Ημέρα της Γυναίκας: Οι γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους στη μόδα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 8 του Μάρτη τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κάνοντας ένα αφιερωματικό θέμα. Λόγω του ότι έχουμε μια αδυναμία στο κομμάτι της μόδας, ετοίμασα για εσένα ένα preview με τις σχεδιάστριες που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο, που άφησαν το δικό τους στίγμα και που μέχρι και σήμερα μας έχουν κυριεύσει οι ανατρεπτικές τους ιδέες, η ιστορία τους, το ταμπεραμέντο τους και ο τρόπος ζωής τους.

Oι σχεδιάστριες είναι οι celebrities της βιομηχανίας της μόδας. Διοχετεύουν τα οράματά τους στις ομώνυμες σειρές τους, αναβιώνουν παλιούς οίκους και οικοδομούν ολόκληρα brands. Από την Jeanne Lanvin, η οποία ξεκίνησε την αυτοκρατορία της ως επιχειρηματίας πριν από τον 19ο αιώνα, μέχρι την απόλυτα σύγχρονη Rei Kawakubo, η οποία έχει χαράξει μια επιτυχημένη θέση στο “fashion meets art”. Αυτές οι γυναίκες δημιούργησαν looks που άλλαξαν τη μόδα και εξακολουθούν να επηρεάζουν εμάς σήμερα.

Κάνε scroll down, λοιπόν, θυμήσου τις πιο “δυνατές” παρουσίες που πέρασαν από το χώρο της μόδας και μάθε πληροφορίες για εκείνες που τα ονόματά τους ίσως δεν σου είναι και τόσο γνωστά, αλλά το έργο τους είναι αξιόλογο…

 

Jeanne Lanvin

Μια από τις πρώτες γυναίκες επιχειρηματίες στο χώρο της μόδας, η Jeanne Lanvin, δημιούργησε τον δικό της οίκο το 1889. Αργότερα, εμπνευσμένη από την κόρη της, Marguerite Marie-Blanche di Pietro, η Lanvin ξεκίνησε να δημιουργεί φορέματα για τα μικρά κορίτσια χρησιμοποιώντας φίνα μετάξια και υπέροχα κεντήματα. Η Lanvin συνέχισε από τα παιδικά στα ρούχα για ενήλικες και το ατελιέ της ήταν αρκετά πιο σύγχρονο από την εποχή της. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, η σειρά της επεκτάθηκε σε αθλητικά είδη, γούνες, διακόσμηση σπιτιού, εσώρουχα, ανδρικά ενδύματα, μαγιό και άρωμα.

Madeleine Vionnet

Θεωρείται η “αρχιτέκτονας” της ραπτικής! Η Vionnet άλλαξε το χώρο της μόδας για πάντα, όταν ξεκίνησε το δικό της ατελιέ το 1912. Η ίδια έγινε αμέσως γνωστή για τη “γλυπτική” της προσέγγιση στα ρούχα, τα gowns που είχαν επιρροές από τα αγάλματα της Αρχαίας Ελλάδας, τις ιδιαίτερες πτυχώσεις και τα ντραπέ στοιχεία που “διακοσμούσε” με αυτά τις δημιουργίες της. Οι κυρίες της εποχής ερωτεύτηκαν αμέσως τα άνετα και φίνα κομμάτια της. Όπως είχε δηλώσει και η ίδια: “Όταν μια γυναίκα χαμογελάει, τότε πρέπει να “χαμογελάει” και το φόρεμα που φοράει”.

Coco Chanel

Η κλασσική σχεδιάστρια που όρισε την έννοια του διαχρονικού στιλ. Το little black dress. Το tweed jacket. Το statement cocktail κολιέ. Αυτό όμως που έβαλε τη σχεδιάστρια στον χάρτη της μόδας ήταν το jersey ύφασμα. Ξεκινώντας την καριέρα της κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο ύφασμα σε όλη της τη συλλογή. Μέχρι τότε, το jersey προοριζόταν κυρίως για εσώρουχα. Επίσης, ήταν η πρώτη που δημιούργησε πιο κοντά και “εύκολα” ρούχα (όσον αφορά στην κίνηση), απελευθερώνοντας τις γυναίκες από τους ασφυχτικούς κορσέδες και τις άβολες φούστες του σχεδιαστή Paul Poiret. Ο οίκος που δημιούργησε η ίδια εξελίσσεται σημαντικά ακόμα και σήμερα, ενώ το κλασικό άρωμα No5 παραμένει πρώτο στη λίστα των κοριτσιών που αναζητούν την αίγλη.

Claire McCardell

Η McCardell θεωρείται η δημιουργός της αμερικανικής μόδας. Μετά τη μαζική παραγωγή και τα ready-to-wear που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του ’30, η Αμερική πάλεψε για να βρει τη δική της ταυτότητα στη μόδα. Η McCardell δημιούργησε “λειτουργικά” και κομψά κομμάτια, αφήνοντας στην άκρη τις αξίες της γαλλικής μόδας (που είχε εκείνη την περίοδο την τιμητική της), όπως τις τσέπες, τα wrap φορέματα, τις πιέτες, τα ρούχα κατασκευασμένα από βαμβάκι, το twill, το gingham και το τζιν.

