Πώς να περιποιηθείς τα ρούχα σου: Μεταξωτά, βαμβακερά, μάλλινα, δερμάτινα…

Όταν πρόκειται για την γενική καθαριότητα, μερικές φορές φαίνεται ότι ο καθένας-ακόμα και η μητέρα μας- έχει συμβουλές και κόλπα στα οποία ορκιζόμαστε και, ειδικά όταν πρόκειται για τη φροντίδα των ρούχων.. Μερικά είναι χρήσιμα, ενώ άλλα… , όχι και τόσο πολύ.

Με αυτό κατά νου, σήμερα συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φροντίσεις αποτελεσματικά κάθε ρούχο στην ντουλάπα σου, από τα βαμβακερά μέχρι τα δερμάτινα. Μετακινήσου προς τα κάτω για να τα δεις!

MΕΤΑΞΩΤΑ
-Ενώ το στεγνό καθάρισμα είναι μια χαρά για τα basic μεταξωτά κομμάτια, είναι ακόμα καλύτερο να τα πλένεις στο χέρι, προκειμένου να τα κρατήσεις σε καλή κατάσταση.

-Πλύνε τα μεταξωτά στο χέρι σε δροσερό ή χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας ένα μικρό μέρος ήπιου απορρυπαντικού όπως Woolite, ή σαμπουάν διαλυμένο σε νερό.

-Όπως και οι περισσότερες φυσικές ίνες, το μετάξι δεν ανέχεται τις αλλαγές στη θερμοκρασία, έτσι προσπάθησε να διατηρείς την ίδια θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του πλυσίματος.

-Ποτέ μην στίψεις το μετάξι για να στεγνώσει! Αντ’ αυτού τοποθέτησε το επάνω σε μια πετσέτα και πίεσέ το απαλά.

-Πλύνε τα κομμάτια που έχουν την ετικέτα “Μεταξωτά που πλένονται» (εσώρουχα, φανελάκια, κλπ) στο πλυντήριο, μέσα σε μια μαξιλαροθήκη.

-Για να αποφύγεις την απώλεια χρώματος και να κρατήσεις το μετάξι σε καλή κατάσταση, να προσθέσετεις έως τρεις κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι για κάθε δύο λίτρα νερό.

-Το μετάξι πρέπει να σιδερώνεται ενώ είναι ακόμα νωπό. Ρύθμισε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και μη χρησιμοποιείς ατμό, ο οποίος μπορεί να αφήσει υδατογραφήματα.

-Πάντοτε να αποθηκεύεις το μετάξι σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, και ποτέ μην το καλύπτεις με πλαστικό αφού το ύφασμα πρέπει να αναπνέει.

ΚΑΣΜΙΡ
-Παρά τα όσα λέει στην ετικέτα, το κασμίρι είναι καλύτερο να πλένεται στο χέρι με κρύο νερό με παιδικό σαμπουάν ή Woolite για βέλτιστη απαλότητα και προστασία από τα χημικά (και μόνο περίπου δύο φορές την σεζόν).

-Ποτέ μην κρεμάσεις ένα υγρό κασμιρένιο πουλόβερ από τους ώμους, αυτό θα το κάνει να απλώσει.

-Πάντα δίπλωνε το κασμίρ πουλόβερ σου σε τρίτα έτσι ώστε να μην αποκτά γραμμή αναδίπλωσης κάτω από το μπροστινό μέρος του πουλόβερ.

-Πάντα να πλένεις το κασμίρι πριν το αποθηκεύσεις για το χειμώνα, αφού οι σκώροι προσελκύονται από τις καθημερινές μας μυρωδιές, όπως τα αρώματα, τα τρόφιμα, το αποσμητικό, και τον καπνό.

-Αν κάνεις στεγνό καθάρισμα στο κασμίρ σου, φρόντισε να το αφαιρέσεις από το προστατευτικό πλαστικό αμέσως. Τύλιξέ το σε απορροφητικό χαρτί και τοποθέτησέ το σε σακούλα με άρωμα κέδρου.

ΒΑΜΒΑΚΙ
-Το βαμβάκι είναι υπερ-ανθεκτικό, έτσι τα ρούχα μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο με οποιοδήποτε απορρυπαντικό και λευκαντικό.

-Για καλύτερα αποτελέσματα, πλύνε τα βαμβακερά σου σε ζεστό νερό σε ένα κανονικό κύκλο πλύσεως.

-Βάλτα στο στεγνωτήριο σε χαμηλή ρύθμιση.

-Εάν το βαμβακερό σου είναι άσπρο, μπορείς να το πλύνεις με λευκαντικό σε ζεστό νερό.

-Για να διατηρήσεις τις βαμβακερές πετσέτες, τα μπουρνούζια και τις πετσέτες προσώπου αφράτες, χρησιμοποίησε τη μισή ποσότητα απορρυπαντικού και βάλε έναν επιπλέον κύκλο ξεβγάλματος (τα υπολείμματα απορρυπαντικού μπορεί να μειώσουν την απαλότητα).

