Ο Τάσος Σωφρονίου φωτογραφίζει την καλοκαιρινή του συλλογή κι εμείς μπαίνουμε backstage!

Είναι σχεδιαστής, στιλίστας, φωτογράφος και δημοσιογράφος μόδας! Καταπιάνεται με κάθε τομέα γύρω από τη μόδα, μια τέχνη που γνωρίζει καλά! Έχει κάνει σημαντικές δουλειές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα έγινε γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό από τη συμμετοχή του στο Next Top Model 1 και 2.

Σήμερα χωρίζει τις μέρες του ανάμεσα στην Κωσταντινούπολη που είναι η σχεδιαστική έδρα της εταιρίας του Conquistador, το Παρίσι όπου δειγματίζει τη συλλογή του για το καλοκαίρι του 2012 ενώ σε λίγο καιρό θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι για να συμμετέχει ως καλεσμένος στην Εβδομάδα μόδας.

Εμείς τον συναντήσαμε στο backstage της φωτογράφησης για το lookbook της ανδρικής συλλογής του για το καλοκαίρι του 2012 και του ζητήσαμε να μας ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο της μόδας μέσα από τα δικά του μάτια.

Έχεις ολοκληρώσει την νέα συλλογή Conquistador για το καλοκαίρι του 2012. Πως είναι η διαδικασία και πως θα περιέγραφες τα ρούχα;
Αυτή τη στιγμή γίνονται οι ανδρικές εβδομάδες μόδας σε Λονδίνο και Παρίσι και έτσι κι εγώ θα ταξιδέψω την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι για να δειγματίσω τη νέα συλλογή για το επόμενο καλοκαίρι. Συνεργάζομαι με μια εταιρία δημοσίων σχέσεων στο Παρίσι που με βοηθάει να διανείμω τα ρούχα μου διεθνώς. Το κεντρικό studio σχεδιασμού μου και η παραγωγή γίνεται στην Κωνσταντινούπολη.
Αφού κάνω όλο το research και σχεδιάσω τα πρώτα σχέδια στην Αθήνα πηγαίνω για περίπου ένα μήνα εκεί και κάνω όλη μου τη δουλειά.

Η συλλογή έχει πολλές army αναφορές και πολλά αφαιρετικά μετάλλια. Χρησιμοποίησα πολλά φερμουάρ που δεν ενοχλούν το δέρμα και τις κινήσεις. Έχω χρησιμοποιήσει βαμβακερό ύφασμα ενώ τα φερμουάρ είναι σαν ένα μόνιμο αξεσουάρ πάνω στο ρούχο και μπορεί να τα φορέσει ένας άντρας 18 ετών μέχρι και κάποιος κύριος ετών 40. Αυτή είναι η Τρίτη μου συλλογή αλλά είναι η πρώτη καλοκαιρινή και ήταν μεγάλη πρόκληση γιατί χρησιμοποίησα χρώμα όπως το κάραμελ, ένα φουτουριστικό γκρι, μαύρο και λευκό. Τα φερμουάρ είναι σε ροζ ζρυσό, μαύρο και καφέ. Το trademark των ρούχων είναι το μεγάλο μήκος στις μπλούζες που φτάνει τους 80 πόντους σε συνδυασμό με τα στενά μανίκια! Οι Έλληνες αγκάλιασαν από νωρίς τα ρούχα πολύ περισσότερο από τους ξένους. Επιτυχία ήταν για μένα ότι άνθρωποι που δεν με ξέρουν ήρθαν και αγόρασαν τα ρούχα επειδή τους άρεσαν.

Που μπορεί να τα βρει κανείς στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα μπορείς να τα βρεις στα καταστήματα Sotris, Detroit και Χιονίδης στη Θεσσαλονίκη.

