Συνέντευξη!

Μαρίνα Ραφαήλ: Η Ελληνίδα απόγονος της οικογένειας Swarovski που μπήκε στη λίστα Forbes με τις μοναδικής αισθητικής τσάντες της

Οι χειροποίητες τσάντες της πωλούνται στα μεγαλύτερα πολυτελή καταστήματα του κόσμου. Η φινέτσα και το design τους κέρδισαν γρήγορα την καρδιά των απαιτητικών fashionista. Το πάθος, η αισθητική, η επιμονή, η όρεξή της για δουλειά και τα δυνατά γονίδια την οδήγησαν στην κατάκτηση της λίστας Forbes! Η Μαρίνα Ραφαήλ, μέλος της οικογένειας Swarovski, με τη μόδα να κυλάει στο αίμα της, υπογράφει δημιουργίες που ξεχωρίζουν για την υψηλή αισθητική τους. 

Γιατί τσάντες; Πώς την επηρέασε το όνομα Swarovski; Τι σημαίνει για ένα κορίτσι στα 24 του χρόνια να βλέπει το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα Forbes; Από τι εμπνέεται; Τι δεν διαπραγματεύεται; Ποια είναι τα μελλοντικά της σχέδια; Πόσες τσάντες έχει; Η Μαρίνα Ραφαήλ μιλάει στο TLIFE, μοιράζεται παιδικές Swarovski αναμνήσεις, εμπειρίες, στόχους και φυσικά μας κάνει μια βόλτα στην καλοκαιρινή της κολεξιόν.

Μια ευχάριστη βόλτα, σαν εκείνες που φροντίζει να κάνει καθημερινά στη φύση και να πατάει pause στους ρυθμούς της καθημερινότητας για να πάρει μια ανάσα έμπνευσης. Μια ευχάριστη βόλτα στο παρελθόν, όταν ήταν μικρή και κρατούσε τις υπέροχες τσάντες της μαμάς και της γιαγιάς της και τη γοήτευαν το απαλό δέρμα, η φόδρα τους, τα “κρυφά” τσεπάκια τους, οι κρύσταλλοι. Μια βόλτα στο παρόν και τη σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια, στην κλασική ομορφιά και τη διαχρονική κομψότητα των δημιουργιών της. Μακριά από τα εφήμερα και περιττά στοιχεία. Κοντά στην λιτή γοητεία και στη δύναμη της χρηστικότητας. Μια βόλτα στο μέλλον και στους μελλοντικούς στόχους και στα όνειρά της…

Η Μαρίνα Ραφαήλ είναι μια ταλαντούχα δημιουργός, μια επιτυχημένη επιχειρηματίας και τη συναντήσαμε εκεί ακριβώς που διασταυρώνεται η φαντασία με τη χρηστικότητα…

-Τι σημαίνει στυλ για εσάς;
Προσωπικά το στυλ για μένα σημαίνει άνεση. Για αυτό και σε καθημερινή βάση, όταν βρίσκομαι στο γραφείο, προτιμάω να ντύνομαι απλά, συνήθως με αθλητικά στοιχεία, ώστε να μπορώ να κινούμαι με ευκολία και να ολοκληρώνω το πρόγραμμά μου για την ημέρα. Ένα ανθεκτικό κολάν με ένα minimal t-shirt αποτελεί το go-to look μου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού είμαι λάτρης των sundresses καθώς νιώθω πάντα δροσερή και στιλάτη. Έπειτα το στυλ μου καθορίζεται από την ανάλογη περίσταση. Όταν παρευρίσκομαι σε κάποιο δείπνο ή σε κοινωνική εκδήλωση, τείνω σε πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις με boho επιρροές, όπως μάξι φούστες, φορέματα, δίνοντας προσοχή στην λεπτομέρεια με μία statement ζώνη και ολοκληρώνοντας το look μου με ένα φανταχτερό evening clutch Marina Raphael.

