Κορονοϊός: Πως πρέπει να φροντίζουμε τα ρούχα μας!

Mε την πανδημία να έχει κατακλύσει όλον τον κόσμο και την ανησυχία να ελλοχεύει στον παγκόσμιο πληθυσμό οι σωστοί τρόποι καθαρισμού είναι απαραίτητοι, για να είμαστε σίγουροι για την υγεία μας.Ήδη έχουμε βάλει στην ζωή μας τα αντισηπτικά και τις μάσκες, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε καλή διατροφή και γενικά έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα… καραντίνας. Τι ισχύει όμως  σχετικά με τον κορονοϊό και την καθαριότητα – απολύμανση των ρούχων;

Ενώ το πλύσιμο των χεριών μας παραμένει η πιο αποτελεσματική μέθοδος, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορονοϊός.

Οι συστάσεις των ειδικών είναι πολύ σημαντικές και σε αυτό το πλαίσιο, το CDC εξέδωσε οδηγίες για το τι κάνουμε στις μετακινήσεις μας αλλά και για τα ρούχα που φοράμε σε αυτές, και συγκεκριμένα τι κάνουμε όταν επιστρέψουμε σπίτι, έτσι μεταξύ άλλων πρέπει να έχουμε στο νου μας:

Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα ρούχα που φορέσαμε όσο ήμασταν έξω  και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

 

Ακούγεται δύσκολο αλλά σε τέτοιες συνθήκες οφείλουμε όλοι να υπακούσουμε στα μέτρα. Τώρα για την απολύμανση και το πλύσιμο των ρούχων μας οι σωστές διαδικασίες είναι οι εξής:

 

Πλύσιμο στο πλυντήριο
Μεγάλες θερμοκρασίες για να εξαφανιστεί ο ιός. Σε γενικές γραμμές στους 60 βαθμούς μπορείς να πλύνεις τα περισσότερα καθημερινά σου ρούχα, τα ρούχα των παιδιών και τα αξεσουάρ, κάλτσες, κασκόλ, μαντήλια κλπ . Σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες βάζεις τις πετσέτες και τα σεντόνια σου που και αυτά πλέον οφείλεις να αλλάζεις συχνότερα. Οι περισσότεροι ιοί δεν θα επιβιώσουν σε θερμοκρασίες πάνω από 60C.

 

Φρόντισε το πλυντήριο
Αν ανήκεις στην κατηγορία που νομίζει ότι το πλυντήριο διατηρείται από μόνο του καθαρό τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αλλάξεις στρατόπεδο. Πρέπει και αυτό να το διατηρείς καθαρό και υπάρχουν πλέον ειδικά προϊόντα στο εμπόριο ώστε να τα χρησιμοποιείς και να έχεις ένα καθαρό πλυντήριο αλλά και πατροπαράδοτοι τρόποι όπως να ρίξεις ένα φλιτζάνι ξύδι μέσα στο κάδο και να δώσεις ένα γρήγορο πλύσιμο στους 60C. Σωτήριο για τα μικρόβια για μούχλα και βακτήρια.

-Σιδέρωμα
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δύσκολα έχει χώρο για σιδέρωμα, όμως τώρα η ανάγκη είναι επιτακτική και μετά το πλυντήριο πρέπει να σιδερώσεις τα ρούχα σου εφόσον οι υψηλές θερμοκρασίες είναι θανάσιμες για τους ιούς.

Στέγνωμα
Ιδανικά άπλωσε στον ήλιο και στον καθαρό αέρα όχι μέσα στο σπίτι και ακόμη καλύτερα αν έχεις στεγνωτήριο. Aν παρατηρήσεις στα ρεπορτάζ από την  Ιταλία όλοι οι Ιταλοί έχουν μπουγάδες απλωμένες στο μπαλκόνι τους και όχι μέσα.

Γενικές οδηγίες για τα ρούχα

-Να φοράς γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεσαι βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάς  μετά από κάθε χρήση.

-Να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείς γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.

-Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν έχεις άτομο που νοσεί στο σπίτι τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Περνάμε όλοι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, ψυχραιμία και υπομονή χρειάζεται αλλά και συμμόρφωση με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το κράτος ώστε να βγούμε γρήγορα από αυτή την συνθήκη!

Μένουμε σπίτι!

Read More

And More