Πέθανε ο εμβληματικός fashion editor Αndre Leon Talley

O κόσμος της μόδας θρηνεί τον χαμό ενός εβληματικού δημοσιογράφου, fashion editor, στιλίστα και fashion icon, έφυγε από την ζωή ο «γίγαντας» της μόδας: André Leon Talley.

Νοσηλευόταν  στο νοσοκομείο Γουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης. Η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

SPLASH/Ideal Images

Άντρε Λιόν Τάλεϊ μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα και άρχισε να ασχολείται με τη μόδα σε νεαρή ηλικία, βλέποντας γυναίκες να παρελαύνουν μέσα και έξω από την εκκλησία. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του, η οποία ενθάρρυνε το ενδιαφέρον του για την τέχνη, το στυλ και τη δημιουργικότητα και αργότερα φοίτησε στο πανεπιστήμιο Μπράουν, όπου σπούδασε Γαλλική Λογοτεχνία.

Μετά το πανεπιστήμιο έκανε πρακτική άσκηση για την Νταϊάνα Βρίλαντ, τη θρυλική αρχισυντάκτρια της Vogue, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, όταν εκείνη εργαζόταν στο Ινστιτούτο Κοστουμιών.

Ο Τάλεϊ εργάστηκε στο περιοδικό Interview του Άντι Γουόρχολ και στη συνέχεια στο Women’s Wear Daily, εμπορικό περιοδικό του κλάδου. Ενώ ήταν στο WWD μετακόμισε στο Παρίσι, έγινε ο επικεφαλής του γραφείου του Παρισιού και ερχόταν σε συνεχή επαφή με τους πιο ισχυρούς σχεδιαστές του κλάδου. Οι κριτικές του κέρδιζαν συνεχώς την προσοχή και δημιούργησε στενές φιλικές σχέσεις με τους Καρλ Λάγκερφελντ και Ιβ Σεν Λοράν.

Getty Images

Ο Andre Leon Talley  είχε ξεκινήσει να εργάζεται στη Vogue το 1983 ως διευθυντής μόδας και γρήγορα έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής και το δεξί χέρι της Anna Wintour, μια θέση που είχε από το 1987 έως το 1995. Όταν έφυγε από τη Vogue μετακόμισε στο Παρίσι και εργάστηκε στο περιοδικό W στο οποίο είχε εργαστεί και στις αρχές της καριέρας του.

Στη Vogue συνέχισε να εργάζεται σαν συντάκτης ενώ το 1998 επέστρεψε αυτή τη φορά σαν διευθυντής σύνταξης, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 2013. Σαν fashion editor είχε επίσης συνεργαστεί με τα Women’s Wear Daily, The New York Times και Interview Magazine.

Ο Τάλεϊ ήταν μια επιβλητική φιγούρα στη σκηνή της μόδας λόγω του ύψους του, της τάσης του να φορά πολύχρωμα καφτάνια και της εκκεντρικότητάς του.

Συμβούλευε τους Ομπάμα για τη μόδα, συστήνοντας τη Μισέλ Ομπάμα στον σχεδιαστή Τζέισον Γου, ο οποίος δημιούργησε το φόρεμα που φόρεσε στην τελετή ορκωμοσίας του συζύγου της.

Ως ιστορικός μόδας συνεργάστηκε για διάφορα ντοκιμαντέρ, «Valentino: The Last Emperor», «Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards» και «The First Monday in May».

Στη ζωή, στους ανθρώπους που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής του και στην καριέρα του επικεντρώνεται το ντοκιμαντέρ «The Gospel According to Andre».  

SPLASH/Ideal Images

Το 2020 κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά του για τη ζωή και την καριέρα του με τίτλο ‘The Chiffon Trenches’ στα οποία εξηγεί πως από το σπίτι της γιαγιάς του στη Βόρεια Καρολίνα κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μόδας. Στο βιβλίο μιλάει εκτενώς και για τη σχέση του με την Anna Wintour που μετά από 30 χρόνια φιλίας μάλλον είχε άδοξο τέλος: “Νομίζω ότι η σχέση μου μαζί της είναι σε πάγο. Ελπίζω ότι δεν θα είναι έτσι για πάντα” είχε πει.

 

 

 

 

Read More

And More