-Τι είναι η μόδα για εσάς;
Η αίγλη της μόδας για μένα έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί την τομή της φαντασίας με την χρηστικότητα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που με συνάρπασε από μικρή ηλικία, σε συνδυασμό με όλα τα ερεθίσματα που ήμουν αρκετά τυχερή να βιώσω μέσα στο οικογενειακή θαλπωρή της επιχείρησης Swarovski. Με γοήτευε το πως επέτρεπε στον καθένα να εκφράσει την προσωπικότητά του και να εξερευνήσει το γούστο και την προσωπική του αισθητική με δημιουργίες που είναι συνάμα πρακτικές και συνοδεύουν την καθημερινότητα.
Από τα φοιτητικά μου χρόνια, με διακατείχε μια δίψα να δημιουργήσω κάτι δικό μου και να χαράξω την δική μου πορεία, δίψα η οποία χρονολογείται και από την εφηβεία μου. Η έμπνευση να ασχοληθώ με το χώρο της μόδας ήταν επακόλουθο και αποτελεί τεράστια χαρά για μένα η δυνατότητα να εργάζομαι καθημερινά πάνω σε ένα αντικείμενο που έτρεφα ανέκαθεν τέτοια αγάπη.

-Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το “μυστικό” της επιτυχίας;
Κατά τη γνώμη μου, το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στο να βλέπεις πάντα τον μακροπρόθεσμο στόχο για να μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια του σήμερα!

-Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στη διαδρομή σας προς την επιτυχία;
Θεωρώ, ότι το να είσαι νεαρή επιχειρηματίας έχει σίγουρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από την αρχή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας είχα το κίνητρο και τη θέληση να διευρύνω την εταιρεία μου και να χτίσω το δικό μου όνομα στην αγορά, ενστερνιζόμενη τη βιώσιμη και ηθική πλευρά της μόδας. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές το νεαρό της ηλικίας μου λαμβάνεται σαν ένδειξη απειρίας και έλλειψη επαγγελματισμού. Συνεπώς, φυσικά και έχουν υπάρξει φορές που ο κόσμος αμφέβαλε για τη δουλειά μου λόγω της ηλικίας μου, αλλά πιστεύω πως το γεγονός ότι προσπαθώ συνέχεια να εξελίσσω την τέχνη και τις γνώσεις μου, αναζητώντας καινοτόμα μέσα και τεχνικές και «αψηφώντας» τα όρια της «συμβατικής» μόδας, αποτελεί προτέρημα και όχι ελάττωμα. Δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή που έχω μία καταπληκτική ομάδα που σέβεται και στηρίζει τον ρόλο μου σαν εργοδότη και επαγγελματία, παρά την διαφορά ηλικίας που έχω με πολλούς από αυτούς.

-Γιατί τσάντες και όχι κάτι άλλο; Ποιο είναι αυτό το “κάτι” που έχουν οι τσάντες και η δημιουργική σας τάση κινήθηκε προς τα εκεί;
Η τσάντα αποτελεί το απόλυτο αξεσουάρ που μπορεί να απογειώσει ή να υποβαθμίσει ένα σύνολο. Καθίσταται προϊόν που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο με γνώμονες το κλασσικό design και την πρακτικότητα. Πάντα με γοήτευε ο πιο μικρός «καμβάς» για δημιουργία, η ακρίβεια, η προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς και η τεχνογνωσία πίσω από κάθε αποτέλεσμα. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή να θαυμάζω τις πολυτελείς τσάντες στα περιοδικά μόδας ή τα συλλεκτικά κομμάτια της μητέρας και της γιαγιάς μου και να εξερευνώ κάθε γωνία, το απαλό δέρμα, τα χερούλια, την φόδρα μέχρι τα «κρυφά» τσεπάκια και τις διακριτικές λεπτομέρειες κρυστάλλων. Θυμάμαι αυτή την αίσθηση μοναδικότητας και λάμψης όταν τις κρατούσα περήφανα μπροστά στον καθρέπτη και κάποια χρόνια αργότερα θέλησα να δημιουργήσω μία σειρά από προϊόντα που θα μεταδίδουν αυτό το συναίσθημα σε αυτόν που τα φοράει.