Πως σε επηρέασε το όλο κλίμα των «αγανακτισμένων» που επικρατεί αυτή την περίοδο;
Είμαι αντιδραστικός άνθρωπος σαν προσωπικότητα. Θεωρώ ότι περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Δυστυχώς είναι μια περίοδος που κανείς δεν φροντίζει να απαλύνει τον πόνο με αποτέλεσμα κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι πολύ δύσκολη. Εγώ σαν Conquistador θέλω να δώσω την έννοια ενός άντρα κατακτητή και ερευνητή. Έτσι και η εταιρία δεν λέγεται Τάσος Σοφρωνίου αλλά απευθύνεται στον άνδρα που δεν μένει στάσιμος, ταξιδεύει, αναζητά συνέχεια νέα πράγματα. Εάν έκανα ρούχα με την επωνυμία Τάσος Σοφρωνίου τα ρούχα μου θα απευθυνόταν σε πολύ λιγότερο κόσμο και θα είχαν πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Τι βήματα ετοιμάζεις στο εξωτερικό;
Είμαι καλεσμένος από την οργάνωση Εβδομάδας Μόδας της Μέσης Ανατολής το 2ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Έχουν καλέσει 5 ευρωπαίους σχεδιαστές, δύο Γάλλους, ένα Ισπανό, ένα Ιταλό και εμένα να παρουσιάσουμε τις συλλογές μας εκεί με μοντέλα από την Ευρώπη και έτσι θα είναι η ευκαιρία μου να κάνω την πρώτη μου μεγάλη πασαρέλα. Παράλληλα σχεδιάζω τα κοστούμια για μια παράσταση σύγχρονου χορού που θα ανεβεί από το Κρατικό Θέατρο της Γενεύης και λέγεται «Glory». Είναι μια πολύ μεγάλη παραγωγή και για μένα ήταν συγκλονιστικό το ότι μου ανέθεσαν να κάνω αυτά τα κοστούμια.
Βρέθηκα στη Γενεύη πριν από δύο εβδομάδες περίπου και ο τρόπος που με υποδέχτηκαν αλλά και οι δυνατότητες σχεδιασμού που μου έδωσαν από το ατελιέ ήταν απίστευτες. Αυτό θα είναι η αρχή για μια γυναικεία συλλογή που ελπίζω ότι θα λανσάρω για το καλοκαίρι του 2013.

Έχεις σχεδιάσει φούστες για την ανδρική συλλογή Conquistador. Πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σε σοκάρει στη μόδα;
Θεωρώ ότι τα ρούχα δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό, αυτό σημαίνει ότι είτε ένας άντρας βάλει μια φούστα ή μια γυναίκα ένα αντρικό μποξεράκι δεν θα προκαλέσει αίσθηση. Τα σημερινά παιδιά έχουν πολύ πιο ανοικτούς ορίζοντες. Όπως ο Σισέ φοράει μια φούστα έτσι και μια γυναίκα μπορεί να φορέσει ένα αντρικό κομμάτι. Πέρσι παρουσίασα στη Μεγάλη Βρετανία στην πρώτη παρουσίαση των Conquistador ένα παντελόνι με ενσωματωμένη φούστα και πουλήθηκαν φούστες. Δεν χρειάζεται να είναι επώνυμος κάποιος για να το φορέσει. Με σοκάρει πάρα πολύ ο συντηρητισμός. Όλοι προσπαθούν να βγάλουν πολλά εκατομμύρια από τη μόδα. Αυτό το βλέπουμε και στη διαδοχή των σχεδιαστών στους οίκους. Εάν κάποιος σχεδιαστής παρουσιάσει μια συλλογή και δεν γίνουν οι αναμενόμενες παραγγελίες αμέσως φεύγει! Ο κάθε σχεδιαστής χρειάζεται λίγο χρόνο όπως ο Ricardo Tisci του οίκου Givenchy που σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του αιώνα. Η μόδα καθρεφτίζει την πολιτική και την οικονομία που περνάνε επίσης μια περίοδο συντηρητισμού.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος πρωτοπόρος σχεδιαστής σήμερα;
Μου αρέσει πολύ ο Rick Owens, βγήκε σε μια περίοδο που έκανε κάτι διαφορετικό, βρήκε το κοινό του και έφτιαξε μια πολύ μεγάλη εταιρία. Η χειμερινή συλλογή του ήταν καταπληκτική, κομψή και σύγχρονη.

