Ό, τι πρέπει να ξέρεις πριν πας καλεσμένη σε γάμο! Τα “ναι” και τα “όχι” της κομψότητας…

O γάμος είναι η φυσική εξέλιξη μιας σχέσης. Είναι το γεγονός που κάθε κορίτσι ονειρεύεται και το event που σου προκαλεί τον περισσότερο πανικό μη ξέροντας τι να φορέσεις. Δεν είναι αδύνατο, ούτε δύσκολο, ούτε πολυέξοδο αρκεί να έχεις φαντασία και στα χέρια σου βασικές πληροφορίες. Όπως τόπος, χρόνος, εποχή και φυσικά, που βρίσκεται η εκκλησία.

Που σημαίνει: όταν λάβεις το προσκλητήριο στα χέρια σου ξεπέρασε το σύνδρομο “διαβάζω μόνο τα κεφαλαία γράμματα”, ξεπέρασε το να κοιτάς τα ονόματα του ζευγαριού και κοίταξε τις λεπτομέρειες, που οι άνθρωποι με μεγάλη χαρά, τυπώσανε για σένα.
Θυμήσου πως το να παίρνεις το ζευγάρι τηλέφωνο όταν βρίσκεται υπο πυρετό προετοιμασιών για να το ρωτήσεις εάν το έδαφος στην εκκλησία είναι ομαλό, εάν χρειάζεται ζακετάκι το βράδυ αλλά και πως τους φαίνεται η ιδέα του να βάλεις stilettos στο γάμο τους είναι απλά κουραστικό.

Εφόσον έχεις διαβάσει το προσκλητήριο προσεκτικά και πλέον ξέρεις που πας, έρχεται η μεγάλη στιγμή του να σε οραματιστείς τι θα φοράς. Πριν προχωρήσω στο να σου δώσω μερικές ιδέες και tips που κάθε καλεσμένη οφείλει να ξέρει να σου αναφέρω το έναν και βασικότερο κανόνα από όλους. ΔΕΝ ΦΟΡΑΜΕ ΠΟΤΕ ΛΕΥΚΟ ΡΟΥΧΟ!

Ναι! Η μη τήρηση αυτού του όρου είναι ασυγχώρητη και η αποδοκιμασία από όλες τις παρευρισκόμενες αναπόφευκτη.
Το άσπρο χρώμα είναι το χρώμα της νύφης και ναι, το έχει σε αποκλειστικότητα. Είναι η μέρα της και δεν θα της αρέσει ιδιαίτερα να γυρίσει και να σε δει ντυμένη παρανυφάκι-γίγας! Κι αυτό σου το λέω, όχι γιατί απαραίτητα θα σε προσέξει η νύφη και θα θυμώσει αλλά γιατί πλέον τα νυφικά θυμίζουν περισσότερο φορέματα οπότε υπάρχει ο κίνδυνος το ρούχο σου να μοιάζει με της νύφης.

Τι να επιλέξεις;
Σκέψου είτε ρομαντικά είτε θηλυκά. Τα φορέματα σε απαλές αποχρώσεις, αέρινα υφάσματα και θηλυκά κοψίματα είναι από τα πρώτα που μπορείς να επιλέξεις. Να θυμάσαι όταν λέμε θηλυκά δεν εννοούμε προκλητικά. Είναι μια τελετή στην οποία πηγαίνεις και με την παρουσία σου τιμάς τη στιγμή του ζευγαριού. Δεν είσαι εκεί για να κλέψεις την παράσταση.


Από αριστερά Chloe, Ferragamo, Michael Kors

Μην ξεχάσεις όμως πως είσαι και γυναίκα και ναι πρέπει και θέλεις να είσαι και όμορφη και περιποιημένη γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιούς φίλους μπορεί να έχει καλέσει ο γαμπρός.

Από τις πρώτες σου επιλογές πρέπει να είναι τα φορέματα -είτε maxi, είτε midi (μέχρι το γόνατο), είτε σε απαλές, είτε σε έντονες αποχρώσεις. Και θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Φορέματα αέρινα, που αναδεικνύουν τους ώμους, την πλάτη ή ένα κομμάτι του σώματός σου είναι και θηλυκά και πρακτικά και καθόλου ριψοκίνδυνα. Kαι παράλληλα δείχνουν πως και στιλ έχεις και ξέρεις να ντύνεσαι ανάλογα με τη περίσταση.

