Minas, ποιος ήταν ο Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων που έφυγε από την ζωή!

Έφυγε από την ζωή ο σχεδιαστής κοσμημάτων Μηνάς, που είχε ξεχωρίσει για την καλλιτεχνική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας μία συγκεκριμένη ”υπογραφή” στις collection του!

Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένεια του με μία συγκινητική ανάρτηση:

View this post on Instagram

Με μεγαλη θλιψη αποχαιρετουμε το Μηνά… το δικο μας Μηνά… το συζυγο, τον πατερα, τον ανησυχο καλλιτεχνη. Το μεγαλο του ταξιδι ξεκινα με ενα λευκο χαρτι και ενα μολυβι. «Τα αστρα ανατελλουν και δυουν στις ιδιες θεσεις. Τα «αστρα» του Μηνά τωρα λαμπουν ακομη περισσοτερο καθως βρηκαν τη θεση για την οποια δημιουργηθηκαν: τον ουρανο. Εκει ανηκουν πλεον και δε θα δυσουν ποτέ». • Οικογένεια Μηνάς • • With great sadness we bid farewell to Minas… Our Minas was a loving husband, a devoted father and a famously creative spirit. His final journey begins like all of his endeavours, with pencil and paper. • The stars rise and set every night, now Minas’ “Astra” shines alongside them in the place for which it was created: the sky. It belongs there and its brightness will never fade.’ • • The MINAS family

A post shared by M i n a s (@minasdesigns) on

Το πραγματικό του όνομα ήταν Μηνάς Σπυρίδης, γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία και κυνήγησε το όνειρο του στο χώρο του design αρχικά και αργότερα στο κόσμημα. Αρχίζει από τα χαμηλά το 1952 σαν παιδί για όλες τις δουλειές στον οίκο «Βουράκη», επίσημο προμηθευτή τότε της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Μετά τον στρατό ταξιδεύει  σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, βλέπει τις τάσεις και ανακαλύπτει συνεχώς καινούρια πράγματα περνώντας από την Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία μεταξύ άλλων.

Την δεκαετία του 60 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλαδα και να δημιουργήσει τον δικό του χώρο!Όταν επιτέλους θα καταφέρει, σχεδιάζοντας και φτιάχνοντας τα πάντα ο ίδιος, πηγαίνει με χαρά να το ανοίξει ένα πρωί του Απρίλη, το 1967 τον περιμένει μία μεγάλη έκπληξη: «Οδηγούσα την βέσπα, όταν έπεσα πάνω στα μπλόκα και στα τανκς” η δικτακτορία μόλις ξεκινάει, ”Τελικά μετά από λίγους μήνες αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα όπου δεν κινούνταν τίποτε στον χώρο και να πάω στην Αμερική” έχει πει σε συνέντευξή του.

Εκεί θα μείνει και θα δουλέψει 11 χρόνια με μεγάλη επιτυχία!

Είδε να φοράνε τα κοσμήματα του τα 2\4 των οι Rolling Stones, ο Lou Reed, ο Nobu Matsuhisa, ο Tonino Carotone και πολλοί ακόμη διάσημοι που γοητεύθηκαν από την ιδιαίτερη αισθητική του.

Επιστρέφει στην Ελλάδα την δεκαετία του 80 και συνεχίζει από εδώ πλέον την δυναμική πορεία του που τον κατατάσσουν στους πιο επιτυχημένους Έλληνες σχεδιαστές!

Read More

And More