Πέθανε η σχεδιάστρια Laura Biagiotti

Πέθανε η σχεδιάστρια Laura Biagiotti | tlife.gr

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Λάουρα Μπιατζότι πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Ρώμη, σε ηλικία 73 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Η Λάουρα Μπιατζότι, γνωστή ως «βασίλισσα του Κασμίρ» όπως την αποκαλούσαν οι New York Times, υπήρξε πρωτοπόρος στην εξαγωγή των ιταλικών ρούχων σε μακρινές αγορές, όπως η Κίνα (με το ντεφιλέ που παρουσίασε το 1988) και στην πρώην Σοβιετική Ένωση (το 1995).

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1965 δουλεύοντας στο πλευρό της μητέρας της Ντέλια, η οποία μόλις είχε ανοίξει ένα ατελιέ στη Ρώμη και είχε σχεδιάσει τις στολές του ιπτάμενου προσωπικού της αεροπορικής εταιρίας Alitalia. Η νεαρή Λάουρα στην αρχή έκανε διανομή ενδυμάτων μεγάλων ονομάτων της υψηλής ραπτικής, πριν παρουσιάσει την πρώτη της κολεξιόν «Laura Baggiotti» το 1972 στη Φλωρεντία. Μαζί με μια ομάδα άλλων σχεδιαστών, όπως οι Τζιανφράνκο Φερέ και Οτάβιο Μισόνι, αποφασίζουν να μεταφέρουν το κέντρο της ιταλικής μόδας από τη Φλωρεντία στο Μιλάνο.

Από το 1980 ζούσε και εργαζόταν σε έναν πύργο του 11ου αιώνα στα περίχωρα της Ρώμης, που είχε αναπαλαιώσει μαζί με το σύζυγό της Τζιάνι, ο οποίος πέθανε το 1996. Η κόρη της Λαβίνια, τρίτη γενιά, είναι αντιπρόεδρος του οίκου Μπιατζότι. Η Λάουρα Μπιατζότι, επίσης γνωστή στη χώρα της για την υποστήριξή της στις τέχνες, προσέφερε χορηγίες για την αποκατάσταση πολλών ιστορικών ιταλικών κτιρίων.

Κάθε χρόνο, ο όμιλος Μπιατζότι παρουσιάζει πάνω από 70 συλλογές ρούχων και αξεσουάρ. Ο οίκος, ο οποίος δηλώνει ότι χρησιμοποιεί 50.000 κιλά κασμίρ ετησίως, έχει ισχυρή παρουσία και στη αρωματοποιία.

READ more