Ποιους Έλληνες σχεδιαστές ξεχωρίζεις;
Μου αρέσει πολύ ο Δημήτρης Πέτρου γιατί τα κάνει όλα μόνος του, έχει μια συγκεκριμένη γραφή και την τηρεί. Θεωρώ ότι η Λουκία είναι ένα μεγάλο κόσμημα για την ελληνική μόδα, έχει τρομερό vision, είναι σύγχρονη και έχει κλασικό background. Επίσης εκτιμώ τον κύριο Λάσκαρη που παίρνει το κλασικό και το φέρνει στο μέλλον. Οι Deux Hommes είναι ένα τρομερό κομμάτι της ελληνικής μόδας και θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα πράγματα στο εξωτρικό.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη Μαίρη Κατράντζου;
Η Μαίρη μέσα στην επόμενη δεκαετία θα φτιάξει τον επόμενο μεγάλο οίκο. Ο οίκος Pucci είναι διάσημος για τα prints. Ένα αντίστοιχο οίκο θα δημιουργήσει η Μαίρη Κατράντζου. Αυτό που κάνει είναι genious, κάνει οπτική γλυπτική και δίνει την αίσθηση του 3D. Αυτό που κάνει είναι μοναδική ιδέα γιατί δημιουργεί ένα δεύτερο δέρμα για κάθε γυναίκα που το φοράει. Πιστεύω ότι είναι στο top5 των σχεδιαστών σε όλο τον κόσμο.

Ετοιμάζεις κάτι τηλεοπτικά;
Το Next top Model νομίζω ότι έχει τελειώσει. Δεν θα γίνει 3ος κύκλος! Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, υπάρχει μια αναφορά για ένα ξένο project αλλά θα ξέρουμε στα τέλη Αυγούστου. Έχει γίνει απλώς μια casual κουβέντα αλλά θα γνωρίζουμε σίγουρα στο τέλος του καλοκαιριού.

Για ποια δουλειά σου μιλάς και φουσκώνεις από περηφάνια;
Το Conquistador φυσικά γιατί είναι όλο δικό μου! Σχεδιάζω, φωτογραφίζω κάνω το marketing και κάθε επιτυχία ή αποτυχία βαραίνει εμένα! Η τηλεόραση είναι ένα καλό break που δεν ήξερα ότι μπορώ να το κάνω. Απλώς επειδή είναι ένα μεγάλο καράβι και συνεργάζεσαι με πολλούς ανθρώπους πρέπει να βάλεις νερό στο κρασί σου.

Εάν διάλεγες 3 looks για το φετινό καλοκαίρι, για να τα βάλεις σε μια βαλίτσα διακοπών, ποια θα ήταν αυτά;
Θα διάλεγα ένα νέον μπλουζάκι, ένα φόρεμα μακρύ τύπου Pucci που έχει ελληνικά στοιχεία και μου θυμίζει Έλενα Ναθαναήλ από ελληνική ταινία και σίγουρα θα διάλεγα μια τσάντa Balenciaga που είναι το A και το Ω για κάθε γυναίκα πόλης.

Ποια λάθη θα ήθελες να διορθώσουν οι Ελληνίδες στο στιλ τους;
Θεωρώ ότι την τελευταία 3ετια οι Ελληνίδες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ! Το είδα και στα βραβεία του Μad. Η νέα γενιά καταναλώνει τη μόδα του σήμερα και αναζητά πιο ψαγμένα πράγματα, ενώ υπάρχει ένα κατάλοιπο μικρομεγαλισμού που προκαλεί στιλιστικά φάουλ.

Ποια tips πρέπει να έχει πάντα υπόψιν της μια γυναίκα;
Το πιο σημαντικό είναι η προσωπική υγιεινή! Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιαισθητικό από μια γυναίκα που έχει απεριποίητα νύχια και μαλλιά! Το στιλ δεν έχει να κάνει με τα κιλά ή το ύψος. Θέλω να βλέπω ανθρώπους με προσωπικό στιλ και ας είναι λίγο λάθος -παρά κάποιον που ακολουθεί την ομοιογένεια. Οι γυναίκες μου αρέσουν πάντα με ψηλό τακούνι και απεχθάνομαι τις πλαστικές σαγιονάρες στην πόλη!

Για περισσότερες πληροφορίες: info@conquistador.gr
Φωτογράφος: Πέτρος Χόντος

Δες εδώ τις πρώτες δυο αποκλειστικές φωτογραφίες από το νέο lookbook

Read More

And More