Πώς να ψωνίσεις σωστά… χωρίς σπατάλες!

Υπάρχει σωστό shopping που με σύνεση και σωστό προγραμματισμό και το μπάτζετ σου προστατεύεις και τις λανθασμένες επιλογές του παρορμητισμού σου. Γιατί, γυναίκες είμαστε και ξέρουμε, ότι τον παρορμητισμό μας τις περισσότερες φορές τον πληρώνουμε ακριβά.
1. Κάνεις μια λίστα με τα ρούχα που διαθέτει φέτος η γκαρνταρόμπα σου. Ρούχα από προηγούμενες σεζόν που αγαπάς και φοράς ακόμα, ρούχα που ήδη ψώνισες φέτος γιατί τα “ερωτεύτηκες” και μετά παρατηρείς τί σου λείπει.
2. Σκοπός είναι να έχεις ρούχα που σετάρονται μεταξύ τους και σου δίνουν πολλούς συνδυασμούς.

3.
Μετά πάρε μια φίλη και κάντε βόλτα στα μαγαζιά. Χωρίς πολλά χρήματα πάνω σου. Για έναν καφέ και για ένα φαγητό το πολύ -και κάτι παραπάνω. Θα δείτε τις βιτρίνες, θα κάνετε ένα ρεπορτάζ αγοράς, θα σημειώσεις στο μυαλό σου πού είδες κάτι ενδιαφέρον (πάντα στα πλαίσια των ρούχων και αξεσουάρ που σου λείπουν) και θα τσεκάρεις τιμές. Χρήματα θα ξοδέψεις μόνο αν στο δρόμο σου πέσει μια σούπερ προσφορά που παίζει και κινδυνεύεις να μην την ξαναβρεις.
4. Το βράδυ στο σπίτι κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα στο μυαλό σου. Ποια είναι τα κομμάτια που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς, ταιριάζουν με τα ρούχα της γκαρνταρόμπας σου, αξίζουν τα λεφτά τους, που θα το φορέσεις, με τι, γιατί, πότε, πόσο. Σκέψου όλες τις εναλλακτικές.
5. Σιγά-σιγά τα κομμάτια θα λιγοστεύουν στο μυαλό σου. Θα καταλήξεις σε αρκετά.

6.
Πάρε χαρτί και μολύβι και άρχισε να σημειώνεις το ρούχο, το παπούτσι ή την τσάντα και δίπλα την τιμή του. Υπολόγισε το χρηματικό ποσό που διαθέτεις. Αν βγαίνεις εκτός προϋπολογισμού, βάλε προτεραιτότητες. Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι. Θα δεις που θα καταλήξεις στις πραγματικά σωστές επιλογές και θα είσαι και απολύτως μέσα στο μπάτζετ σου.

7.
Κράτα και μερικές εναλλακτικές στη λίστα σου.

8.
Κοιμήσου. Το πρωί που θα ξυπνήσεις ίσως κάτι να έχει ήδη αντικατασταθεί με κάτι άλλο στο μυαλό σου.
9. Βγες για ψώνια αποφασισμένη. Πήγαινε στα καταστήματα που είχες δει όσα σου κέρδισαν το ενδιαφέρον και δοκίμασέ τα. Πολλά μπορεί να μην αποδειχτούν αντάξια… της “φαντασίας” σου και να σε απογοητεύσουν. Οπότε, εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι οι εναλλακτικές.

10.
Άφησε λίγο χώρο στο μπάτζετ σου για τον παρορμητισμό σου. Έτσι, γιατί shopping χωρίς ελευθερία δεν γίνεται. Αυτή η γλυκιά κατρακύλα είναι που του δίνει τέτοια αξία. Αυτό το λάθος που ξέρεις ότι θα το πληρώσεις ακριβά. Αυτή είναι η γοητεία του. Αυτό που σε κάνει να γελάς και να λες “είμαι τρελή” και να το χαίρεσαι.
Επειδή όμως τώρα δεν είναι καιρός για ακριβούς παρορμητισμούς, προσπάθησε να τους μειώσεις στο ελάχιστο. Γιατί διαφορετικά ο μήνας… δεν βγαίνει.

Read More

And More