-Είδατε το όνομά σας στη λίστα “30 under 30” του Forbes. Ένα από τα τρία ελληνικά ονόματα ήταν το δικό σας; Πώς νιώσατε; Πόση δουλειά κρύβεται πίσω από αυτό;
Κλείνοντας τα 24 μου χρόνια δεν μπορώ παρά να νιώθω τεράστια τιμή και περηφάνια για την αναγνώριση που έλαβα εγώ και η ομάδα μου! Η «κατάκτηση» της λίστας Forbes 30 under 30 της Ευρώπη για την κατηγορία «Τέχνη&Πολιτισμός», αποτελεί για εμάς παραπάνω από μία διάκριση, καθώς αντικατοπτρίζει τους κόπους και την αφοσίωση μας, από τότε που αποφάσισα να λανσάρω το brand Marina Raphael, περίπου τέσσερα χρόνια πριν. Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι από νεαρή ηλικία, γιατί αισθανόμουν έτοιμη να χρησιμοποιήσω το πάθος, την επιμονή και την όρεξη μου για δουλειά, αρχές που μου δίδαξε η επιχείρηση Swarovski και όλες οι σπουδαίες γυναίκες επιχειρηματίες της οικογενείας. Έτσι, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Business Management του Kings College London, αποφάσισα να συνδυάσω την αγάπη μου για το χώρο του επιχειρηματικού βίου με την μόδα και να αφοσιωθώ στη δημιουργία διαχρονικών και προτύπων αξεσουάρ που προωθούν την κομψότητα, την φινέτσα και τον μοντερνισμό, έχοντας στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

-Από τι εμπνέεστε συνήθως;
Μια από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης μου είναι αδιαμφισβήτητα η ίδια η φύση. Από μικρή, θυμάμαι, ότι προτιμούσα να περνάω τον χρόνο μου έξω στον κήπο και να πηγαίνω συχνά για πεζοπορίες και απογευματινούς περιπάτους. Ένιωθα ότι εκείνες τις λίγες ώρες είχα την ευκαιρία να κάνω ένα pause από τον ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας και να αφουγκραστώ το περιβάλλον, να δω τον κόσμο γύρω μου από διαφορετική σκοπιά, απλά να ζήσω τη στιγμή! Ακόμα και σήμερα, με τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, δεν έχανα ευκαιρία να διοχετεύσω χρόνο ώστε να απολαύσω μια απογευματινή βόλτα με τα σκυλιά μου. Πιστεύω ότι ο λόγος που εμπνέομαι τόσο από το φυσικό περιβάλλον είναι γιατί πίσω από κάθε «απλό» φαινόμενο, όπως η άνθηση των πρώτων μπουμπουκιών την άνοιξη, κρύβονται πληθώρα περίπλοκων μηχανισμών και «τελετουργικών» για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό θέαμα. Αυτό θεωρώ πως καθρεπτίζεται στις τσάντες που σχεδιάζω. Αποσκοπώ να σχεδιάζω αξεσουάρ με γνώμονα την λιτότητα και την κλασσική ομορφιά, αποκλίνοντας από τα εφήμερα και περιττά στοιχεία, ενώ παράλληλα η παραγωγή τους αποτελεί αρκετά πιο σύνθετη διαδικασία για την επίτευξη ενός αψεγάδιαστου τελικού προϊόντος.