Μην ξεχάσεις! Αν και το θεωρώ περιττό να αναφερθεί αφού σίγουρα το ξέρεις το κάνω για καλό και για κακό. Οι πολύ sexy και αποκαλυπτικές εμφανίσεις δεν ταιριάζουν στην περίσταση. Απέφυγε τα πολύ έντονα ντεκολτέ, τις διαφάνειες αλλά και τα κολλητά και mini φορέματα.


Από αριστερά Lanvin, Elie Saab, Elie Saab

Τι θα ήταν επίσης καλό να αποφύγεις σε αναλογία με τον τόπο.

Σου είπα προηγουμένως να έχεις στο μυαλό σου τον τόπο ώστε να ξέρεις τι αρμόζει καλύτερα στο χώρο.

Να θυμάσαι όμως πως και η απόλυτη ταύτιση με την περιοχή μπορεί και να είναι γραφική. Δηλαδή εάν το φόντο είναι καταπράσινο και ο γάμος γίνεται μέσα στη φύση το να εμφανιστείς εσύ με φόρεμα πράσινο με λουλούδια μάλλον θα φαίνεται σαν καμουφλάζ παρά ως στιλ. Απέφυγέ το και επέλεξε ένα φόρεμα σε έντονη χρωματικά μονοχρωμία.

– Τα τακούνια αν ο γάμος γίνεται στην παραλία αποκλείονται. Αυτονόητο. Το να εμφανιστείς στο beach bar με stilettos θα σου δυσκολέψει τόσο πολύ τη ζωή που θα καταλήξεις ξυπόλυτη.

– Εάν γίνεται σε νησί μάθε από πριν αν ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία είναι ομαλός, ώστε να ξέρεις αν μπορείς να βάλεις τακούνια ή όχι.

– Εάν χρειάζεται να φορέσεις φλατ παπούτσια απέφυγε τα φορέματα μέχρι το γόνατο. Θα σου προσθέσουν αυτόματα πόντους.

– Επειδή δεν βρισκόμαστε στο εξωτερικό απέφυγε να φορέσεις μεγάλα καπέλα, γάντια και υπερβολικά ή παραφορτωμένα αξεσουάρ.

– Μην φορτώσεις τον εαυτό σου με κοσμήματα. Όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο.

– Να θυμάσαι πως εκεί που θα πας θα βγεις φωτογραφίες οπότε φρόντισε τα ρούχα που θα επιλέξεις να κρύβουν τις ατέλειες και να αναδεικνύουν τα δυνατά σου σημεία.

– Ανεξαρτήτως τοποθεσίας ή εποχής μην φορέσεις τζιν ή casual ρούχα (το ίδιο και το αγόρι σου).

– Aπέφυγε τα πρωτοποριακά και trendy στιλ. Το να είσαι κομψή σε ένα γάμο είναι πολύ σημαντικό.

-Απέφυγε επίσης τις κοσμοϊστορικές υπερβολές πχ. φορέματα με ουρά, ταφτάδες με πέτρες κεντημένες και φορέματα χολιγουντιανών προδιαγραφών.

Τι να θυμάσαι σε αναλογία με τον χρόνο
Εάν ο γάμος γίνεται εποχή που φοράμε ρούχα καλοκαιρινά-ανοιξιάτικα – δηλαδή από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο- απέφυγε να κάνεις total black σύνολο. Ρούχα όπως μαύρα μακριά φορέματα, κοστούμια και μαύρες ολόσωμες φόρμες δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων κακόγουστες απλώς το μαύρο είναι ένα αρκετά βαρύ χρώμα που παραπέμπει σε μη χαρμόσυνα γεγονότα -δεν χρειάζονται τέτοιες αναφορές τέτοιες μέρες χαράς.


Aπό αριστερά Giambattista Valli, Μichael Kors, Loewe

Ο χρόνος επηρεάζει επίσης και το ύφος του φορέματος που μπορείς να επιλέξεις. Εάν ο γάμος γίνεται βράδυ έχεις αυτόματα πιο πολλές επιλογές αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιο “βαριά” υφάσματα και να κάνεις πιο έντονα – grande -σύνολα. Εάν ο γάμος γίνεται πρωί είναι καλό να περιοριστείς σε cocktail ανάλαφρες εμφανίσεις.

Read More

And More