-Το βαμβάκι τσαλακώνει εύκολα, αλλά μπορεί να σιδερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο θερμότητας.

ΒΙΣΚΟΖ / ΡΕΓΙΟΝ
-Το βισκόζ έχει μια μεταξένια εμφάνιση και αίσθηση, αναπνέει όπως το βαμβάκι, και είναι ελαφρύ. Ωστόσο, τσαλακώνει πολύ εύκολα, γι ‘αυτό συνιστάται το σιδέρωμα σε μεσαία θερμοκρασία με ατμό.

– Εάν το ρούχο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό ή έχει περίπλοκο ντραπάρισμα, προτείνεται το πλύσιμο στο χέρι σε δροσερό ή χλιαρό νερό.

– Άπλωσε τα ρούχα εντελώς υγρά (χωρίς στίψιμο), καθώς αυτό θα βοηθήσει να μην τσαλακωθούν και θα διασφαλίσει το να μη χάσουν τη φόρμα τους.

ΔΕΡΜΑΤΙΝΟ ΜΠΟΥΦΑΝ
-Πριν φορέσεις ένα δερμάτινο μπουφάν, ψέκασέ το με scotch guard ή ένα παρόμοιο σπρέι για να βοηθήσεις στην πρόληψη της εισροής νερού, λεκέδων ή βρωμιάς.

-Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσεις το δέρμα καθαρό είναι απλά να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό πανί.

-Όταν βγάζεις το jacket σου, να το κρεμάς σε ένα καλό σχήμα στην κρεμάστρα όσο το δυνατόν συχνότερα. Όπως τα δερμάτινα παπούτσια, το υλικό απλώνει εύκολα.

-Το δερμάτινο μπουφάν είναι πιο επιρρεπές στους λεκέδες νερού όταν δεν αντιμετωπίζονται σωστά, και ενώ θα πρέπει να αποφεύγεις να το φοράς όταν ο καιρός είναι βροχερός, είναι επίσης σημαντικό να το κρεμάς σε ξηρό, καλά αεριζόμενο ντουλάπι.

-Βάλε ένα conditioner για δέρμα στις περιοχές που είναι υπερβολικά ξηρές. Επίσης, το αλάτι μπορεί να λεκιάσει το δέρμα, έτσι σκούπισε αμέσως τους λεκέδες από αλάτι. Θα πρέπει επίσης το δερμάτινο μπουφάν σου να καθαρίζεται από έναν επαγγελματία μία φορά το χρόνο.

-Ποτέ μην χρησιμοποιήσεις πιστολάκι για τα μαλλιά να στεγνώσεις υγρό δέρμα.

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΑ
-Τα περισσότερα ρούχα από πολυεστέρα μπορούν εύκολα να πλένονται στο πλυντήριο σε ζεστό νερό, με πρόσθετο μαλακτικό υφασμάτων πολυεστέρα επειδή είναι επιρρεπή στο στατικό ηλεκτρισμό. Ορισμένα πολυεστερικά-μείγματα χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, έτσι πάντα να ελέγχεις την ετικέτα.

-Στέγνωσε το ρούχο σε χαμηλή θερμοκρασία και χρησιμοποίησε ένα μετρίως ζεστό σίδερο, αν χρειαστεί.

-Ο πολυεστέρας είναι εύκολος στη φροντίδα, αλλά κλειδώνει τους λεκέδες. Για να αφαιρέσεις ένα λεκέ, τρίψε την περιοχή και άφησε το να καθίσει για 10 έως 20 λεπτά πριν από την πλύση.

ΠΑΛΤΟ, ΓΙΛΕΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ
-Χρησιμοποίησε τον κλασικό τρόπο πλύσης και πρόσθεσε τη σωστή ποσότητα σαπουνιού σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι.

-Μην προσθέτεις περισσότερο απορρυπαντικό από όσο χρειάζεται -τα υπολείμματα σαπουνιού μπορεί να τα κάνει λιγότερο αφράτα.

-Αν τα ρούχα είναι πραγματικά βρώμικα, σταμάτησε το πλυντήριο στη μέση της πλύσης για μια ώρα και απλά άφησέ τα να μουλιάσουν.

– Για να διασφαλίσεις ότι όλο το απορρυπαντικό έχει ξεπλυθεί, κάνε έναν επιπλέον κύκλο πλύσης χωρίς σαπούνι καθόλου.

-Το στέγνωμα είναι μια αργή διαδικασία, επειδή υψηλή θερμότητα μπορεί να προκαλεί άσκοπη φθορά στο ρούχο.

-Ωστόσο, θα πρέπει να έχει κάποια θερμότητα, διότι διαφορετικά, το στέγνωμα θα πάρει πολλές ώρες.