-Πώς δημιουργείτε; Πώς σχεδιάζετε; Έχει κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες κατά τη δημιουργική διαδικασία;
Η διαδικασία σχεδιασμού κάθε νέας συλλογής χαρακτηρίζεται από κάποια συγκεκριμένα στάδια μέχρι το τελικό προϊόν. Το πρώτο βήμα αφορά στην συγκέντρωση visual υλικού, όπως φωτογραφίες και διάφορα αναμνηστικά από τα ταξίδια μου. Ύστερα ακολουθούν τα πρώτα sketches για πειραματισμό και αποτύπωση ιδεών και ταυτόχρονα αναζητούμε νέα υλικά και πρωτοποριακές τεχνικές τόσο για τα ίδια τα σχέδια όσο και για τις λεπτομέρειες. Τέλος, έχουμε τον δειγματισμό και έπειτα το στάδιο της παραγωγής και του quality control που πάντα μου προσδίδουν έναν ενθουσιασμό και ανυπομονησία για την ολοκληρωμένη εικόνα της συλλογής!

-Τι δεν διαπραγματεύεστε; Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια δημιουργία που φέρει την υπογραφή σας;
Αδιαμφισβήτητα κάθε δημιουργία που φέρει την υπογραφή Marina Raphael, πρέπει να διακρίνεται για την ύψιστη προσοχή στην ποιότητα και την απαράμιλλη τεχνογνωσία που φέρει χρόνια εμπειρίας και παραδοσιακών τεχνικών Ιταλικής παραγωγής.

-Τι σημαίνει για εσάς το όνομα Swarovski και πως σας επηρέασε;
Η οικογένεια μου αποτελούσε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης και μου δίδαξε πολύτιμες αρχές οι οποίες μετέπειτα αποτέλεσαν την βάση για τη δημιουργία του brand Marina Raphael. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου τους πιο καθοριστικούς ρόλους τους είχαν οι γυναίκες. Η μητέρα και η γιαγιά μου αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τα πιο σημαντικά πρότυπά μου, όπου με την εμπιστοσύνη, την στήριξη και την αυτοπεποίθησή τους μου δίδαξαν πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή καθώς και το πιο σημαντικό από όλα: να είμαι ο εαυτός μου σε ό,τι καταπιάνομαι! Θαύμαζα τη μοναδική αισθητική, τη δύναμη του χαρακτήρα τους καθώς και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, που με ενέπνευσε στη συνέχεια να ακολουθήσω και εγώ το όνειρό μου και πραγματοποιήσω τους στόχους μου. Φρόντιζαν πάντα να με συμβουλεύουν με ειλικρίνεια και αμεροληψία, υπενθυμίζοντας μου όμως να μην υποτιμώ τις δυνατότητές μου και να ακολουθώ τον δικό μου δρόμο. Σίγουρα και οι αξίες της εταιρίας Swarovski αποτέλεσαν πολύτιμο μάθημα για την επαγγελματική μου εξέλιξη. Ξεχωρίζοντας για το πρωτοποριακό πνεύμα, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια πίσω από κάθε δημιουργία, έτσι και εγώ έδωσα βαρύτητα στο κομμάτι της τεχνογνωσίας, εκτιμώντας τον μόχθο σε κάθε στάδιο πριν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Με αρχές μου τη δομή, τη δημιουργικότητα, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα θέλησα να δημιουργήσω προϊόντα τόσα ξεχωριστά, όσο ο κάτοχός τους! Εξάλλου, ο ιδρυτής Daniel Swarovski είχε πει το εξής: «A diamond for all!”.. Και εγώ αποφάσισα να ενστερνιστώ την φιλοσοφία του και να προσθέσω μία δόση κρυστάλλου σε σχεδόν κάθε τσάντα για να ενισχύσω την λάμψη εκείνου που τη φοράει!

