Μένουμε μέσα και έχουμε όλο το χρόνο να οργανώσουμε την ντουλάπα μας

Η ντουλάπα σου και εσύ! Πότε ήταν η τελευταία φορά που τακτοποίησες την ντουλάπα σου; Πόσες φορές δεν έχεις κάνει πλάνα και σχέδια για να την φτιάξεις – οργανώσεις – ξεφορτώσεις και πολλά άλλα, ώστε αν την ανοίγεις να είναι σαν να ήρθε ένα επαγγελματίας και στην έφτιαξε. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για τέτοιου είδους δραστηριότητες, γιατί σου δίνει την αίσθηση ενός οργανωμένου, νέου ξεκινήματος που θα ανανεώσει την καθημερινότητά σου και ειδικά αυτή η άνοιξη που προβλέπει αρκετό χρόνο στο σπίτι.

Θα σου γράψω αρκετά βήματα αλλά δεν σημαίνει ότι όλα πρέπει να τα κάνεις σε μία μέρα. Διάβασε το αφιέρωμα με την ησυχία σου, κράτησε σημειώσεις και οργάνωσε στο χρόνο σου ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχεις την ντουλάπα των ονείρων σου.

Καλή επιτυχία!

Καθαρίζω και στεγνώνω την ντουλάπα μου!

Ξεκινάμε από τα βασικά, δηλαδή την σωστή καθαριότητα της ντουλάπας μας. Αυτό προϋποθέτει να την αδειάσεις τμηματικά (αν όχι όλη) και να την καθαρίσεις σωστά. Περάστε όλη την ντουλάπα σας με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης που ιδανικά έχει άρωμα λεβάντας για να κρατάει μακριά τον σκόρο. Μόλις ολοκληρώσετε το καθάρισμα, σειρά έχει το στέγνωμα της ντουλάπας για να μπορέσετε στη συνέχεια να τοποθετήσετε στο εσωτερικό της τα ρούχα σας χωρίς να υπάρχει ίχνος υγρασίας. Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας που είναι έξτρα απορροφητικό, κατάλληλο για όλες τις χρήσεις και ιδανικό για την ντουλάπα, καθώς δεν αφήνει χνούδι.

 

Απαλλάξου από ό,τι δεν φοράς

Για να τακτοποιήσεις τώρα σωστά την ντουλάπα σου πρέπει να την αποσυμφορήσεις. Φτάνουμε στο πιο δύσκολο σημείο της οργάνωσης, αφού έχει αποφάσεις ”ζωής”!

Αν έχεις να φορέσεις κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, τότε έχει έρθει μάλλον η ώρα να το ξεφορτωθείς. Εστίασε στη στοίβα με τα ρούχα που δε φοράς ποτέ και κάνε εκ νέου μια επιλογή σε όσα είναι πολύ παλιά και ελαττωματικά (και άρα πρέπει να πετάξεις), σε όσα θα μπορούσες να πουλήσεις ή να χαρίσεις και σε όσα θέλεις να κρατήσεις καθαρά για συναισθηματικούς σκοπούς.

Και για να στο κάνω ακόμη πιο εύκολο κάνε αυτές τις άπλες ερωτήσεις για τα ρούχα που σε απασχολούν και οι απαντήσεις θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τα περιττά:

1.Το έχω φορέσει μέσα στους τελευταίους 12 μήνες;
2.Θα το φόραγα ξανά;
3.Αν το έβλεπα αυτή τη στιγμή σε κατάστημα θα το αγόραζα;
4.Μου αρέσει πάνω μου;
5.Έχει κάποιο ελάττωμα που θέλει φτιάξιμο;

 

Πολλά κομμάτια από το ίδιο ρούχο

Εδώ ανήκουν τα τζιν και τα λευκά t- shirt. Γιατί κάποιος να έχει 12 λευκά T-shirt σε μια ντουλάπα; Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία θα απαντούσες “για να έχει εναλλακτικές”. Σκέψου το καλύτερα. Γιατί να έχεις back up επιλογές όταν πάντα αναζητάς ένα ή δύο συγκεκριμένα που είναι τα αγαπημένα σου; Κράτησε τα 5 που σου αρέσουν και ξεφορτώσου τα υπόλοιπα 4 που απλώς πιάνουν χώρο στη ντουλάπα. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα!

 

Κάποια κομμάτια παραμένουν ακόμη και αν δεν είναι trend!

Γύρνα λίγο το χρόνο πίσω και σκέψου αν κάποια ρούχα που υπάρχουν στην ντουλάπα σου τα έχεις φορέσει μέσα στο χρόνο που μας πέρασε. Αν απλά έχουν θέση στην ντουλάπα σου και όχι στο στιλ σου, τότε θα πρέπει να τα αποχαιρετήσεις. Φυσικά, δεν αναφέρομαι σε καλά φορέματα ή glam ρούχα που έτσι κι αλλιώς τα φοράς μια στο τόσο και επίσης σε all time ρούχα που είναι και παραμένουν ψηλά χωρίς να είναι trends. Αναφέρομαι σε πιο casual κομμάτια που θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών σου εμφανίσεων ή και ποιοτικά καλά ρούχα που αξίζει να έχεις.

