Πέθανε ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake

O διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake πέθανε σε ηλικία 84 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο!

 

Ο σχεδιαστής έγινε παγκοσμίως γνωστός για το πτυχωτό στιλ ρούχων του που δεν ζαρώνει ποτέ και είναι αυτός που έφτιαξε το χαρακτηριστικό μαύρο ζιβάγκο του φίλου και ιδρυτή της Apple Steve Jobs.

Το όνομα του Miyake, έγινε σύνθημα για τον δυναμισμό της Ιαπωνίας τόσο στη μόδα όσο και στην οικονομία τη δεκαετία του 1980.

Γνωστός για την πρακτικότητά του, ο Miyake λέγεται ότι ήθελε να γίνει είτε χορευτής είτε αθλητής προτού διαβάσει τα περιοδικά μόδας της αδερφής του τον ενέπνευσε να αλλάξει κατεύθυνση.

 Ο Miyake γεννήθηκε στη Χιροσίμα και ήταν επτά ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη.

Ήταν απρόθυμος να μιλήσει για το γεγονός στη μετέπειτα ζωή του. Το 2009, γράφοντας στους New York Times ανέφερε ότι δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ως «ο σχεδιαστής που επέζησε» από τη βόμβα.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ», έγραψε, προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του πέθανε από έκθεση στην ακτινοβολία. “Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν, και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Έτρεξα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή αυτό είναι σύγχρονο και αισιόδοξο».

 

Σπούδασε γραφιστική στο Τόκιο, ενώ αργότερα έμαθε σχέδιο ρούχων στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τους διάσημους σχεδιαστές Guy Laroche και Hubert de Givenchy, πριν κατευθυνθεί στη Νέα Υόρκη.

 

Το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο και ίδρυσε το Miyake Design Studio. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέπτυξε έναν νέο τρόπο πλισέ, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, με τα ρούχα να κρατούν το πτυχωτό σχήμα τους.

 

Τελικά ανέπτυξε περισσότερες από δώδεκα σειρές μόδας που κυμαίνονταν από την κύρια Issey Miyake για άνδρες και γυναίκες μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα πριν ουσιαστικά αποσυρθεί το 1997 για να αφοσιωθεί στην έρευνα.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

Η πορεία του στην μόδα είναι μεγαλειώδεις και έχει αφήσει το στίγμα του με τα πρωτοποριακά του σχέδια που εμπνεπουν ακόμη και σήμερα ενώ δημιούργησε μία νέα σχολή σχεδιασμού.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

Ο ίδιος υποστήριζε ότι τα ρούχα που σχεδιάζει κατά γενική ομολογία, “δεν έχουν ηλικία”, μπορούν να φοριούνται για πάντα ενώ τόνιζε ότι: “Η δουλειά των σχεδιαστών είναι να δημιουργείς κάτι που να λειτουργεί στην πραγματική ζωή”.

Του απονεμήθηκε η Λεγεώνα της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση το 2016, σε τελετή στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο.

Τα ρούχα του Miyake είναι γλυπτά και έχουν κίνηση, καθώς και μια αίσθηση απλότητας, είναι μοναδικά και σίγουρα έγραψαν ιστορία!

Φωτογραφίες Getty Images

Read More

And More