-Τι αναμνήσεις φέρει το Swarovski στο μυαλό σας;
Έχω πολλές γλυκιές αναμνήσεις όσον αφορά στην παιδική μου ηλικία και την ανατροφή μου σε μία τόσο σημαντική επιχειρηματική οικογένεια. Ήμουν ένα παιδί που είχα αισθητή καλλιτεχνική ύφεση και ενδιαφέρον για την μόδα και τις καλές τέχνες και ήθελα να ανακαλύπτω και να δημιουργώ διαρκώς. Μου άρεσε ιδιαίτερα να καταπιάνομαι με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες όπως την κατασκευή χειροποίητων βραχιολιών από κρύσταλλα Swarovski, να αποτυπώνω διάφορες ιδέες μου σε χαρτί και να αφήνω την φαντασία μου ελεύθερη. Θυμάμαι επίσης τον θαυμασμό αποτυπωμένο στο πρόσωπό μου κάθε φορά που επισκεπτόμουν το Μουσείο της Swarovski στο Wattens μαζί με την οικογένειά μου! Γοητευόμουν από τις μοναδικές συνθέσεις στις πολυτελείς βιτρίνες, την έντονη λάμψη και το κάθετι αστραφτερό. Η γιαγιά μου μάλιστα συχνά με ενθάρρυνε να έρχομαι μαζί της στο γραφείο και να την παρακολουθώ να εργάζεται. Αυτές ήταν κάποιες από τις αγαπημένες μου στιγμές καθώς είχα την ευκαιρία να περνάω ποιοτικό χρόνο μαζί της καθώς και να παίρνω σημαντικά διδάγματα και αξίες, όπως αποφασιστικότητα, επιμονή, αφοσίωση και εργατικότητα, αξίες οι οποίες αργότερα αποτέλεσαν την βάση στην οποία ιδρύθηκε το brand Marina Raphael.

-Μεγαλώσατε σε μια οικογένεια με γυναίκες που αγαπούν και υπηρετούν τη μόδα. Πόσο αυτό σας καθόρισε, πόσο σας επηρέασε;
Όλες οι γυναίκες στην οικογένειά μου αποτελούν για μένα αξιοσημείωτα role models. Συγκεκριμένα, η μητέρα μου και η γιαγιά μου, Μαρίνα Langes-Swarovski, αποτελούσαν ανέκαθεν τα δικά μου style icons και «μούσες» μου. Πέρα από το σχεδόν αψεγάδιαστο στυλ τους, το πάθος, την αγάπη και την αμέριστη υποστήριξη τους, αποτελούσαν πάντα την επιτομή του όρου fashionista, αφού δεν φοβήθηκαν ποτέ να πειραματιστούν με τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς και fashion trends, διατηρώντας πάντα ωστόσο μία άκρως chic και εντυπωσιακή εμφάνιση. Η διαχρονική κομψότητα και η αυτοδημιούργητη αισθητική τους που δεν περιορίζονται μόνο από τις τάσεις της μόδας, είναι κάτι που χαρακτηρίζει τόσο την πηγή έμπνευσής μου ως γυναίκα, όσο και τον τύπο καταναλωτή που προσπαθώ να υποστηρίξω με τις δημιουργίες μου.

-Ποιο ή ποια είναι τα δικά σας style icon;
Η βιομηχανία της μόδας ευνοεί την πρωτοτυπία και είναι γεμάτη από ιδιαίτερες προσωπικότητες που συναρπάζουν τόσο με την αυθεντικότητα όσο και με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Προσωπικά, νιώθω ιδιαίτερη περηφάνια και συγκίνηση με την υποστήριξη και αγάπη πολλών λαμπρών προσωπικοτήτων, που μου υπενθυμίζουν γιατί συνεχίζω το έργο μου και αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να τονίσω πόσο θετικά έχει επηρεάσει το ταξίδι μου στο χώρο της μόδας η Giovanna Engelbert με την οποία, ως creative director της Swarovski, είχα τη χαρά και τιμή να συνεργαστώ για την σειρά πολυτελών τσαντών τους. Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την προσωπική ταλαντούχα φίλη μου Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη, που ενώσαμε τα επιχειρηματικά και καλλιτεχνικά μας γρανάζια και μαζί σχεδιάσαμε το απόλυτο party bag της σεζόν!

