Όταν η ελληνική παράδοση εμπνέει την παγκόσμια μόδα

Όπως όλοι ξέρουμε η  μόδα είναι μια μορφή τέχνης. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τόπους, πολιτισμούς και εποχές. Οι σύγχρονοι σχεδιαστές εμπνέονται από τις παραδοσιακές στολές των λαών και ενσωματώνουν στοιχεία τους στις συλλογές τους, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα κάτι εντελώς καινούριο, που μιλάει στους ανθρώπους του καιρού μας. Έτσι, η ελληνική παράδοση δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια ενότητα!

Παραδοσιακά τοπικά μοτίβα που είχαμε δει σε ρούχα ξεχασμένα σε σεντούκια ή και σε ρούχα που θύμιζαν χωριό και παράδοση, κοσμήματα από φορεσιές τοπικές, στοιχεία όπως η φούντα και οι πιέτες της φουστανέλας, δίνουν το κυρίαρχο ύφος της παραδοσιακής ελληνικής μόδας που πολλές φορές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την παγκόσμια μόδα κάνοντας μας περήφανους.

 

Δηλωμένος λάτρης της Ελληνικής Κληρονομιάς ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Jean Paul Gaultier έχει εμπνευστεί από την Ελλάδα παραπάνω από μία φορές, δημιουργώντας φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικής παραδοσιακής “μόδας”. Μελέτησε τα ρούχα αυτής της παράδοσης πολύ καλά, όμως προχώρησε στη δημιουργία υπέροχων, σύγχρονων σχεδίων.

 

Στη φθινοπωρινή συλλογή 2010, η επίδραση των παραδοσιακών Ελληνικών στολών είναι ιδιαίτερα εμφανής. Ο Jean Paul Gaultier παρουσίασε ρούχα που απευθύνονται ξεκάθαρα στη σύγχρονη γυναίκα, στα οποία ενσωμάτωσε στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Στη συνέχεια ερχόμαστε στον Τζον Γκαλιάνο, ο οποίος παρουσίασε πολύ θεατρικά ρούχα στη χειμερινή κολεξιόν του 2009, αντλώντας έμπνευση από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, και οι δημιουργίες του ενσωματώνουν στοιχεία από τις στολές της Βόρειας Ελλάδας.

 

 

Δεν θα έπρεπε όμως να ξεχνάμε ότι χρειάζεται πολύ ευρεία αντίληψη της ιστορίας του ενδύματος και γνώση της μόδας, για να μπορεί ένας σχεδιαστής να βάζει την παράδοση στην καθημερινότητα και ο Galliano έχει όλη αυτή την γνώση. Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους ευφυέστερους σχεδιαστές μόδας της γενιάς του και κατάφερε με αυτή την collection να αναβιώσει την ιστορία πολλών χωρών όπως και της Ελλάδα, βάζοντας στοιχεία ιστορικά μέσα στα σύνολά του. Φούντες, πιέτες, γιλέκα, κοσμήματα, ζώνες, θύμιζαν στολές από την Ήπειρο και απέδωσαν φόρο τιμής στην ελληνική παράδοση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δημιουργίες της διάσημης Σοφίας Κοκκοσαλάκη, η οποία χρησιμοποιούσε τη τεχνική των πτυχώσεων της φουστανελάς, folk στοχεία αλλά και ύφος των παραδοσιακών κοσμημάτων σε πολλές δημιουργίες της και κατέγραψε με τον πιο σύγχρονο τρόπο το αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης στις δημιουργίες της.

 

Φέτος, η χώρα μας γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ο οίκος Hermes ένας από τους εμβληματικούς οίκους της Γαλλίας έρχεται να αποδώσει τον δικό του φόρο τιμής στην ελληνική επανάσταση λανσάροντας ένα συλλεκτικό μαντήλι με την λέξη “Ελευθερία” τυπωμένη πάνω.

Βλέπουμε ότι με το πέρασμα των χρόνων η ελληνική παράδοση συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμα της στην μόδα και αυτό δείχνει την δύναμη της, μία δύναμη που θα συνεχίσει να φέρνει δημιουργικότητα και σε νέους εικαστικούς σχεδιαστές καλλιτέχνες και αυτό την κάνει απλά ΜΟΝΑΔΙΚΗ!

 

Read More

And More