαλικότητά της με μια πηγαία αίσθηση χιούμορ που της εξασφαλίζει μια πολύ καλή θέση στη μουσική βιομηχανία.

Από την εποχή του Studio 54 στην Νέα Υόρκη μέχρι και σήμερα το στιλ της Grace Jones παραμένει προκλητικό αλλά κυρίως γνήσιο! Από τη δεκαετία του ’70 έχει υιοθετήσει το ανδρόγυνο στιλ με το χαρακτηριστικό, στρατιωτικό τετράγωνο κούρεμα και τις δυσθεώρητες βάτες! Σε κάθε συναυλία μεταμορφωνόταν σε μια νέα περσόνα με ανατρεπτικό χαρακτήρα. Αποκορύφωμα είναι η συνεργασία της με τον καλλιτέχνη Keith Haring το 1985 που αποτύπωσε στο σώμα της tribal μοτίβα κάνοντας μια σαφή αναφορά στο ζήτημα του ρατσισμού. To πρωτοποριακό της στιλ ενέπνυεσε καλλιτέχνες όπως η Annie Lennox και η Lady Gaga ενώ η ίδια ξεκίνησε την cross-dressing τάση του ’80 αφού ουσιαστικά κατήργησε τα όρια μεταξύ αντρικής και γυναικείας γκαρνταρόμπας.

Read More

And More