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό στοιχείο που σας χαρακτηρίζει;
Πιστεύω πως αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η αφοσίωση και το πάθος για τη δουλειά μου.

-Τα αξεσουάρ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια εμφάνιση. Ίσως και τον κυρίαρχο τα τελευταία χρόνια. Τι μπορεί να κάνει κατά τη γνώμη σας μια τσάντα σε ένα look; Το μεταμορφώνει, μπορεί να το καθορίσει;
Θεωρώ ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά στο αξεσουάρ, που αν και απαραίτητο, γίνεται ξεχωριστό από τις καθημερινές αφορμές να διακοσμήσει την αμφίεσή μας. Όπως προανέφερα, η τσάντα είναι κάτι απόλυτα χρηστικό καθώς επιτρέπει να μεταφέρουμε μαζί μας όλα όσα έχουμε ανάγκη και παράλληλα συμπληρώνει ή ακόμα και ανυψώνει το σύνολό μας. Ακόμα, πιστεύω πως η τσάντα από μόνη της μπορεί να σταθεί και ως κόσμημα, κάτι που νιώθω τυχερή να μπορώ να εξερευνήσω μέσα από τη δουλειά μου.

-Πώς θα περιγράφατε εσείς τις δημιουργίες σας;
Θέλησα από τα πρώιμα στάδια να εφαρμόσω και να εμφυσήσω τις φιλοσοφίες της βιωσιμότητας, της πρακτικότητας και της δεξιοτεχνίας σε κάθε δημιουργία μου. Όλες οι τσάντες μας κατασκευάζονται χειροποίητα στην Φλωρεντία, από έμπειρους μικροτεχνίτες, χάρη στους οποίους οι δημιουργίες μας παίρνουν σάρκα και οστά. Με γνώμονα την άψογη εκτέλεση και ύψιστη ποιότητα, αλλά και την εφαρμογή μίας «φιλικής» προς το περιβάλλον πολιτικής, δίνεται συνεχώς βαρύτητα στην εφεύρεση καινοτόμων τρόπων παραγωγής. Επιλέγοντας μικρές ποσότητες δερμάτινων υλικών κορυφαίας ποιότητας όπως napa, suede και οικολογικό μαλλί, προσδίδουμε βιοδιασπώμενες ιδιότητες στα προϊόντα μας. Επηρεαζόμενη με μέτρο από τις «εφήμερες» τάσεις της βιομηχανίας της μόδας, ανέπτυξα μία ισορροπία μεταξύ μινιμαλισμού και μαξιμαλισμού, με σκοπό να καλύψω τις ανάγκες ενός ευρέως καταναλωτικού κοινού. Η κάθε σεζόν παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση μίας συγκεκριμένης θεματικής, παρεκκλίνοντας από πιο περίτεχνα prints και πατρόν, σε πιο απλοϊκές γραμμές και αποχρώσεις. Παρομοίως τα κρύσταλλα που χρησιμοποιούνται, ποικίλλουν από μεγάλες επιφάνειες για ένα πιο statement look, μέχρι σε πιο μικρές λεπτομέρειες για μια πιο διακριτική δόση sparkle.

-Μίνιμαλ αισθητική, φινέτσα, ποιότητα και διαχρονική κομψότητα δείχνει να χαρακτηρίζει τις δημιουργίες σας. Τι ρόλο παίζει η κομψότητα και γενικότερα η αισθητική στη ζωή σας;
Μεγαλώνοντας η κομψότητα και η προσωπική αισθητική ήταν αρχές που ήταν έκδηλες μέσα στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Σήμερα, έχουν για μένα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ καθώς τα βλέπω ως στοιχεία που ενδυναμώνουν και «εξοπλίζουν» τον προσωπικό χαρακτήρα και την ταυτότητα του καθενός.