Elsa Schiaparelli

H Ιταλίδα Elsa Schiaparelli αποτέλεσε το αντίπαλο δέος της Coco Chanel ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Εκείνη έφερε τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης στο πεδίο της μόδας, ονόματα όπως ο Salvador Dali και ο Jean Cocteau. Οι ιδέες της είναι μέχρι σήμερα σύγχρονες αφού εκείνη πρώτη ξεκίνησε να συνδυάζει την πασαρέλα με τη live μουσική και άλλες τέχνες, χρησιμοποίησε πιο εύσωμα μοντέλα, ενώ πάντα έλεγε ότι οι γυναίκες με αγορίστικο σώμα δείχνουν τα ρούχα καλύτερα από τις πολύ αδύνατες κοπέλες.

Mary Quant

Η Mary Quant είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μίνι φούστα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 στο Λονδίνο, η Quant βρήκε την έμπνευση της στους δρόμους που την περιέβαλαν. Εκείνη είπε κάποτε: “Τα κορίτσια που εφηύραν το μίνι περπατούσαν στην King’s Road… Έφτιαχνα εύκολα, νεανικά, απλά ρούχα, στα οποία μπορούσε κάποιος να κινηθεί, να τρέξει και να πηδήξει”. Τα κοντά φορέματά της σε έντονα χρώματα σε συνδυασμό με printed και funky καλσόν πραγματικά όρισε μια ολόκληρη εποχή.

Sonia Rykiel

H λαχτάρα για μαλακότερα πουλόβερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γαλλίδας σχεδιάστριας Sonia Rykiel το 1962 λειτούργησε ως κίνητρο για να δημιουργήσει κομμάτια υπό την γραμμή μόδας του συζύγου της, ένα εκ των οποίων ήταν ένα ριγέ πουλόβερ που ονόμασε “poor boy.” Σύντομα, τα πλεκτά πουλόβερ και φορέματά της θα άλλαζαν τον τρόπο που ο κόσμος κατανοούσε τη μόδα. Αγαπημένη αντάρτισσα της μόδας, έγινε η πρώτη σχεδιάστρια που σκόπιμα άφηνε εκτεθειμένες τις ραφές και λέξεις ή φράσεις τυπωμένες σε πουλόβερ, εμπνέοντας γενιές γυναικών να κάνουν ένα statement.

Elsa Peretti

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων έκανε την επανάσταση με την απλή, διαχρονική αισθητική της. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έφερε ένα σοφιστικέ αέρα απλότητας στη Νέα Υόρκη δουλεύοντας για τα Tiffany’s. Μερικά από τα πιο διάσημα σχέδιά της παραμένουν “είδωλα” ακόμα και σήμερα.

Vivienne Westwood

Η Dame Vivienne Westwood είναι υπεύθυνη για τη συνάντηση της υψηλής μόδας με την punk αισθητική. Είναι ακτιβίστρια, επιχειρηματίας και σχεδιάστρια, ενώ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πολιτικά δικαιώματα και την αλλαγή του κλίματος, στοιχεία που αντιπροσωπεύει πολλές φορές και στις δημιουργίες της. Ξεκίνησε το σχεδιασμό ενδυμάτων για την punk μπουτίκ SEX στη δεκαετία του ’70, ενώ σήμερα έχει τον δικό της οίκο.

Rei Kawakubo

Σαν γυναίκα που σχεδιάζει ρούχα για άλλες γυναίκες, η Rei Kawakubo πάντα αμφισβητούσε τις παραδοσιακές δομές της μόδας. Με σπουδές στις καλές τέχνες ξεκίνησε τον οίκο Comme des Garçons το 1973 και έδειξε την πρώτη της συλλογή στο Παρίσι το 1981. Τα μεγάλα γεωμετρικά καρέ και τα φθαρμένα φορέματα σε ουδέτερα χρώματα έχουν χτίσει το προσωπικό της μοντέρνο στιλ στη μόδα.

Miuccia Prada

Το 1978, ως η νεότερη εγγονή του Mario Prada, η Miuccia ανέλαβε το μέχρι πρότινος leatherworking brand και το μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής μόδας. Με κίνητρο το δικό της όραμα κατάφερε να δημιουργήσει έναν διεθνή οίκο μόδας, αλλά και να ξεκινήσει έναν νέο οίκο το 1992, τον Miu Miu.