 

Τοποθέτησε σωστά τα πανωφόρια σου


Οι χοντρές κρεμάστρες με στρογγυλεμένες άκρες είναι ο καλύτερος τρόπος για να τοποθετήσεις τα πανωφόρια σου και ειδικά τα βαριά παλτό. Οι πολύ λεπτές κρεμάστρες μπορεί να βλάψουν και να παραμορφώσουν τους ώμους. Η αποθήκευσή τους σε μια άλλη ντουλάπα για παλτό (αν και εφόσον έχεις χώρο) είναι η καλύτερη λύση-ένας χώρος κοντά στην εξώπορτα είναι ιδανικός για το βάζεις και να το βγάζεις, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν και πολύ χώρο προσωπική σου γκαρνταρόμπα. Αυτό θα τους επιτρέψει, επίσης, να διατηρούν το σχήμα τους καλύτερα, διότι δεν θα είναι τόσο στριμωγμένα-το υπερβολικό στρίμωγμα να ξέρεις πως είναι επιζήμιο για τα ρούχα σου.

 

Βάλε ίδιες κρεμάστρες

Θα δώσουν ένα ωραίο αποτέλεσμα και θα ξεκουράσουν το μάτι σου όταν ανοίγεις την ντουλάπα και θες να δεις τι θα φορέσεις! Επίσης, θα πάψει η ντουλάπα σου να δείχνει φοιτητική!

 

Βάλε τα ρούχα κατά είδος – κατηγορία

Ναι, τοποθέτησε τα με μία σειρά ώστε να ξέρεις: παντελόνια, πουκάμισα, φούστες κλπ. Έτσι, θα γνωρίζεις που είναι τι και δεν θα χάνεις χρόνο το πρωί που αναρωτιέσαι “που είναι το μπεζ παντελόνι που σκέφτηκα χθες να βάλω σήμερα στην δουλειά”. Εγώ το έκανα και είναι σωτήριο.

 

Βάλε φως

Φαντάσου να ανοίγεις την ντουλάπα σου και να έχεις φως! Είναι απόλυτα χρηστικό και θα κάνεις την ζωή σου πολύ πιο εύκολη. Αν δεν θέλεις να μπλέξεις με πολλές εργασίες υπάρχουν και μικρά σποτ με μπαταρίες που είναι αυτοκόλλητα και εύκολα να τα τοποθετήσεις.

 

Τοποθέτησε τα ρούχα σου στα ράφια όμορφα

Τα ελαφριά πλεκτά, τα hoodies ,οι μπλούζες σου πρέπει να διπλώνονται από τα ελαφρύτερα στα βαρύτερο, ανά βάρος και ανά χρώμα. Βάλε πιο κάτω τα πιο χοντρά και σιγά σιγά ανέβα στα πιο ελαφριά ενώ μπορείς να έχεις και μία χρωματική αναβάθμιση ξεκινώντας από τα σκούρα στα πιο ανοιχτόχρωμα.

 

Οργάνωση εσωρούχων

Έχεις ένα συρτάρι “τίγκα” στα εσώρουχα που συνήθως είναι και το πιο ακατάστατο. Εκεί υπάρχουν σλιπ και σουτιέν που έχεις αγοράσει τα τελευταία χρόνια και όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους. Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι τα εσώρουχα που έχουν χάσει το αρχικό τους χρώμα και την ελαστικότητα τους δεν έχουν κανένα λόγο να είναι στην ντουλάπα σου. Δεν τα φοράς πια και πιάνουν χώρο χωρίς λόγο. Αυτά είναι συνήθως τα εσώρουχα που έχεις πάνω από τρία χρόνια. Τα πετάς λοιπόν, και ετοιμάζεσαι να πάρεις καινούργια!Τώρα όσα έμειναν τα τακτοποιείς ανά κατηγορία και αν θες σε ειδικές θήκες υφασμάτινες: μία για τις κάλτσες, μία για τα σλιπ, μία για τα καλσόν κλπ.

 

Παπούτσια

Ποτέ μαζί με τα ρούχα! Iδανικά σε παπουτσοθήκες σε άλλο χώρο, μπορείς να έχεις τα εποχιακά σου μόνο και τα άλλα να τα αποθηκεύεις όπως και ρούχα στο πατάρι ή στην αποθήκη σου.

 

Aξεσουάρ – μαντήλια – φουλάρια – ζώνες

Υπάρχουν μικρά καλάθια που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και να τα βάλεις σε ένα μεγάλο συρτάρι, αν έχεις στην ντουλάπα σου αποκλειστικά για αυτά ή σε ένα ράφι στο πάνω ή κάτω μέρος. Έτσι, θα τα έχεις όλα μαζεμένα και τακτοποιημένα.

Ακολούθησε σιγά σιγά την διαδικασία και θα δεις ότι σε λίγο χρόνο θα έχεις μία άλλη ντουλάπα, κάτι που θα σου χαρίσει ποιότητα στην καθημερινή σου ζωή και θα ανανεωθείς με τον καλύτερο τρόπο!

 

Read More

And More