-Μιλήστε μας για την ηθική πλευρά της μόδας στην οποία συνειδητά κινείστε…
Στο brand Marina Raphael, αποστολή μας είναι η προώθηση της βιώσιμης και ηθικής πλευράς της μόδας. Η εστίασή μας είναι στις τοπικές κοινότητες στην Φλωρεντία, γενέτειρα ολιγάριθμων τεχνιτών, που κουβαλούν πολύτιμες γνώσεις και μία τέχνη αρκετών γενεών πίσω, πρόκειται για επίτευγμα για το οποίο δηλώνω ιδιαίτερα περήφανη, εναποθέτοντας το ύψιστης σημασίας «φορτίο» της παραγωγής στα έμπειρα χέρια τους. Προσωπικά, η βιωσιμότητα είναι μεγάλης σπουδαιότητας, καθώς μεγαλώνοντας πάντα μου έλκυε το ενδιαφέρον και με «αιχμαλώτιζε» η φύση, κάτι το οποίο εξελίχτηκε ακόμα πιο έντονα και από τα ερεθίσματα που πήρα από την Ελληνίδα γιαγιά μου και πρόεδρο, του μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες όλων μας είναι κάτι που προσπαθώ να αφουγκραστώ και να ενσωματώσω σε κάθε νέα συλλογή μου, βελτιστοποιώντας τις μεθόδους παραγωγής και παρουσιάζοντας νέα πρωτότυπα μέσα και υλικά. Δεν αρκεί, φυσικά, μονάχα, η σχολαστική αναζήτηση βιοδιασπώμενων υλικών, όπως δέρμα επεξεργασμένο χωρίς χρώμιο, βαμβακερά υφάσματα και άλλοι οικολογικοί συνδυασμοί όπως η φετινή προσθήκη μας, του eco-wool, αποτελούμενο από μαλλί και cashmere. Είναι απαραίτητη και η εξέταση και βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής, ώστε να πετύχουμε ένα near – 0 waste policy, ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας ήδη υπάρχοντα υλικά.

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχει η ιδανική τσάντα για εσάς;
Για μένα η ιδανική τσάντα συνδυάζει την πρακτικότητα με το κλασσικό στυλ και την φινέτσα. Προτιμώ διαχρονικά κομμάτια που μπορώ να κουβαλάω από το πρωί μέχρι το βράδυ και που χωράνε όλα τα απαραίτητα της ημέρας χωρίς να στερούν από την αισθητική μου. Για αυτόν το λόγο, για τους καλοκαιρινούς μήνες, η αγαπημένη μου τσάντα δεν είναι άλλη από τη Porter in Raffia, η οποία με συνοδεύει στο γραφείο και σε όλα τα εξωτερικά μου ραντεβού, απογειώνοντας το κάθε look μου.

-Πόσες τσάντες έχετε;
Είναι δύσκολο να υπολογίσω ακριβώς γιατί για εμένα η τσάντα είναι το πιο πρακτικό και ευκολοφόρετο αντικείμενο στην ντουλάπα μου. Συνεπώς μου αρέσει κάθε σεζόν να διευρύνω τη συλλογή μου. Ωστόσο προσπαθώ να επιλέγω πιο συνετά παρά αυθόρμητα, αναζητώντας investment pieces τα οποία θα μου κρατήσουν μια ζωή.

