Βήμα – βήμα πως να φροντίσεις τα πλεκτά σου για να φαίνονται σαν καινούρια

Τα πουλόβερ και γενικά τα πλεκτά κομμάτια έχουν ιδιαίτερη αξία στην καρδιά και στο στιλ μας. Κάθε φορά που αγοράζουμε ένα καινούριο, ευχόμαστε να μείνει για πάντα απαλό, να διατηρήσει τη φόρμα και το χρώμα του, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Θέλω να ξέρεις ότι αυτό είναι στο δικό σου χέρι γιατί αν φροντίσεις αυτά τα κομμάτια όπως πρέπει, θα παρατείνεις και το χρόνο ζωής τους.

Επειδή είναι χειμώνας και τα πλεκτά έχουν την τιμητική τους, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου μερικά tips που οφείλεις να ακολουθήσεις για να τα φροντίζεις και να τα καθαρίζεις με το σωστό τρόπο, χωρίς να χαλάνε. Επιπλέον, σου δίνω extra συμβουλές για τα κασμιρένια πλεκτά, αφού είναι μια κατηγορία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο, το στέγνωμα και το καθάρισμα.

Βήμα Νο1
Σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές να πλύνεις το πουλόβερ σου στο πλυντήριο, αρκεί να διαβάσεις πρώτα αν είναι “συνθετικό” ή “μαλλί με συνθετικό” για να επιλέξεις και το αντίστοιχο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, για να είσαι πιο σίγουρη μπορείς να το βάλεις με λίγο μαλακτικό και χλιαρό νερό μέσα στη λεκάνη και να το κουνάς ή να το τρίβεις απαλά για να καθαρίσει.

Βήμα Νο2
Καλό είναι να αποφύγεις το στύψιμο γιατί συνήθως χαλάει τη φόρμα των πλεκτών. Μπορείς λοιπόν, να το τοποθετήσεις μέσα σε μια πετσέτα και να το τυλίξεις για να απορροφηθεί η υγρασία.

Βήμα Νο3
Απόφυγε να απλώσεις το πουλόβερ όπως όλα τα υπόλοιπα ρούχα. Είναι καλύτερο να βρεις μια μεγάλη επιφάνεια και να το στρώσεις όμορφα για να στεγνώσει σωστά και χωρίς να ξεχειλώσει. Συνήθως το πουλόβερ χάνει τη φόρμα του στο άπλωμα γιατί σπάνε οι ίνες από το βάρος του νερού.

Βήμα Νο4
Όταν θα έρθει η ώρα να βάλεις το πουλόβερ στην ντουλάπα επέλεξε να μην το κρεμάσεις στην κρεμάστρα γιατί μπορεί να χάσει τη φόρμα του. Θα ήταν πιο σωστό να το διπλώσεις όμορφα και να το βάλεις στο συρτάρι.

Βήμα Νο5
Όταν φτάσουμε στην εποχή που θα μαζέψουμε τα χειμερινά ρούχα, τότε καλό είναι να αποθηκεύσεις το πουλόβερ σε υφασμάτινες σακούλες για να μπορεί να αερίζεται. Μπορείς βέβαια να το φυλάξεις και μέσα σε πλαστική σακούλα, θα πρέπει όμως να είσαι απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα έχει μέσα υγρασία.

Tips για τα κασμιρένια πλεκτά
Το κασμίρ είναι ένα είδος μαλλιού που οφείλεις να αντιμετωπίζεις με πολύ προσοχή γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Αν ακολουθήσεις πιστά αυτά τα tips όμως, το κασμιρένιο πουλόβερ σου θα έχει ίδιο χρώμα, φόρμα και υφή, όπως την πρώτη φορά που το φόρεσες.

Βήμα Νο1
Σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό (το πολύ 20 °C), πρόσθεσε απορρυπαντικό για πλύσιμο ευαίσθητων ρούχων. Στη συνέχεια ανακάτεψε το νερό για να δημιουργηθεί αφρός και μετά άφησέ το να μουλιάσει. Άδειασε το νερό της λεκάνης και κάνε την ίδια διαδικασία μερικές φορές ακόμα ώστε να φύγει εντελώς η σαπουνάδα.

Βήμα Νο2
Ό,τι ισχύει για όλα τα πουλόβερ, το ίδιο ισχύει και για το κασμίρ. Δεν το στύβεις με τα χέρια, δεν το πιέζεις, δεν το τραβάς και δεν το βάζεις στο στεγνωτήριο ή πάνω στο καλοριφέρ. Το τοποθετείς μέσα σε μια στεγνή πετσέτα και με απαλές κινήσεις προσπαθείς να αφαιρέσεις την υγρασία.

Βήμα Νο3
Άπλωσε το πλεκτό σε μια μεγάλη επιφάνεια για να στεγνώσει, όπως θα έκανες με ένα κλασικό πουλόβερ. Στρώσε το όμορφα και μην το έχεις κοντά σε καλοριφέρ και άλλα σώματα με υψηλή θερμοκρασία.

Βήμα Νο4
Το σωστό άπλωμα θα σε εξυπηρετήσει και μετέπειτα, αφού δεν θα χρειαστεί να το σιδερώσεις. Για την ακρίβεια, είναι απαγορευτικό να σιδερώσεις ένα κασμιρένιο πουλόβερ. Όταν έρθει η ώρα να το βάλεις στην ντουλάπα, αποφεύγεις το κρέμασμα και το διπλώνεις τοποθετώντας το στο συρτάρι.

Extra Info: Είναι σημαντικό να μη φοράς το κασμιρένιο πουλόβερ κάθε μέρα. Ιδανικά μετά από μια μέρα χρήσης, να το αφήσεις να ξεκουραστεί.

Read More

And More