-Σε ένα τυπικό στεγνωτήριο, η χαμηλή θερμότητα λειτουργεί καλύτερα για αυτά τα είδη

ΜΑΛΛΙΝΑ ΠΑΛΤΟ, ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ
-Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, περιποιήσου τα μάλλινα παλτό με ένα πανί ή βούρτσα σουέτ μετά από κάθε χρήση για να αφαιρέσεις τα χνούδια.

– Κρέμασε τα παλτό σε ανθεκτικές κρεμάστρες από ξύλο, ώστε το βάρος τους να μην τεντώνει την περιοχή των ώμων.

-Τα παλτό από μαλλί δεν πρέπει να κρεμαστούν σε μια ασφυκτικά γεμάτη ντουλάπα, αφού αναπνοή βοηθά το υλικό να διατηρεί τη φόρμα του.

-Αφαίρεσε τους λεκέδες ταμποναριστά (όχι τρίψιμο!) με κρύο νερό ή σόδα και με τη χρήση απορροφητικών πανιών ή χαρτιού κουζίνας.

-Τα παλτό από μαλλί θα πρέπει να καθαρίζονται στεγνά στην αρχή και στο τέλος της κάθε σεζόν.

-Άδειασε τις τσέπες από το μάλλινο παλτό και το παντελόνι σου μετά από κάθε χρήση για να τα προστατέψεις από χαλάρωση ή από το να χάσουν το σχήμα τους.

-Εάν τα ελαφριά μάλλινα πουλόβερ λένε πλύσιμο στο χέρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πλύσιμο στο χέρι του πλυντηρίου ή μια πλύση με δροσερό νερό.

-Για πραγματικό πλύσιμο στο χέρι, χρησιμοποίησε ένα ήπιο απορρυπαντικό και χλιαρό νερό και άφησε το ρούχο να μουλιάσει για 3-5 λεπτά πριν το βάλεις σε δροσερό νερό. Για να στεγνώσει, πίεσε απαλά το ρούχο και άπλωσέ το σε μια επιφάνεια.

-Ποτέ μη χρησιμοποιείς ζεματιστό νερό ή χλωρίνη για τα μάλλινα είδη.

-Άφησε να περάσουν 24 ώρες ανάμεσα στις χρήσεις του πουλόβερ ή του παντελονιού σου, καθώς αυτό επιτρέπει να διαλύσει τις ρυτίδες και η ελαστικότητα του υφάσματος να επανέλθει.

ΒΕΛΟΥΔΟ
-Να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες, καθώς ορισμένα βελούδινα υφάσματα χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, αλλά υπάρχουν άλλα, που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

-Ποτέ μη σιδερώνεις το βελούδο, αφού οι ίνες συνθλίβονται και το σίδερο θα αφήσει αποτύπωμα.

– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ατμοσίδερο για να αφαιρέσεις ήπια το τσαλάκωμα από το βελούδο, εάν γυρίσεις το ύφασμα από την ανάποδη.

-Μπορείς επίσης να κρεμάσεις το τσαλακωμένο βελούδο σε ένα αχνιστό μπάνιο για να αφαιρέσεις τις ζάρες

-Ποτέ μη διπλώνεις το βελούδο στην αποθήκευση. Αντ ‘αυτού, τύλιξέ το προσεκτικά με απορροφητικό χαρτί και βάλτο μέσα σε ένα κουτί αποθήκευσης.

BONUS TIPS & TRICKS!
-Χρησιμοποίησε λευκό κρασί για να αφαιρέσεις λεκέδες από κόκκινο κρασί.

– Για να σταματήσεις το ανγκορά ή το μοχέρ από το να μαδάει, δίπλωσε το ρούχο μέσα σε μια τσάντα που κλείνει με φερμουάρ και τοποθέτησέ το να παγώσει στην κατάψυξη για τουλάχιστον τρεις ώρες.

-Αφαίρεσε τις μυρωδιές, από τα vintage ρούχα ή τα ευαίσθητα με ένα μείγμα από ένα μέρος βότκα, και δύο μέρη νερού.

-Αφαίρεσε τα λευκά σημάδια αποσμητικού από ένα ρούχο τρίβοντας απαλά με το προστατευτικό αφρώδες υλικό που χρησιμοποιείται στις κρεμάστρες πάνω στο ύφασμα.

– Μην φοράς ποτέ ένα ρούχο αμέσως μετά το σιδέρωμα, αφού αυτό μπορεί να προκαλέσει νέες ζάρες. Αντ ‘αυτού, άφησέ το να καθίσει για πέντε λεπτά.

-Για να καθαρίσεις το suede, αφαίρεσε την κόρα από ένα κομμάτι ψωμί και άφησέ το να γίνει μπαγιάτικο. Τρίψε απαλά τη βρωμιά και τους λεκέδες με την άκρη του μπαγιάτικου ψωμιού, και θα εξαφανιστούν.

-Πώς να φροντίσεις τη γούνα στο σπίτι: το Βούρτσισέ την απαλά με μια κανονική βούρτσα, και στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα ατμόσίδερο για πρόσθετο όγκο και λάμψη.

Read More

And More