Η βιομηχανία της μόδας απαγόρευσε τα ανήλικα και πολύ αδύνατα μοντέλα

Δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους της μόδας συνεργάζονται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσον αφορά στα μοντέλα. Η επίσημη έναρξη της Εβδομάδας Μόδας στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες έχει ξεκινήσει και πρώτη έχει σειρά η Νέα Υόρκη. Λίγο πριν την έναρξη όμως, η Kering και η LVMH ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός καταστατικού, το οποίο έχει σκοπό να προστατεύσει την υγεία, την ευημερία και τα δικαιώματα των μοντέλων που εργάζονται για τις ανάγκες της μόδας.

Το καταστατικό αναφέρει ότι τα θηλυκά μοντέλα πρέπει να είναι γαλλικού μεγέθους 34 (μέγεθος ΗΠΑ 2) ή παραπάνω και τα αρσενικά μοντέλα πρέπει να είναι γαλλικού μεγέθους 44 ή μεγαλύτερο. Όσες έχουν μέγεθος 32 (μέγεθος ΗΠΑ 0) δεν θα μπορούν να εργαστούν. Εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το βάρος, το καταστατικό απαγορεύει επίσης τη μίσθωση μοντέλων ηλικίας κάτω των 16 ετών για τις εμφανίσεις τους. Τα μοντέλα ηλικίας 16-18 ετών δεν επιτρέπεται να εργάζονται μεταξύ 10 το βράδυ και 6 το πρωί, αν δεν συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα.

Η Kering όσο και η LVMH συμφώνησαν να συνεργαστούν μόνο με μοντέλα που θα παρουσιάζουν πιστοποιητικό υγείας και επιπλέον θα τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη όταν είναι αναγκαίο.

“Η τήρηση της αξιοπρέπειας όλων των γυναικών υπήρξε πάντα μια προσωπική δέσμευση για μένα και μια προτεραιότητα για την ομάδα. Με τη θέσπιση αυτού του καταστατικού και τη δέσμευσή μας να συμμορφωθούμε με τους όρους του, εκδηλώνουμε εκ νέου τη σημασία αυτού του στόχου. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε ολόκληρη τη βιομηχανία να ακολουθήσει το παράδειγμα, κάνοντας έτσι μια πραγματική διαφορά στις συνθήκες εργασίας των μοντέλων μόδας σε ολόκληρο τον κλάδο”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kering.

Αυτό που πρέπει να σου αναφέρω είναι ότι η Kering έχει στην ιδιοκτησία της τους οίκους Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Stella McCartney και πολλούς ακόμα, ενώ η LVMH τους Louis Vuitton, Christian Dior Couture, Céline, Marc Jacobs και άλλους. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, λοιπόν, είμαστε σίγουρες ότι θα δούμε διαφορά στα μοντέλα που επιλέγονται.

Read More

And More