Carolina Herrera

H Carolina Herrera είναι η επιτομή της αβίαστης κομψότητας. Το 1972 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο International Best Dressed List και το 1980 εξελέγη στο Hall of Fame. Το 1981 η φίλη της και Editor in Chief της Vogue, Diana Vreeland, πρότεινε στην Carolina να σχεδιάσει τη δική της σειρά. Η ίδια ακολούθησε τη συμβουλή της φίλης της, κάνοντας το σχεδιαστικό της ντεμπούτο στο Metropolitan Club του Μανχάταν. Οι δημιουργίες της φοριούνται ακόμα και σήμερα από τις μεγαλύτερες celebrities.

Diane Von Furstenberg

Τα πλεκτά jersey wrap φορέματα δημιούργησαν ένα τεράστιο ανατρεπτικό κύμα στο χώρο της μόδας, όταν τα λάνσαρε για πρώτη φορά το 1974. Πολλοί ήταν αυτοί που παρομοίασαν την επιτυχία της DVF με αυτήν της Coco Chanel όταν δημιούργησε το little black dress. Ο οίκος της αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς με το πέρασμα των χρόνων.

Betsey Johnson

Τα υπερβολικά της φορέματα και τα εκκεντρικά της κομμάτια έχουν αφήσει το σημάδι τους στη μόδα μια για πάντα, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι καμία άλλη δεν έχει την αισθητική της Betsey Johnson. Ήταν μια πρωτοπόρος για το χώρο της μόδας της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με συνεργάτη στο ίδιο “έγκλημα” το μοντέλο Edie Sedgwick.

Norma Kamali

Η σχεδιάστρια με καταγωγή από το Λίβανο βρήκε το πάθος της μέσα από το σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένου τους oversized ώμους και βάτες που έγιναν μεγάλη τάση το 1980. Το σημαντικό για τη Norma ήταν να σχεδιάζει νέες σιλουέτες και γραμμές και για αυτό κατάφερε να γίνει γνωστή. Οι πιο διάσημες δημιουργίες της είναι το περίφημο “sleeping bag coat”, αλλά και το ολόσωμο μαγιό που έγινε τάση όταν το φόρεσε η Farrah Fawcett στους Άγγελους του Τσάρλι.

Donna Karan

Η Donna Karan ξεκίνησε τη δική της αυτοκρατορία όταν το 1985 σχεδίασε την πρώτη της γυναικεία συλλογή κι έπειτα το 1988 τη σειρά DKNY. Τα “εύκολα”, chic και basic κομμάτια της επηρέασαν αμέσως το χώρο της μόδας. Τα καθημερινά looks που λάνσαρε και που μπορούσαν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, υιοθετήθηκαν αμέσως από τις γυναίκες εκείνης της εποχής αλλά και του τώρα.

Stella McCartney

Ακτιβιστές αλλά και fashion lovers έχουν δείξει την υποστήριξή τους στη σχεδιάστρια Stella McCartney. Όντας χορτοφάγος και θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων, η ίδια χρησιμοποιεί στις συλλογές της μόνο vegan δέρμα και γούνα, από το 2001, όταν δηλαδή ξεκίνησε την καριέρα της. Τα ρούχα της είναι αρκετά κομψά και συνδυάζονται πολύ εύκολα.

Vera Wang

Η Vera Wang μετέτρεψε την αγάπη της για τα νυφικά σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, όταν άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ το 1990. Σύντομα έφερε την ταραχή στα παραδοσιακά νυφικά, δημιουργώντας εντυπωσιακά νυφικά που όλοι παρατήρησαν. Τα νυφικά της κατέχουν την πρώτη θέση στη σύγχρονη μόδα, ενώ πολλές σταρ τα έχουν προτιμήσει στους γάμους τους.

Sarah Burton

H Creative Director του οίκου Alexander McQueen, αλλά και το δεξί χέρι του σχεδιαστή για περισσότερα από 14 χρόνια. Τον Απρίλιο του 2011, έλαβε παγκόσμια αναγνώριση ως ο σχεδιαστής του βασιλικού φορέματος της Δούκισσας του Cambridge, Kate Middleton, για το γάμο της, ενώ το 2012 βρισκόταν ανάμεσα στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους, σύμφωνα με το περιοδικό Time και τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην βρετανική μόδα.

Alberta Ferretti

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια έγινε παγκοσμίως γνωστή για τα ντραπέ σχέδια και τα layered looks. Κατάφερε να συνδυάσει το σιφόν με το jersey και να τραβήξει τα βλέμματα κάθε fashion lover. H Ferretti σχεδίασε την πρώτη της συλλογή το 1973 και παρόλο που τα φορέματά της είναι minimal, η κομψή τους ποιότητα λάμπει από μακριά.

Phoebe Philo

Το 2008, η Phoebe Philo ονομάστηκε creative director της Céline. Ως επικεφαλής του ιστορικού οίκου έφερε νέα ζωή σε αυτόν και ρυθμίσε μια αισθητική που πολλοί σχεδιαστές θα ακολουθήσουν τις επόμενες εποχές: καλά tailored κομμάτια με έναν υπαινιγμό μινιμαλιστικής κομψότητας.

Read More

And More