-Ποια τα στοιχεία, η έμπνευση, τα χαρακτηριστικά της Spring – Summer 2022 Collection;
Η SS κολλεξιόν του 2022 εκπέμπει ένα πνεύμα ζωντάνιας και αισιοδοξίας. Εμπνευσμένη από έναν από τους αγαπημένους μου καλοκαιρινούς προορισμούς, τη μαγευτική Σαρδηνία, θέλησα να αποδώσω φόρο τιμής στην Ιταλική φινέτσα. Φέτος λοιπόν υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με υφές, όπως ο καμβάς και η ψάθα που δίνουν νέα πνοή στην κλασσική τσάντα θαλάσσης. Ξέγνοιαστες βόλτες στην παραλία και το λιμάνι του Porto Rotondo αποτυπώνονται μέσα από περίτεχνους κόμπους και νήματα που αποπνέουν έναν νησιώτικο αέρα. Η τεχνική του laser cutting δίνει νέα διάσταση στα παραδοσιακά γεωμετρικά σχέδια που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μικρά γραφικά cafes αλλά και σε πλακόστρωτες επιφάνειες μπάνιου και κήπου. Από τη σύνθεση φυσικά δεν λείπουν και οι ρίγες που δένουν αρμονικά πάνω στο napa δέρμα και σηματοδοτούν ένα αιώνιο καλοκαίρι. Όσον αφορά στην χρωματική παλέτα, μαζί με τα αγαπημένα neutrals όπως το caramel, το champagne, το λευκό και το μαύρο, ξεχωρίζουν οι αποχρώσεις του blossom pink και του sapphire blue. Τα κρυστάλλινα νερά ενός επίγειου παραδείσου όπως η Costa Smeralda, αντικατοπτρίζονται μέσα από τη χρήση PU, ενώ οι κρύσταλλοι Swarovski βρίσκονται στο προσκήνιο στην καινούργια Chandelier τσάντα που μοιάζει με πραγματικό στολίδι.

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Έχω τόσα όνειρα για την πορεία του brand Marina Raphael! Μία από τις φιλοδοξίες μου για το εγγύς μέλλον είναι να φτάσω στο σημείο “αιχμής” όπου οι τσάντες μου θα πωλούνται σε κάθε χώρα σε συνεργασία με τα καταστήματα λιανικής μας σε όλον τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας τη χώρα μας. Συγχρόνως, σε μία δεκαετία θα ήθελα πολύ να ανοίξω το δικό μου flagship store. Επίσης, μέχρι να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία, θα ήθελα να έχω διευρύνει το εύρος των προϊόντων μας σχεδιάζοντας και άλλα αξεσουάρ όπως πορτοφόλια, μπρελόκ, makeup και accessories cases. Για αυτό και είμαι πολύ ενθουσιασμένη που μοιράζομαι μαζί σας την καινούρια σειρά custom νεσσεσέρ καλλυντικών, και δερμάτινων cardholders, ακολουθώντας φυσικά τα ίδια standards ύψιστης ποιότητας με τις όλες τις τσάντες μας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα την επόμενη άνοιξη. Τέλος, οι συνεργασίες είναι κάτι που μου δίνουν ιδιαίτερη χαρά, για αυτό και ευελπιστώ στα επόμενα 10 χρόνια να έχω την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, που δεν περιορίζονται απαραίτητα στον κόσμο της μόδας.

-Που μπορούμε να βρούμε τις τσάντες σας;
Έχουμε την ευκαιρία να συνεργαζόμαστε με κάποια από τα μεγαλύτερα πολυτελή καταστήματα και concept stores, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι τσάντες μας είναι διαθέσιμες στο Moda Operandi (Αμερική), Luisaviaroma (Ιταλία), Harrods (Λονδίνο), Høyer (Όσλο), El Corte Ingles (Μαδρίτη), Harvey Nichols (Ντόχα), καθώς και σε πολυτελή ξενοδοχεία όπως το One&Only Reethi Rah ( Μαλδίβες). Στην Ελλάδα, τα προϊόντα μας βρίσκονται προς πώληση στο Enny Monaco, στο Le Marché και στο 5-άστερο ξενοδοχείο Amanzoe.

-Τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες, σχετικά με την …τσάντα τους;
Η συμβουλή που θα έδινα σε όλες τις γυναίκες όσον αφορά στην τσάντα τους είναι να διαλέγουν αυτή που τις αντιπροσωπεύει καλύτερα και να την κρατούν «λάμποντας» από δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!